Optie Trade van de Week: Gilead met korting kopen via short put

Gilead Sciences

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: Gilead met korting kopen via short put. Gilead Sciences (Gilead in het kort) is een grote Amerikaanse biotech-onderneming en is met tickersymbol GILD aan de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd. Op de aandelen worden opties verhandeld.Fundamentele analyse Gilead:

Gilead logo

Gilead logo

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat een groot aantal medicijnen ontwikkelt en verkoopt. De missie van Gilead is om de zorg te bevorderen van wereldwijde patiënten die lijden aan levensbedreigende ziekten, zoals HIV/AIDS, leveraandoeningen en kanker. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Californische Foster City en Gilead heeft daarnaast nog kantoren in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië-Pacific.

De sterke omzet van de medicijnen Viread (leveraandoeningen), Truvada en Atripla (HIV/AIDS) hebben Gilead Sciences tot een dominante speler gemaakt op de markt voor therapieën tegen HIV/AIDS. Deze blockbustermedicijnen hebben zeer hoge operationele marges, van soms wel 50%.

Gilead’s Complera en Stribild zien een toenemende vraag van de markt en verzekeraars. Dit zal Gilead helpen om het marktaandeel te behouden op het moment dat de eerste HIV-patenten aflopen in 2018. Daarnaast verbetert dit Gilead’s winstgevendheid, vooral dankzij Stribild dat Gilead’s HIV-medicijn is en een zeer grote winstmarge bevat.

Gilead Sciences heeft dus met diens gepatenteerde medicijnen een leidende rol in de behandeling van HIV en als deze patenten aflopen en de markt kleiner wordt, dan heeft Gilead alles in huis om een voortrekkersrol te vervullen bij de behandeling van hepatitis C.

Gilead is sinds de goedkeuring van Sovaldi, dat een peperduur medicijn (circa $1000 per stuk) tegen hepatitis C is, behoorlijk aan het groeien en behoort op dat gebied tot de best verkopende (bio)farmaceutische bedrijven.

Met medicijn Harvoni was er een revolutie in hepatitis C behandelingen en heeft Gilead volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes nog een sterke troefkaart in handen. Patiënten nemen 1 pil per dag gedurende 12 weken en dan is er een kans van 90% dat zij genezen zijn van ‘hep C’ met bovendien weinig bijwerkingen.

Gecombineerde omzet Harvoni en Sovaldi: $10,2 miljard
Met dergelijke hoge genezingspercentages, is de omzet in 2014 van Sovaldi en Harvoni aanzienlijk gestegen tot een gecombineerde $10,2 miljard, oftewel 51% van de totale groepsomzet. Vandaag de dag heeft Gilead met een marktaandeel van 90% een ijzersterke positie op de ‘hep C’-markt.

Gilead nog steeds een onverslaanbaar koopje
Gilead is ondanks de forse stijging van de afgelopen jaren met een koers-winst/verhouding van 9 nog steeds goedkoop en zeker als je het vergelijkt met concurrenten zoals Merck (k/w 14,7) en Abbvie (k/w 12,0). Daarnaast heeft Gilead een robuustere pijplijn aan medicijnen dan genoemde bedrijven.

Eclatante kwartaalcijfers Gilead
In het afgelopen derde kwartaal steeg de omzet met 37,3% op jaarbasis naar $8,3 miljard. De aangepaste winst steeg zelfs met 75% tot ,22 per aandeel, waarmee eveneens de verwachte winst per aandeel van ,89 ruimschoots werd overschreden.

De gecombineerde omzet van Harvoni en Sovaldi steeg op kwartaalbasis naar $ 4,8 miljard; een 70,4% stijging op jaarbasis.

Angst voor concurrerende medicijnen
Beleggers zijn bang dat de concurrenten marktaandeel gaan winnen ten koste van Gilead. Abbvie is sinds december 2014 actief met zijn Viekira Pak medicijn en Merck wil haar eigen hep C medicijn in 2016 de markt betreden.

Toenemende concurrentie of niet, de hep C markt is een zeer grote en groeiende markt voor Gilead. Ter illustratie: ongeveer 3 miljoen Amerikanen lijden aan hepatitis C met 150.000 nieuwe gevallen per jaar. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO bedraagt de wereldwijde markt van mensen die aan hep c lijden tussen de 130 miljoen en 150 miljoen.

Positieve resultaten Fase 3
Gilead is zeker niet op zijn lauweren gaan rusten en meldde op 21 september positieve resultaten van een Fase 3 proef met een combinatiebehandeling bestaande uit Sovaldi en een experimenteel medicijn. Het doel: een alles-in-één behandeling voor alle zes geno-typen van hep C. Het bestaande medicijn Sovaldi wordt gebruikt voor geno-typen 1-4, terwijl Harvoni geschikt is voor geno-type 1, de meest voorkomende stam. Gilead stelde dat in de komende weken het dossier ter goedkeuring aan de FDA in de VS zal worden voorgelegd.

