Optie Trade van de Week: cash flow genereren met opties op Royal Dutch Shell

Deze week krijgt u van OptieAcademy cash flow genereren met opties op Royal Dutch Shell als Optie Trade van de Week gepresenteerd.

Royal Dutch Shell weekgrafiek
Oliegigant Royal Dutch Shell (RDSA) is met een weging van 14% een zwaargewicht binnen de AEX-index. De AEX-index is de hoofdgraadmeter van de 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Onderstaand is de (scheve) samenstelling weergegeven.

AEX samenstelling 30 augustus
Duidelijk is te zien dat slechts 4 fondsen meer dan de helft van de AEX-index uitmaken, zijnde Unilever (15%), Royal Dutch Shell (14%), ING (14%) en ASM Lithography (circa 8%).

Daggrafiek Royal Dutch Shell
Royal Dutch Shell daggrafiek

Royal Dutch Shell weet dit jaar niet te overtuigen en staat ‘year to date’ ongeveer 20% lager, zij het dat wel dividend buiten beschouwing is gelaten. Begin dit jaar wist Royal Dutch Shell, oftewel ‘Olies’, de barrière van €30 niet te doorbreken. Sterker nog, het aandeel gleed steeds meer af richting €21.

Het aandeel herstelde in augustus weliswaar kortstondig naar €27,135 maar zakte vervolgens hard weg. Daarbij dook Royal Dutch Shell onder de 10-, 20-, 40- en 47-daags exponentiële moving averages. Deze vormen nu een stevige weerstand tussen de €23 en €25.

Het aandeel bereikte in juli een dieptepunt onder €21. Dit niveau stamt uit het jaar 2011, hetgeen vooralsnog steun biedt. Een nieuwe aanval op het dieptepunt van augustus sluiten we de komende tijd evenwel niet uit. We verwachten dat Royal Dutch Shell rond €25 weerstand zal vinden, mocht het aandeel weer herstellen.

Onlangs hebben we een ‘premie short’-affaire opgezet, die we hieronder zullen uitleggen. Onlangs hebben we een out of the money put geschreven voor december en een out of the money call geschreven voor de maand oktober voor de Europa-portefeuille, hetgeen we uiteraard ook exclusief aan onze OptieAanbevelingen-abonnees hebben gecommuniceerd.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: €25,62.
Tweede weerstand: €27,135.
Eerste steun: €20,915.
Tweede steun: €19,725. 

Trade Royal Dutch Shell
Onze trades in Royal Dutch Shell luidde: 

”We hebben in de dip eerder deze week een DEC 18 Put geschreven in het Nederlandse AEX-fonds Royal Dutch Shell (tickersymbol RDSA). We benutten nu de huidige stijging door 1 out of the money call voor oktober te schrijven. Huidige koers Royal Dutch Shell: €23,19.

Bestaande positie:
Short: 1 RDSA DEC 18 Put @ €0,28.

Transactie:  
We verkopen (Open Sell): 1 RDSA OCT 26 Call @ €0,14 (ontvangen).

Nieuwe positie:
Short: 1 RDSA OCT 26 Call @ €0,14.
Short: 1 RDSA DEC 18 Put @ €0,28.”

Short strangle

Deze affaire lijkt op een short strangle, waarbij zowel een put als een call wordt geschreven met niet gelijke uitoefenprijzen. Bij een short strangle geschiedt dat echter met dezelfde expiratiemaand. In ons geval hebben we verschillende expiratiemaanden gehanteerd.

Onze positie luidt:
Short: 1 RDSA OCT 26 Call @ €0,14.
Short: 1 RDSA DEC 18 Put @ €0,28.

We hebben in totaal €0,42 *100=€42 ontvangen. We zitten wat betreft de geschreven call tot de oktober-expiratie veilig als Royal Dutch Shell onder de €26 expireert. Momenteel noteert Royal Dutch Shell rond €22,50 dus we hebben voldoende ruimte, zowel naar boven als naar beneden. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we eerst de put hebben geschreven in een dip en vervolgens na een herstel de call hebben geschreven.

Maximale winst
De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van €42. We hebben zowel naar boven als naar beneden circa 18% speling voordat we in de problemen komen.

Verlies
Verlies wordt geleden als Royal Dutch Shell te hard daalt of stijgt, dus we houden de vinger wel aan de pols. Uiteraard kunt u rond het huidige niveau kiezen voor andere uitoefenprijzen en expiratiemaanden om meer premie te ontvangen. Besef dan wel dat u een groter risico loopt. Wij hebben deze affaire opgezet om cash flow te genereren met een hoge kans van slagen.

Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard een e-mail sturen.

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: [email protected]

Website: http://optieacademy.nl/
Disclaimer

Het OptieAcademy-team heeft een positie in Royal Dutch Shell. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.