Op de golven van de beurs

In de afgelopen week werd het Elliott Wave (EW)-plaatje, zoals ik dat voor ogen had, compleet achterhaald. Vorige week gaf ik aan dat een AEX-index boven de 403,40 punten waarschijnlijk zou inhouden dat de index verder zou stijgen naar 408,90. De doorbraak van de 408,90 gaf vervolgens de absolute zekerheid dat ik op zoek moest gaan naar een nieuwe telling. Een grotere terugvering dan 100% in een subgolf 2 is namelijk niet toegestaan.

Dit doet vanzelfsprekend niks af aan de Elliott Wave Principles, maar het betekent slechts dat ik (de analist) naar de verkeerde telling zat te kijken. Toch was zelfs deze verkeerde EW-telling voor mij van grote waarde. Vanuit de aannames wordt op een gegeven moment snel duidelijk dat het koerspatroon van de AEX-index niet klopt met de analyse.

Hieronder treft u de nieuwe analyse voor deze week aan. Het alternatieve scenario is het nieuwe voorkeursscenario geworden.

Het voorkeursscenario luidt als volgt:

  • Golf 4 geplaatst op 383,31 punten.
  • Golf 5, laatste opwaartse golf, actueel. De onderverdeling van golf 5 zie ik als volgt:
    • Subgolf 3 geplaatst op 413,94 punten.
    • Subgolf 4: actueel op het moment van schrijven (16-11-2005).
    • Subgolf 5 verwacht ik dan richting de 419 punten minimaal.
  • Speciale aandacht voor een Fibonacci draaidatum rond 22 november.

Het spreekt voor zich dat een AEX-index onder de laatste bodem aangeeft dat het herstel ten einde is. Een slot onder 383,31 maar beter nog 382,16 wijst immers op een complete draai van de markt. Overigens vind ik een stand onder 400,00 nu een bearish signaal vanuit de analyse.

Conclusie

De top leek eerder geplaatst op 408,90 punten, maar de doorbraak hiervan betekent toch weer nieuwe opwaartse ruimte. Ik ga er echter nog steeds vanuit dat de AEX-index aan de laatste fase van een bear-market rally bezig is. De afsluitende golf 5 beschouw ik momenteel als actueel. Een mogelijke Fibonacci draaidatum rond 22 november zou een top kunnen markeren. Vooralsnog mag er nog omhoog gekeken worden.

Een stand onder 382,16 op slotbasis is het ultieme ‘shortmoment’. Wie niet zo lang wil wachten, zou zich bij een stand van de AEX-index onder 400 punten al kunnen laten verleiden tot de inname van een short positie. Uiteraard is dat dan speculatief.

Leon van Dam, De Optiespecialist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.