Vorige week meldde het biotechbedrijf al positieve testresultaten voor zijn nieuwe Genvoya HIV medicijn, een ander gebied waarop Gilead een groot marktaandeel heeft, van 87%. Genvoya is minstens zo effectief als Stribild, maar kent mildere bijwerkingen. Het is echter nog wachten op een goedkeuring door de FDA.

Berg cash voor eigen aandeleninkoop
Dankzij een ijzersterke cash flow is Gilead in staat om eigen aandelen in te kopen. Sinds februari is bovendien nog gestart met het uitkeren van een kwartaaldividend van $0,43 per aandeel.

In februari is gestart met inkoopprogramma van $15 miljard (bijna 10% van de uitstaande aandelen). Gilead heeft het vorige kwartaal voor $3,1 miljard aan aandelen teruggekocht en voor $900 miljoen in het tweede kwartaal, dus is er nog steeds veel ruimte. Gezien de ijzersterke marktpositie van Gilead en diens gezonde financiële situatie, vinden we Gilead op dit koersniveau zeker koopwaardig. De waardering is met een PEG van onder de 1 niet hoog te noemen.

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $159 miljard.
– Omzet: $29,2 miljard.
– Dividendrendement: 1,6%.
– Koers/winst-verhouding: 11,4.
– PEG (koers/winst/groei) ratio: 0,69.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

Daggrafiek Gilead

Gilead daily chart

Gilead daily chart

Op bovenstaande daggrafiek is duidelijk te zien dat de GILEAD aanzienlijk is gedaald van de bijna $125 in juni. Tijdens de crash in augustus werd zelfs kortstondig een dieptepunt van $86 genoteerd. Vervolgens herstelde het aandeel sterk naar $113. Momenteel noteert het aandeel net onder de weerstand van $111. We vinden het aandeel op dit moment koopwaardig en achten we een herstel richting $125 mogelijk. Rond $98 kunnen we stevige steun verwachten.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $111,11.
Tweede weerstand: $113,31.
Eerste steun: $105,94
Tweede steun: $97,60.

Onlangs hebben we de positie in Gilead uitgebreid  via een short put: Open Sell 1 GILD DEC 90 Put @ $0,40. Deze trade hebben we dan ook exclusief aan onze OptieActief-abonnees gecommuniceerd. Onderstaand zullen we deze trade toelichten.

Wat is een short put optie?

OptieAcademy optie matrix

OptieAcademy optie matrix

De verkoper (schrijver) van een put optie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen (te kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

Short Put
Middels een geschreven put optie krijgt u dus een afnameplicht. Besef overigens dat dit niet hetzelfde is als een call kopen. Om dit beter te begrijpen kunt u het voorbeeld van de brandverzekering gebruiken, maar nu bent u (als schrijver van de put optie), dus de verzekeraar.

Een schrijvers van een putoptie kunt u vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs. In ons geval: we verwachten dat Gilead niet onder de $90 zal dalen tot aan de december-expiratie.

De tegenpartij (de koper van de put) betaalt voor deze verzekering een premie aan de verkoper (schrijver). Uw bank/broker zal niet zomaar toestaan om deze risico’s aan te gaan, dit kan alleen als u voldoende margin (borg) heeft.

Short put Gilead      
We lichten een concrete trade die we onlangs hebben gedaan op Gilead toe: het schrijven van een put optie op Gilead:

Open Verkoop (Open Sell): 1 GILD DEC 90 Put @ $0,90. Deze put optie, die een potentiële plicht geeft om 100 aandelen over 1 maand te moeten kopen op leverde per optie contract op (dus 100 maal $0,40). De tegenpartij heeft het recht om 100 aandelen Gilead te verkopen op $90, en wij als schrijver hebben daarentegen de plicht om deze aandelen af te nemen op als de koper van de put optie dat wenst.

Maximale winst
De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van per optie contract (dus 100 maal $0,40). Dat zal het geval zijn bij een expiratiekoers gelijk of hoger dan $90. We hebben vanaf het huidige koersniveau speelruimte voordat we in de problemen komen. Wel is het zo dat het verlies al voor de expiratie kan oplopen in het geval Gilead zeer hard daalt.

Ontvangen premie in de tas
Mocht het aandeel boven de uitoefenprijs van $90 blijven, dan zal de put optie niet worden uitgeoefend en kunnen we de ontvangen premie van in onze zak steken.

Break-even-point
Het break-even-point, dus het omslagpunt van winst naar verlies ligt in dit geval op ,60 (zijnde de uitoefenprijs minus de ontvangen premie ad $0,40).

Verlies bij koersdaling onder uitoefenprijs put
Voor iedere geschreven optie  bedraagt het verlies 0 per dollar daling onder ,60. Als de koers daalt tot bijvoorbeeld $85 zal het verlies ($90-€85-$0,40)*100 = $460 bedragen.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stop-lossniveau in Gilead te nemen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $98 of wellicht eerder.

U hoeft de geschreven put optie overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen.

E-mail: [email protected]
Website: http://optieacademy.nl/

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in
Gilead. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.