Laatste update:

De kogel is door de kerk: Ben S. Bernanke heeft het startsein voor ‘Operation Twist’ gegeven. Tijdens deze operatie zal de Fed circa $ 400 miljard aan staatsleningen met looptijden van 6 tot 30 jaar opkopen. Daarnaast zal een vergelijkbaar bedrag aan staatsleningen met looptijden van 3 jaar of minder worden verkocht. De Fed hoopt hiermee dat de lange rente (verder) zal dalen.  

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, belegde deze week een tweedaagse rentevergadering. Aan de doelstelling ‘de korte rente tussen 0 en 0,25% houden’, zal niet worden getornd. Daarnaast uitte Fed-voorzitter Ben S. Bernanke sombere woorden. De groei van de Amerikaanse economie blijft zwak en de werkloosheid zal slechts langzaam afnemen.

Beleggers zagen voldoende aanleiding om van de aandelen af te komen. Wall Street ging gebukt onder verkoopdruk, waarbij de belangrijkste indices procenten tegelijk verloren. De S&P500 brak begin augustus neerwaarts uit een consolidatiezone tussen circa 1250 punten en 1360 punten. De brede Amerikaanse index veerde in augustus weliswaar op, maar het herstel vond plaats binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. Het feit dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken, betekent een ‘death cross’. Hiermee werd een verkoopsignaal afgegeven voor de brede Amerikaanse S&P500-index.

De Dow is eveneens, mede door de schuldenproblematiek in Europa, teruggevallen richting het dieptepunt van dit jaar. De Nasdaq gleed eveneens bergafwaarts en bereikte begin augustus een dieptepunt net boven 2300 punten. De genoemde Amerikaanse indices kunnen nog aanzienlijk stijgen voordat de sterk dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten. De Fed kan dollars bijdrukken wat zij wil en oneindig veel ‘Quantitative Easing’-programma’s aanzwengelen, vooralsnog heeft het weinig, of beter gezegd een averechts, effect.

Euro op zoek naar de bodem 

euro/dollar

euro/dollar

De Europese Centrale Bank kan beter de ‘Europese Bad Bank’ worden genoemd, aangezien niet alleen Griekse, Ierse en Portugese staatsobligaties van harte welkom zijn in Frankfurt, maar ook Italiaans en Spaans staatspapier. De ECB is daarmee het ‘afvoerputje’ van Europa geworden. De ECB heeft inmiddels voor meer dan € 129 miljard rommelobligaties van zwakke landen zoals Spanje en Italië opgekocht. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank onbeperkt dollarleningen verstrekt aan Europese commerciële banken. Daarbij kreeg zij hulp van andere centrale banken, zoals de Federal Reserve, Bank of England, de Bank of Japan en de Schweizerische Nationalbank, de centrale bank van Zwitserland. De euro doorbrak begin september de belangrijke steungrens rond $1,40. De euro is zelfs versus de Amerikaanse dollar verzwakt en is op zoek gegaan naar de bodem.

 

Goud consolideert rond recordniveau 

Goud

Goud

De mondiale effectenbeurzen daalden de afgelopen maanden scherp, waarbij beleggers hun toevlucht zochten tot goud. Het glimmende edelmetaal scherpte begin september opnieuw het recordniveau aan tot boven $ 1900. Goud presteert al langer dan één decennium veel beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door onder meer de acties van de Fed en de ECB. Deze centrale banken laten de ‘money printing presses’ op volle toeren draaien, wat goud in de kaart speelt. De Fed kondigde aan om ‘tot minstens2013’de rente rond nul te houden, net zoals de Japanners dat jaren hebben gedaan, waarvan goud kan profiteren. Deze week kondigde de Fed ‘Operation Twist’ aan waarbij voor circa $ 400 miljard aan langlopende staatsleningen zal worden opgekocht, terwijl kortlopend staatspapier zal worden verkocht.

Eurostoxx50 gevangen in dalende trend

Eurostoxx50

Eurostoxx50

De Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar gleed vervolgens bergafwaarts. De brede Europese index kwam onder druk te staan, mede vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het grootste ‘probleemkind’ is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard), is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast. De Credit Default Swaps (soort verzekering tegen faillissement) van Italië schoten door het dak. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gaf Italië een ‘downgrade’ van A+ naar A. De zorgen over de escalerende Europese schuldencrisis drukten de aandelenkoersen over een breed front. Onlangs bereikte de index een meerjarig dieptepunt, waarna een herstel werd ingezet.

Met de andere Europese indices zoals de DAX-index en de CAC40 is het eveneens niet goed gesteld. Nadat de DAX op 1 augustus de 7000-puntengrens doorbrak, belandde de Duitse index in een vrije val. De Duitse index bereikte in september zelfs een dieptepunt voor dit jaar onder 5000 punten, waarmee de DAX een lagere bodem vormde. De Franse index verloor de afgelopen maanden eveneens gaandeweg terrein, waarbij in augustus een versnelling in de daling plaatsvond. De aanhoudende Europese schuldencrisis drukte eveneens stevig op de CAC40, die in augustus een dieptepunt onder 2900 punten bereikte.

De Franse bankensector werd door Moody’s door de mangel gehaald. De kredietbeoordelaar zag zijn kans schoon om diverse Franse ‘financials’ van een downgrade te voorzien. De Europese indices zullen aanzienlijk moeten stijgen om de dalende trend van de afgelopen maanden te breken. Vooralsnog zitten de indices in de sterk de dalende trend, ondanks of juist dankzij ‘Operation Twist’.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com
Drs.Harm van Wijk
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.