Ook bij een aantal technologieaandelen is de neergaande trend intussen omgebogen. In de meeste gevallen had de weekindicator dat al eerder aangegeven. Dat levert dus ook voor deze categorie aandelen een koopmoment op. Maar bij technologieaandelen moeten we dan vervolgens wel steeds de vinger op de verkoopknop blijven houden. Want die zijn nu eenmaal van nature ongedurig. De weekindicator helpt ons daarbij.

De afgelopen weken hebben we het achtereenvolgens gehad over cyclische aandelen en groeiaandelen. En hun karakteristieke koersontwikkeling. Nu zijn dan de technologieaandelen aan de beurt. Want ook daar gebeurt op dit moment van alles. En het is de moeite waard om daar even bij stil te staan.

Sterke koersschommelingen

Net als cyclische aandelen worden technologieaandelen over het algemeen gekenmerkt door grote koersschommelingen. Bij technologieaandelen vindt dit over een langere periode bezien echter niet zozeer plaats rondom een gemiddeld constante koers. Er worden daarentegen flinke hoogte- en dieptepunten gevormd. Denk maar eens aan de technologiehausse in en rondom rondom het jaar 2000. De onderstaande grafiek van ASML laat dat zien.

Asml

Maar daarna is het met deze fondsen weer even snel bergafwaarts gegaan. Een aantal heeft het zelfs niet overleefd. Daar moet je dus als belegger goed mee oppassen en er niet in blijven zitten op het moment dat zoiets gebeurt.

Juiste moment

Dankzij de heftige bewegingen zijn er echter met technologieaandelen toch goede resultaten te behalen. Op voorwaarde dat het moment van in- en uitstappen met zorg wordt gekozen. Om op die manier te kunnen profiteren van een koersstijging. Maar er evenzeer voor te zorgen dat je de aandelen verkoopt, wanneer een daling is ingezet. Uiteraard kan er altijd met opties worden geanticipeerd op een voorziene koersontwikkeling.

Hulpmiddelen

Een aantal hulpmiddelen geven ons een idee over de toekomstige koersontwikkeling. Natuurlijk zijn er de trendkanalen met hun bekende steun- en weerstandslijnen. Plus de koerspatronen en de indicatoren. Maar in de praktijk blijkt dat toch een heel gepuzzel op te leveren. Met desondanks niet altijd bevredigende resultaten. Daarom heeft Van Arkel Investment Coaching voor deze categorie aandelen de zogenaamde weekindicator ontwikkeld. Deze indicator is gebaseerd op het voortschrijdend gewogen gemiddelde en geeft duidelijke koop- en verkoopsignalen.

Philips

Weekindicator

Een voorbeeld daarvan zien we bij de grafiek van Philips. Nadat de koers in augustus steun had gevonden op € 18, volgde begin september een koopsignaal van de weekindicator. Hoewel de koers sindsdien vooral zijwaarts heeft bewogen tussen € 18 en € 20, is nu wel het dalende trendkanaal verlaten. Met een verdere stijging moet bovendien rekening worden gehouden.

In dit geval wees de weekindicator al vroeg op een trendwijziging. En daar kunnen we dan ons voordeel mee doen. Uiteraard gaat dat niet in alle gevallen even goed. Want de weekindicator had bijvoorbeeld ook in april al aangegeven dat er mogelijk iets te gebeuren stond. Dat bleek toen loos alarm te zijn. Maar ook dit werd door deze indicator weer in een vroeg stadium gesignaleerd. Daardoor kon het verlies in die situatie beperkt worden.

Met stop-loss nog betere resultaten

Op deze wijze is deze weekindicator over de jaren een uitermate nuttig hulpmiddel gebleken. Mogelijke koersstijgingen en wijzigingen in de trend worden al in een vroeg stadium gesignaleerd. Zodat daar tijdig op gereageerd kan worden. Als die stijging vervolgens ook inderdaad gerealiseerd wordt, is dat natuurlijk mooi. Maar gebeurt dat niet, of komt de stijging op een bepaald moment tot een eind, dan geeft de weekindicator dat ook aan. Er kan dan vroegtijdig weer uitgestapt worden. Hierdoor gaan behaalde winsten slechts deels verloren of lopen verliezen niet te sterk op.

In de periode 1990 tot 15 oktober jongstleden is met deze methode bij de door ons onderzochte technologieaandelen (waaronder Getronics, LogicaCMG en ING IT Fund) gemiddeld een rendement van 12% per jaar behaald. Na correctie voor de tijd dat er geen aandelen in bezit waren, is dit zelfs 28% per jaar. En in combinatie met een stop-loss van 5% blijkt zelfs gemiddeld een rendement van bijna 50% per jaar met technologieaandelen mogelijk te zijn.

Herre Hogendoorn

Beleggingsmethoden vergeleken (% rendement per jaar)

Beleggingsmethoden vergeleken (% rendement per jaar)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.