Optie Trade van de Week: Focus op IPO GrandVision

Grandvision

Grandvision

Deze week krijgt u van OptieAcademy een bijzondere variant van Optie Trade van de Week gepresenteerd: de aanstaande beursgang van GrandVision. GrandVision krijgt op 6 februari een beursnotering aan de Amsterdamse effectenbeurs met tickersymbol GVNV.
Vooralsnog worden op de aandelen geen opties verhandeld, maar mocht dat het geval zijn, dan zullen we zeker gaan kijken of we een interessante optie strategie opgezet kan worden. Uit onderstaande emissie-voorwaarden valt te lezen:

Emissie GrandVision

Investeringsmaatschappij HAL heeft de beursgang van GrandVision aangekondigd. HAL staat bekend als een investeringsmaatschappy die betere resultaten heeft laten zien het Berkshire Hathaway van Warren Buffett. Hal is in 2005 ingestapt in GrandVision, het moederbedrijf van onder meer de opticienketens Pearle, Eye Wish Groeneveld en Het Huis, nadat het al 10 jaar eerder Pearle had overgenomen. Acquireren behoort tot de kern van de strategie.

GrandVision brengt ruim 51 miljoen aandelen tot een maximum van 58 miljoen aandelen  in omloop. Voor particuliere beleggers is er een voorkeurstoewijzing van maximaal 10% van de totaal aangeboden aandelen. Elke Nederlandse particuliere belegger zal worden toegewezen op de eerste 250 ingeschreven aandelen, tenzij het totaal van de particuliere inschrijvingen meer is dan 10% van het totaal aangeboden aandelenkapitaal.

Emissie voorwaarden

GrandVision verwacht de nieuwe aandelen uit te geven op een prijs tussen €17,50 en €21,50. U kunt geen limietprijs meegeven aan uw inschrijving. Het is dus aan HAL welke prijs zij redelijk achten. De mogelijkheid bestaat dat u minder aandelen geleverd krijgt dan waar u op inschrijft (indien de emissie wordt overschreven). Houdt u hier rekening mee voor hoeveel u inschrijft.

Inschrijving op emissie

De inschrijving staat open van 26 januari 2015 tot woensdag 4 februari 2015, 10:00 uur. Inschrijven op de aandelenemissie van GrandVision is alleen toegestaan voor Nederlands ingezetenen. Investeringsmaatschappij HAL behoudt zich het recht voor de inschrijving vervroegd te sluiten.

Betaling en levering

De verwachte settlement datum is dinsdag 10 februari 2015. Deze toewijzing kan op een pro rata basis plaatsvinden. Voor de inschrijving op de emissie van GrandVision rekent uw bank geen transactiekosten.

GrandVision is ’s werelds grootste optiekketen actief in meer dan 40 landen met bijna 6.000 optiekzaken en heeft ruim 25 duizend mensen in dienst. GrandVision is in Nederland beter bekend van de opticiens Pearle en Eywish. In 2013 bedroeg de jaaromzet €13 miljard en het ebitda-resultaat €400 miljoen.

Het FD heeft berekend dat op basis van een introductieprijs van €19,50 de marktkapitalisatie uitkomt op circa €5 miljard. De nettoschuld van de ‘brillenreus’ bedraagt ruim €800 miljoen, waardoor de ondernemingswaarde (market cap + schuld) een slordige €5,8 miljard bedraagt.

Focus op waardering

De beoogde waardering bedraagt 24 maal de verwachte winst. Als je deze waardering afzet tegen GrandVision’s sectorgenoten, het Franse Essilor, het Italiaanse Luxottica en het Duitse Fielmann met waarderingen van rond de 30 maal de winst, dan is de waardering niet bijzonder hoog te noemen.

Als daarentegen wordt gekeken naar een door sommige analisten verwachte winst per aandeel van €0,80, dan lijkt de prijs wat aan de stevige kant.
De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen becijferd.

Kengetallen:
– Marktkapitalisatie: €5 miljard.
– Omzet (2013): €2,6 miljard.
– Nettowinst (2013): 156 miljoen.
– Winsttaxatie 2014: 185 miljoen
– Winsttaxatie 2015: 210 miljoen
– Koers/winst-verhouding (taxatie 2015): 24

Op basis van de koers/winst-verhouding kun je het aandeel niet goedkoop noemen, maar dat kan gecompenseerd worden door de jaarlijkse winstgroei van zo’n 15%. Op de beurs is alles relatief, zeker als wordt gekeken naar de waardering van Unilever met een koers/winst-verhouding van 21,3 en een mager dividendrendement van 2,8%, die amper winstgroei laat zien.
OptieAcademy acht het neerwaarts risico bij GrandVision echter beperkt en heeft dan ook ingetekend op de emissie. Wij vinden het een verademing dat er na Ziggo eindelijk weer eens een serieus fonds naar de Amsterdamse beurs gaat. En mochten er opties op komen, dan kunnen we altijd nog het risico afdekken.

U kunt naar uw eigen (in)zicht bepalen of u op GrandVision wilt intekenen. Inschrijven kan nog tot woensdag 4 februari 10:00 uur.

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: [email protected]

Website: http://optieacademy.nl/

Disclaimer

Het OptieAcademy-team kan na de beursgang een positie hebben GrandVision (GVNV) en heeft een positie in Unilever. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.