Op de voet gevolgd: de CoOptionPorteuille

Zoals u wellicht weet, heeft de samenwerking tussen BeursBulletin en de Beleggers Coöperatie Nederland (‘Co’) begin vorig jaar geleid tot een interessante aanvulling op de portefeuilles die BeursBulletin aanbiedt: de CoOptionPortefeuille. In recente bijdragen door Co is voornamelijk ingegaan op het product dat ten grondslag ligt aan deze portefeuille: de CoOption. Het is de bedoeling dat in de komende weken vanaf deze plek aandacht zal worden besteed aan de strategie en de concrete rendementsontwikkeling van de CoOptionPortefeuille.

Zoals wellicht bekend, wordt per expiratie maximaal 25% van het totale beleggingsbedrag gebruikt om posities in de Co Single in te nemen. BeursBulletin was er vroeg bij deze maand: op 18 juli –dat was dus nog vóór de maandexpiratie van juli- werd de eerste transactie gedaan voor de maandexpiratie van 17 augustus. Er werd voor € 416,67 ingeschreven op de Neutral (530-570) van maandserie 1.

Een week later, op 25 juli, kwam BeursBulletin opnieuw in actie: de aanvankelijk marktneutrale positie van de CoOptionPortefeuille werd aangevuld door de aankoop van twee CoOptions die inspelen op koersdalingen. BeursBulletin kocht voor € 216,67 een positie in de Low (510-550) en voor € 200,- een positie in de Lower (<510-530). Hiermee komt het totaal ingelegde bedrag op € 833,34. Een eventueel verlies is tevens gemaximaliseerd tot dit bedrag.

AEX onderuit

De aankoop op 25 juli werd door BeursBulletin toegelicht door –onder meer- te wijzen op de Amerikaanse huizenmarkt: deze ‘negatieve fundamentele factor’[1] vormde volgens BeursBulletin een bedreiging voor het positieve beurssentiment. Dat in die opmerking veel waarheid school, werd vorige week pijnlijk duidelijk: zorgen rond de hypotheek- en huizenmarkt in de Verenigde Staten -en met name de ongerustheid over de zogenoemde subprime hypotheken- deden de aandelenkoersen op Wallstreet en in Europa fors kelderen. De AEX leverde binnen enkele dagen een slordige 30 punten in en sloot afgelopen vrijdag op 526,69 punten. Inmiddels beweegt de index rond de 520-puntengrens.

Deze week besloot BeursBulletin “zijn kruit droog te houden”, ofwel geen nieuwe posities toe te voegen aan de CoOptionPortefeuille. Mocht er reden toe zijn, dan bestaat in de komende weken nog de mogelijkheid om in te spelen op actuele marktontwikkelingen door nieuwe CoOption posities in te nemen.

Riante positie voor CoOptionPortefeuille

Wat zijn de gevolgen van de recente ontwikkelingen aan het Damrak voor het rendementsverloop van de huidige CoOption-posities in de portefeuille? Een blik op onderstaande winst- en verliesgrafiek maakt duidelijk, dat BeursBulletin en de abonnees met een CoOptionPortefeuille momenteel in een riante positie verkeren:

Cooptions

Weliswaar hebben we nog ruim twee weken te gaan tot de maandexpiratie van 17 augustus, maar de vooruitzichten zijn gunstig. Een expiratie op 520 zou een winst van een slordige € 335,- betekenen, ofwel een positief rendement van circa 40%![2] Goed nieuws, dus.

Maar nog beter nieuws is, dat het rendement alleen maar toeneemt als de AEX verder wegzakt, waarbij vanaf 510 punten het maximale rendement wordt gerealiseerd: de investering van € 833,34 levert dan een winst van circa € 595,- op, ofwel een rendement van meer dan 70%! Mocht de index nog verder wegzakken, dan blijft het rendement gelijk, ongeacht hoe sterk de daling doorzet!

In het scenario van een zich herstellende AEX, zou het rendement ten opzichte van de huidige situatie afnemen tot bij een indexstand van 530 punten, waarbij overigens nog steeds sprake is van een bescheiden winst. Wordt de stijging vanaf 530 punten voortgezet, dan neemt het rendement weer toe, tot de top bij een expiratiestand op 550 punten. Negatief rendement ontstaat pas vanaf een stijging tot 557 punten. Ook hier is echter sprake van een voordelige positie: pas bij een expiratie op 570 punten is de waarde van de beleggingen nihil. Om dit scenario werkelijkheid te doen worden, zou de AEX-index dus 10% dienen te stijgen in de komende 2 weken.

Rendement maken bij een neutrale, stijgende én dalende markt: bovenstaande grafiek laat zien dat dit mogelijk is. De ingrediënten: een juiste visie van BeursBulletin en de vertaling daarvan naar een belegging in CoOptions.

Allard Gunnink

Disclaimer

Het bovenstaande artikel is geschreven door Allard Gunnink als redactioneel medewerker van de Beleggers Coöperatie Nederland U.A. Dit artikel bevat geen beleggingsadvies. Op het moment van het schrijven kan de auteur persoonlijk een positie hebben in opties op de AEX-index. Verder kan hij een positie hebben in CoOptions en/of Co Ledencertificaten.


[1] Nieuwe tip nr. 48: AEX test de steunlijn.

[2] In de berekeningen zijn de kosten buiten beschouwing gelaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.