Laatste update:

Wat als we als inwoners van Europa massaal gaan bepalen dat we voortaan alleen nog maar in “People Loved Euro’s”, afgekort Pleuro’s, willen afrekenen? We spreken af dat er per inwoner van Europa een x aantal Pleuro’s wordt uitgegeven en dat is de munt waarmee we het moeten doen. Kan dat? 

Ja, het kan, maar rekent u er maar op dat de nationale overheden er letterlijk alles aan zullen doen om zo’n situatie te voorkomen. Dat zou immers de machtsverhoudingen binnen de economie enorm veranderen. De instantie die de Pleuro’s gaat uitgeven is dan namelijk degene die de economie kan maken of breken. Dat kan door bijvoorbeeld Pleuro’s ineens tegen rente uit te gaan geven, of doordat er ineens meer of minder Pleuro’s in de economie worden gebracht… U ziet het al: al die mooie zaken die we nu in handen van die betrouwbare banken en bankiers hebben gelegd.

De instantie die weet wat er met de Pleuro gaat gebeuren en deze (voor)kennis misbruikt, kan stinkend rijk op de beurs worden. Zo is het geen verrassing dat Greenspan miljardair is. Hij wist perfect wat er met de dollar ging gebeuren. De banken deden het tot voor kort ook fantastisch. Hun eigenaren zijn ook de eigenaren van de Fed en die hebben dus altijd een enorme voorkennis. Het ging pas mis toen ze echt te gretig werden.

Dit alles kan voorkomen worden, als altijd volkomen openbaar is wat er met de munt en/of eventuele rente staat te gebeuren. Rente op het uitgeven van de Pleuro zou al afgeschaft kunnen worden en geldhoeveelheden kun je vooraf duidelijk afspreken. Het voordeel is, dat niemand dan deze belangrijke voorkennis heeft. Iets wat nu dus pertinent wel het geval is.

Het lijkt me nogal een basaal uitgangspunt dat niemand voorkennis heeft. Waarom mag het dan nu wel zo zijn? Is dat in de kern al niet het misdadige van het huidige geldsysteem?

Stel even dat deze uitgave voortaan niet meer gratis is, maar per jaar tien Pleuro’s gaat kosten, dan zal de belastingdienst van onze regering wel graag willen weten hoe de Pleuro ten opzichte van de officiële euro is gewaardeerd. Men zal eisen dat ik de BTW in de officiële euro zal afrekenen. Als ik dat moet doen, dan verlies ik weer alle macht over de munt, want ik zal dan steeds weer euro’s moeten zien te krijgen. Wie wil mij tegen welke koers euro’s voor Pleuro’s verkopen? De kracht van een nieuwe munt is nu juist dat je die oude onbetrouwbare munt nooit meer nodig hebt. Als we dus in Pleuro’s gaan afrekenen, dan houdt het in dat we de belastingen ook in Pleuro’s gaan afrekenen.

Het gekke kan dus zijn dat het volk het vertrouwen in een nieuwe munt heeft, maar dat de overheid dat niet heeft en eist dat er in de officiële munt wordt betaald… Als u goed heeft opgelet, ziet u dat dit nu gaande is met de dollar. Dat is waarom Amerika nog altijd wereldmacht nummer één is. Heel de wereld wordt gedwongen om bijvoorbeeld olie in dollars af te rekenen. Daarmee is de hele wereld met handen en voeten aan Amerika en haar monetaire beleid gebonden.

Zodra we olie in andere munten gaan verhandelen, is Amerika haar absolute (monetaire) macht over ons kwijt. Het mag duidelijk zijn dat we in dat geval, net als Irak, een inval van onze machtige vrienden kunnen verwachten. Saddam Hoessein had namelijk gedreigd de olie van Irak in euro’s te gaan afrekenen. De inval van Amerika was vanaf dat moment een kwestie van tijd. Amerika is onze grote vriend, zolang wij accepteren dat ze de monetaire absolute macht over ons hebben. Vergist u zich daar niet in. Die vriendschap is een heel dure en ze is allesbehalve ‘vriendelijk’ voor ons.

