Op het spoor van succesvol beleggen

Op het spoor van succesvol beleggenIedere belegger heeft zijn eigen favoriete beleggingsmethode. Belangrijk is dat een bepaalde manier van beleggen bij je past. Maar nog belangrijker is dat die methode ook succesvol is. Simuleren met historische koersgegevens kan helpen om teleurstelling in de praktijk te voorkomen.

Succesvol beleggen

De weg naar succesvol beleggen gaat niet altijd over rozen. Integendeel, zou ik haast zeggen. Ik moet in ieder geval de eerste belegger nog ontmoeten, die met de hand op het hart kan zeggen dat hij of zij nooit een teleurstelling heeft meegemaakt. Zelfs de meest ervaren en deskundige beleggers nemen nog steeds de nodige foute beslissingen.

Systeem

Dat is natuurlijk jammer, maar niet erg. Mits we in staat zijn om die foute beslissing snel te onderkennen en te corrigeren. Daarvoor heb je als belegger een systeem nodig. In de seminars en handleidingen van BeursBulletin.nl wordt daar uitgebreid op ingegaan.

De wens om de kans op een goede beslissing bij aankoop of verkoop van aandelen te vergroten, houdt heel veel beleggers uiteraard al heel lang bezig. Er zijn dan ook allerlei methoden voor ontwikkeld en meters dikke boeken over volgeschreven.

Die methoden variëren van puur gevoelsmatig, en dus subjectief, tot zuiver rekenkundig, en daardoor meer objectief. Met daar tussenin een aantal methoden, dat ik hier maar even als kwalitatief zal aanduiden. Ze zijn namelijk gebaseerd op inzichten en vaardigheden die eerst aangeleerd en geoefend moeten worden, voordat je deze met succes kunt toepassen.

4 verschillende typen beleggers

Wat ik daarmee bedoel, kan ik misschien het beste toelichten door 4 verschillende typen beleggers te beschrijven. Voor de duidelijkheid maak ik daarbij een onderscheid tussen de flexibele belegger, de fundamentele belegger, de technische belegger en de systeembelegger.

1. De Flexibele Belegger

Een flexibele belegger is iemand die zijn beslissingen baseert op een combinatie van intuïtie, advies en niet kwantificeerbare gegevens. Er zijn geen duidelijke regels. Koop- en verkoopbeslissingen worden genomen op grond van criteria die op dat moment van belang lijken. Dat kan van dag tot dag weer anders zijn, want gevoel en emoties spelen daarbij een grote rol.

Hij is steeds op zoek naar de “gouden tip” en goed advies. Hij leest verschillende tijdschriften en volgt trouw de financiële pagina in de krant. En vertaalt de indrukken en het nieuws van de dag in de richting van tendensen in de markt. Het gaat daarbij vooral om de actie en de opwinding van het gevoel dat hij ook meedoet.

Ik weet uit eigen ervaring waar ik het over heb, maar ken niemand die als flexibele belegger op termijn geld verdiend heeft. Sterker nog, de flexibele belegger is waarschijnlijk goed af, als hij in het begin niet al te veel gelukstreffers heeft. Want dat kan de verliezen in een later stadium beperken.

2. De Fundamentele Belegger

Een fundamentele belegger baseert zijn beslissingen op allerlei gegevens die wel concreet en kwantificeerbaar zijn. Die informatie kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de achtergrondgegevens van een bedrijf of op de economische gegevens van de sector of van het land, waarin dat bedrijf actief is. Of op marktgegevens, de kwaliteit van het management, of de rente in de VS, enz.

Al deze gegevens worden continu verzameld en bestudeerd door een groot aantal analisten van pensioenfondsen, banken en beleggingsfondsen. Dit wordt ook wel de Fundamentele Analyse genoemd. Op grond hiervan worden dan soms verwachtingen uitgesproken of zelfs voorspellingen gedaan over wat er met de koersen van het betreffende bedrijf, de sector of het land kan gebeuren.

