Twee weken geleden is vanaf deze plek voor het eerst aandacht besteed aan de concrete gang van zaken rond de CoOptionPortefeuille van BeursBulletin. Welke posities zijn er gedurende de afgelopen weken ingenomen en wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan? Inmiddels staat de augustusexpiratie voor de deur: aanstaande vrijdag om 16.00 wordt de expiratiekoers van de maandopties bekend gemaakt en zal duidelijk worden hoe de CoOptionPortefeuille deze maand heeft gepresteerd. In de aanloop hiernaartoe alvast een update van de ingenomen posities.

Zoals aangegeven in de vorige bijdrage, heeft BeursBulletin in de afgelopen weken ingeschreven op de Neutral (530-570) van maandserie 1 en op de Low (510-550) en de Lower (<510-530) van serie 2.

Hiermee ontstond een fraaie winst- en verliesgrafiek, waarbij pas een negatief rendement zou ontstaan als de AEX-index zou stijgen boven 557 punten. Onder dat niveau zou in alle scenario’s winst worden behaald, waarbij een expiratiekoers op of onder 510 punten een optimaal rendement zou opleveren.

Om potentiële verliezen ‘aan de bovenkant’ te beperken en de winstkansen daar te vergroten, kwam BeursBulletin op woensdag 8 augustus wederom in actie: er werd voor € 150 geïnvesteerd in de Higher (527,50 > 535) van serie 4. Hiermee bedraagt de totale investering deze maand € 983,34. De winst- en verliesgrafiek ziet er nu als volgt uit:

De horizontale as geeft de stand van de AEX-index weer, de verticale as is het rendement in euro’s. Een eventueel herstel van de AEX zou met name interessant worden bij een stijging tot voorbij 530 punten, waarbij een expiratie rond 550 punten het hoogste rendement zou opleveren. Bovendien zijn de mogelijke verliezen aan de bovenkant van de range beperkt: zelfs bij een expiratie boven 570 punten zouden beleggers een deel van hun inleg terugkrijgen.

Gezien de huidige ontwikkelingen op het Damrak is de kans niet bijster groot dat de expiratiekoers van de AEX aanstaande vrijdag rond 550 punten of hoger zal liggen.

Gelukkig pakt een expiratie onder 530 punten óók bijzonder goed uit voor de CoOptionPortefeuille. Bovendien blijft het rendement gelijk bij een expiratie op of onder de 510-puntengrens. Hoe ver de AEX ook wegzakt, het zeer fraaie rendement (ruim € 400 bij een investering van nog geen € 1.000) wordt gehandhaafd. En dat is een geruststellende gedachte, gezien het grillige –en bij tijden ‘grimmige’- sentiment op Beursplein 5.

De onzekere situatie op de financiële markten deed BeursBulletin er dan ook toe besluiten deze week geen nieuwe posities toe te voegen aan de CoOptionPortefeuille. Een begrijpelijke keuze, niet in de laatste plaats omdat de AEX dinsdag daalde tot onder 510 punten en vandaag opnieuw lagere niveaus opzocht. Op het moment van schrijven beweegt de index rond 491 punten en hebben we nog slechts één dag te gaan tot de maandexpiratie. Conclusie: de vooruitzichten zijn prima met een grote kans op een rendement van circa 40% op maandbasis.

Allard Gunnink

 

Disclaimer

Het bovenstaande artikel is geschreven door Allard Gunnink als redactioneel medewerker van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Op het moment van het schrijven kan de auteur persoonlijk een positie hebben in opties op de AEX-index. Verder kan hij een positie hebben in CoOptions en/of Co Ledencertificaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.