Optie Trade van de Week: inspelen op obligatiecrash met driepoot TBT

Deze week krijgt u van OptieAcademy een speciale Optie Trade van de Week gepresenteerd: inspelen op een obligatiecrash met een driepoot long op TBT. TBT is met tickersymbol TBT aan de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd, waarop opties worden verhandeld.

Wat is de TBT?
De ProShares UltraShort 20+ Year Treasury ETF speelt in op een stijgende 20-jaars Amerikaanse rente, met een dubbele hefboom. Deze ETF volgt met een hefboom van 2 omgekeerd de dagelijkse performance van de Barclays U.S. 20+ Year Treasury Bond Index. Stel dat deze index met 5% daalt (dus de rente stijgt), dan stijgt dit ETF met 10%.

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:

– Asset Under Management: $2,7 miljard.
– Dagelijks volume (3 maands gemiddelde): $1,6 miljoen.
– Hoogste koers (52 weken): $52,25.
– Laagste koers (52 weken): $38,15.

Daggrafiek TBT

TBT

Bovenstaande daggrafiek illustreert dat de TBT in een consolidatiedriehoek zit. Vanaf de top in juli is de koers ruim 20% gedaald richting $40. Dat niveau werd op 24 augustus bereikt toen de aandelenmarkten behoorlijk in paniek waren. Eind november hebben we een unieke Obligatie Masterclass verzorgd, waarna we een kansrijke driepoot-constructie hebben aangereikt aan de deelnemers, waarbij geprofiteerd wordt van een rentestijging. Bij een doorbraak van de weerstand kunnen we een rally verwachten richting de $50 terwijl we bij $42 steun kunnen verwachten.

Banner OptieAcademy

Op dit moment hebben we een positie in TBT, die we onderstaand zullen toelichten. Deze trade hebben we uiteraard exclusief aan onze OptieActief-abonnees gecommuniceerd.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $46,88.
Tweede weerstand: $52,26.
Eerste steun: $42,83.
Tweede steun: $42,51.

Inspelen op obligatiecrash met driepoot long op TBT
We spelen in op een stijgende rente (dus dalende obligatiekoersen). Dit hebben we gedaan middels een 3-poot optieconstructie: we schrijven een put en kopen een call spread voor december. De transactie luidde op 27 november als volgt:

Toelichting:

“Vorige week zaterdag hebben we een succesvolle Obligatie Crash Masterclass i.s.m. Cor Wijtvliet verzorgd. We hebben de visie dat de Amerikaanse rente gaat stijgen. Om hierop in te spelen, kopen we een driepoot long op TBT voor december: we kopen een call spread en schrijven een put. TBT is het tickersymbol van ProShares UltraShort 20+ Year Treasury. Deze ETF profiteert van een rentestijging van de 20-jarige Amerikaanse staatsobligaties. Rond $42 kunnen we steun verwachten en weerstand ligt op $47. Huidige koers TBT: $44,41. 

Huidige positie:
Geen.

Transactie:
Open Buy: 1 TBT DEC 45,50 Call @ $0,58
Open Sell:  1 TBT DEC 47 Call @ $0,26
Open Sell:  1 TBT DEC 42 Put @ $0,27
Totale investering: $0,05 (dus een kleine debit).

Nieuwe positie:
Long:  1 TBT DEC 45,50 Call.
Short: 1 TBT DEC 47 Call.
Short: 1 TBT DEC 42 Put.

Risico onder $42
Het risico ligt duidelijk aan de onderkant (vanwege een potentiële afnameplicht) bij een koersdaling onder $42. Wij vinden dit risico acceptabel, want rond $42 ligt ook een steunniveau. We hebben wel een margin nodig vanwege de geschreven put.

Maximale winst: $150
De maximale winst bedraagt 0 (minus de ontvangen optiepremie van in totaal $5) bij een expiratiestand van december op of boven $47.

Verlies bij koersdaling onder uitoefenprijs put
Voor iedere geschreven put optie bedraagt het verlies 0 per dollar daling onder . Plus uiteraard de betaalde premie ad $5.

Als u het risico van de sec geschreven put optie te groot vindt, dan kunt u uiteraard ook een lagere put onder de geschreven put kopen om het risico te limiteren. Dit gaat uiteraard wel ten koste van het rendement.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stop-lossniveau in TBT te nemen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $42.

U hoeft de geschreven opties overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen.

Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard een e-mail sturen.

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: [email protected]
Website: http://optieacademy.nl/

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in TBT. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.