Op zich zijn deze onderzoeken en de daaruit volgende conclusies uiteraard heel nuttig en waardevol. Warren Buffet is er misschien wel de meest succesvolle belegger aller tijden mee geworden. Doorgaans is het echter onzeker of die conclusies ook inderdaad realiteit worden.

Nog afgezien van de vraag wanneer dat dan wel het geval zou kunnen zijn. Het is zelfs voorstelbaar dat de betreffende gegevens op het moment van het onderzoek al in de koersen zijn verdisconteerd.

3. De Technische Belegger

Want alle bestaande en bekende gegevens van een bepaald bedrijf, maar ook de verwachtingen over dat bedrijf, de sector, het land en de economie enz. worden immers voortdurend verwerkt tot één enkel getal, de koers.

Dat betekent dat de koers op ieder moment de meest concrete en totale informatie geeft over elk bedrijf. En de koersbewegingen geven daarmee een totaalbeeld van alle koersbepalende informatie.

De analyse van de koersbewegingen wordt ook wel de Technische Analyse genoemd. Geleidelijk gaat onze belegger die bij zijn beslissingen betrekken. Hij wordt nu een technische belegger, die zijn beslissingen baseert op technische analyses, indicatoren, nieuwsbrieven en misschien een paar objectieve regels.

Hij heeft zich gerealiseerd dat de intuïtieve en goudentipmethode niet tot winst leidt. Maar iemand moet het toch weten. De vraag is hoe die persoon te vinden en welke indicatoren hij gebruikt? Hij wil daarom alles weten van de technische indicatoren. En dat is nogal wat. Hij koopt en leest boeken, abonneert zich op nieuwsbrieven, volgt seminars enz.

Hij koopt nu bijv. alleen nog maar als de ADX stijgt en de MACD positief is. En hij verkoopt, zodra de koers door het voortschrijdend gewogen gemiddelde gaat en de RSI “overbought” aangeeft en gaat dalen. Maar zelfs met al deze informatie en de nieuwe regels blijven de grote winsten uit. Gelukkig lukt het wel om de verliezen te beperken door systematisch gebruik te maken van een stop-loss.

4. De Systeembelegger

De doorbraak komt, als de belegger besluit om zijn ideeën en technieken eerst eens uit te proberen op historische koersgegevens. Dit wordt ook wel back testing genoemd. Door te kijken of en hoe een strategie of techniek historisch gewerkt zou hebben, kan hij nu zijn eigen beleggingssysteem ontwikkelen. Dat wordt dan een systeem van objectieve koop- en verkoopcriteria, op grond waarvan hij zijn beslissingen neemt.

Zo’n systeem kan heel persoonlijk zijn. Maar belangrijk is dat het zich bewezen heeft via toetsing op historische koersgegevens. Dat geeft vertrouwen en benadrukt het belang van discipline bij beleggen. Het moet ook kwantificeerbaar zijn. Daar zijn dus concrete koersgegevens voor nodig.

Daarmee kun je dan allerlei verschillende beleggingsmethoden en -strategieën eerst uitproberen, voordat je ze gaat toepassen in de praktijk. De ervaring leert dat dan vanzelf ook risicobeheersing de aandacht krijgt, die het verdient.

De toekomst zal vast anders zijn dan het verleden, maar een betere toetsing dan een bepaald beleggingssysteem eerst uitproberen met historische koersgegevens is er niet. Alle tekortkomingen en verbeteringen zijn immers kosteloos. En zo kan veel teleurstelling voorkomen worden.

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

1 antwoord
  1. cornelis Okkerse
    cornelis Okkerse zegt:

    Zijn roerige tijden ,zo rond 2000 was het beter,ik heb een paar goede fondsen / ahold – Aalberts – klm airfrance – de post bedrijven .
    Kijk het regelmatig na ,als er niet veel verandert , dan denk blijf zitten waar je zit !

    Groet : C.Okkerse

    Mijn neef Willem Okkerse is uitvinder van de OKscore,!
    Woont nu in Belgie

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.