Terwijl de aandelenbeurzen op hun grondvesten trillen, kunnen abonnees met een CoOptionPortefeuille vol vertrouwen de expiratie van aanstaande vrijdag tegemoet zien. De recente zware klappen die de AEX-index moest incasseren, pakten vooralsnog zeer goed uit voor de posities in de CoOptionPortefeuille. In de afgelopen weken heeft BeursBulletin namelijk wederom met CoOptions ingespeeld op dalende koersen. Hiermee werd de winst van 2008 verder uitgebouwd. Terwijl de AEX-index dit jaar op een verlies van circa 30% staat, bedraagt de winst op de CoOptionPortefeuille tot op heden 43%. Vorige week maandag vierden de beurzen nog feest: beleggers reageerden uitgelaten op het bericht dat de Amerikaanse overheid Fannie Mae en Freddie Mac (vooralsnog) van de ondergang heeft gered door deze twee hypotheekgiganten onder curatele te stellen. Hier en daar werd geopperd dat deze reddingsoperatie wel eens het einde van de kredietcrisis zou kunnen markeren. Afgelopen weekend bleek echter dat beleggers te vroeg hadden gejuicht: Lehman Brothers, niet bepaald de eerste de beste bank, zag zich genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen. Onderhandelingen met Barclays en Bank of America waren op niets uitgelopen, nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse overheid weigerde garant te staan voor het noodlijdende Lehman.

Merrill Lynch, evenmin een kleine speler binnen de financiële sector, werd afgelopen weekend op de valreep van de ondergang gered. Bank of America trok de handen af van Lehman maar bleek wel bereid te zijn om Merrill Lynch over te nemen. Met het nakende faillissement van Lehman Brothers en de overname van Merrill Lynch verdwijnen twee oudgedienden van het financiële wereldtoneel: Lehman Brothers bestond sinds 1850 en Merrill Lynch werd in 1914 opgericht. Beide zakenbanken wisten zich staande te houden in roerige tijden zoals de beurskrach van 1929, de Grote Depressie, twee wereldoorlogen en de crash van 1987. De kredietcrisis vormde echter het eindstation.

Bovendien waren beleggers not amused toen bleek dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, heeft besloten de noodlijdende verzekeraar AIG de helpende hand toe te steken. De Fed verstrekt de verzekeraar een overbruggingskrediet van $ 85 miljard. Volgens de Fed zou de ondergang van AIG catastrofale gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie. ’s Werelds grootste verzekeraar is in sterke mate blootgesteld aan de Amerikaanse hypotheekmarkt, waar de problemen voor veel financiële instellingen zijn begonnen. Beleggers interpreteerden het reddingsplan voor AIG echter als een zwaktebod en reageerden paniekerig.

De berichten omtrent bovengenoemde financials sloegen in als een bom. Wereldwijd kelderden de aandelenindices fors. De AEX-index, die begin september (opnieuw) neerwaarts door de 400-puntengrens was gebroken, kreeg deze week zware klappen te verwerken en dook daarbij zelfs onder het intraday dieptepunt van juli (374,09 punten).

De abonnees van de CoOptionPortefeuille die de adviezen van BeursBulletin hebben opgevolgd, profiteren evenwel van de neerstortende AEX-index. De zware averij die de Amsterdamse hoofdgraadmeter in de afgelopen dagen opliep pakte zeer goed uit voor de posities in de CoOptionPortefeuille. Met de CoOptions die BeursBulletin vanaf halverwege augustus heeft aangekocht werd namelijk ingespeeld op een daling van de AEX. In de afgelopen weken werden tweemaal posities in de Lower range (<370-390 en <395-405) ingenomen en werd één positie in de Low range (395-415) aangekocht. Op de bijgaande grafiek is te zien, hoe het rendement van deze gezamenlijke posities zich ontwikkelt ten opzichte van de AEX.

Een expiratie op of onder 405 punten resulteert in een positief rendement. Gezien de huidige stand van de AEX staat de CoOptionPortefeuille er dus uitstekend voor. Op het moment van schrijven (woensdag 17 september) beweegt de AEX zich rond 360 punten. De expiratie vindt aanstaande vrijdag (19 september) om 16:00 uur plaats. Ofwel, pas als de index in dit korte tijdsbestek circa 11% stijgt zal de portefeuille een negatief maandrendement genereren.

Hoewel in het huidige marksentiment forse koersbewegingen mogelijk zijn, zien wij de expiratie met vertrouwen tegemoet. In het meest positieve scenario -bij een expiratie op of onder 370 punten- levert het ingelegde maandbedrag (€ 550) een winst op van circa € 1360, ofwel een rendement van bijna 250%. Gezien het huidige niveau van de index, is het allerminst denkbeeldig dat de CoOptionPortefeuille deze maand daadwerkelijk deze ‘hoofdprijs’ gaat binnenslepen. Maar ook een expiratie op een iets hoger niveau stemt tot tevredenheid: zo is een expiratie op 380 punten goed voor een winst van circa € 700 (meer dan 127% rendement). Aangezien de CoOptionPortefeuille er momenteel riant voorstaat en de expiratie aanstaande vrijdag reeds plaatsvindt, heeft BeursBulletin besloten deze week geen nieuwe posities aan de portefeuille toe te voegen.

Wij wensen alle abonnees met een CoOptionPortefeuille een succesvolle expiratie toe!

Allard Gunnink

 

Disclaimer

Het bovenstaande artikel is geschreven door Allard Gunnink als redactioneel medewerker van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Op het moment van het schrijven kan de auteur persoonlijk een positie hebben in opties op de AEX-index. Verder kan hij een positie hebben in CoOptions en/of Co Ledencertificaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.