Als wij in de Benelux, of als het initiatief aanslaat, in heel Europa, dus in Pleuro’s gaan afrekenen, dan houdt het in dat onze overheid en onze centrale bank de macht over ons kwijt raakt. Daarom heeft dit soort initiatieven weinig kansen in landen met een sterke overheid.

In de crisisjaren van de jaren dertig, was er een Oostenrijks plaatsje (Wörgl) dat haar eigen munt (Freigeld) wel kon introduceren. Na de Eerste Wereldoorlog was het centrale gezag in Oostenrijk zwak gebleven. Dat plaatsje had te maken met een volkomen ingestorte lokale economie en er was geen kans op hulp van de zwakke nationale overheid. Men nam dus zelf initiatieven. Men wist na de introductie van de eigen lokale munt een enorme economische bloei door te maken doordat ze een prachtig monetair beleid voerde. Ze voerden een eigen munt in, waarbij de munt per week een vast percentage minder waard werd. Iedereen wist hoeveel, bovendien wist iedereen hoeveel geld er in totaal was. Hierdoor was er vertrouwen en kon er aan herstel gebouwd worden. Terwijl in Oostenrijk de werkloosheid toenam, nam deze in Wörgl juist fors af. Het was een zeer succesvol experiment.

Helaas was uiteindelijk het ingrijpen van de centrale overheid van Oostenrijk het einde van dit verhaal. Men dreigde zelfs met het inzetten van het leger tegen de bevolking van Wörgl om de oude monetaire situatie te herstellen. Men wilde ten koste van alles de monetaire macht over de bevolking niet verliezen en men wilde de belastingen niet in Freigeld, maar in de vrij waardeloze Oostenrijkse munt binnen blijven krijgen. Vervolgens heeft de Tweede Wereldoorlog dit initiatief ver, heel ver begraven. Na de Tweede Wereldoorlog was Oostenrijk nu eenmaal niet een bijzonder populair land.

Wie weet verknallen de centrale bankiers en onze politici het euro-experiment zo extreem, dat we ons op termijn toch weer moeten bedenken hoe een enkel Oostenrijks plaatsje liet zien hoe het allemaal wel kan werken. Het kan werken zonder dat bankiers en politici de zaak bedonderen en uit de hand laten lopen. Ik blijf zeggen: het zou een goede zaak voor de wereld zijn als we de centrale banken en bankiers de wacht aanzeggen en de geldcreatie weer volkomen eerlijk laten verlopen. Echt geld, met een echt onderpand. Echt geld, zonder basisrente en zonder stiekem te doen over de hoeveelheid geld die in omloop is.

Het feit dat centrale banken en bankiers de huidige crisis veroorzaakten en dus pertinent niet konden voorkomen, hetgeen de hoofdtaak van een centrale bank is, geeft wel aan dat ze overbodig en ongewenst zijn. De huidige crisis is voor 100% toe te schrijven aan banken die hun werk niet goed deden, politici die de rente en regelgeving rondom de rente en renteproducten misbruikten en een Fed die met voorkennis haar eigenaren laat profiteren ten koste van de rest van de wereld.

De Pleuro kan de oplossing zijn. De bevolking kan dit initiatief starten, maar ook onze eigen overheid kan dat… Als ze de moordaanslagen dan overleeft, want reken erop dat het grote geld zich niet graag de honderden miljarden per jaar aan makkelijke inkomsten wil laten afnemen.

We hebben geen politici met een inzicht dat verder gaat dan een basiskennis over het monetaire systeem. Het is dan ook niet te verwachten dat er vanuit de politiek een serieuze visie op een betrouwbare munt gaat komen. Jammer, maar waar. De Pleuro komt er voorlopig nog niet… Of zouden we misschien toch wat voorbereidingen moeten treffen?

Tom Lassing, Beursbox.nl  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.