Optie Trade van de Week: optie premie opstrijken met short strangle AEX-index

Deze week krijgt u van OptieAcademy optie premie opstrijken met een short strangle op de AEX-index als Optie Trade van de Week gepresenteerd.

AEX-weekgrafiek-optie-trade-van-de-week-optie-premie-opstrijken-met-short-strangle-aex-index

De AEX-index is de hoofdgraadmeter van de 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs en op deze veel verhandelde index via Futures worden opties verhandeld. Onderstaand is de (scheve) samenstelling weergegeven via Behr.nl

Duidelijk is te zien dat slechts 4 fondsen al meer dan 50% van de AEX-index bepalen, zijnde Unilever (15%), Royal Dutch Shell (14%), ING (14%) en ASM Lithography (circa 8%).

AEX-samenstelling-optie-trade-van-de-week-optie-premie-opstrijken-met-short-strangle-aex-index


Daggrafiek AEX-index

AEX-daggrafiek-optie-trade-van-de-week-optie-premie-opstrijken-met-short-strangle-aex-index

AEX-index kende na een indrukwekkende rally in het eerste kwartaal een moeilijk tweede kwartaal. In juli en augustus wist de AEX niet meer te overtuigen en stootte het hoofd tegen de weerstand rond 500 punten. De AEX gleed in augustus verder weg en dook zelfs onder de 10-, 20-, 40- en 47-daags exponentiële moving averages. Deze vormen nu een stevige weerstand tussen 450 en 460 punten.

Binnen enkele weken daalde de AEX-index fors: -20%, waarbij vorige week de 400-puntengrens werd opgezocht. De AEX veerde op vanaf 401,87 punten. Een nieuwe daling sluiten we de komende tijd niet uit, waarbij steun te vinden valt op 437 punten respectievelijk 423 punten. Momenteel zit de AEX in een stijgend wig-patroon dat een negatief patroon is. Een doorbraak van de stijgende steunlijn rond 440 punten kan een acceleratie van de daling betekenen.

Beleggers die verwachten dat het aandeel de komende tijd gaat consolideren, zouden een ‘premie short’-affaire kunnen opzetten. Dit zullen we hiernavolgend uitleggen aan de hand van een short strangle. Onlangs hebben we een short strangle ingenomen in de AEX-index voor de Europa-portefeuille, hetgeen we uiteraard ook exclusief aan onze OptieAanbevelingen-abonnees hebben gecommuniceerd.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: 456,84 punten.
Tweede weerstand: 468,80 punten.
Eerste steun: 437,20 punten.
Tweede steun: 422,76 punten. 

Short strangle AEX-index
Short Strangle AEX

Bij een short strangle wordt zowel een put als een call met dezelfde expiratiemaand geschreven met niet gelijke uitoefenprijzen. Een ezelsbruggetje dat we hiervoor vaak gebruiken is dat de ng in strangle staat voor: ‘niet gelijk’.

Onze huidige Short Strangle in AEX-index luidt:

Short: 1 AEX SEP 490 Call @ €0,45.
Short: 1 AEX SEP 340 Put @ €0,80.

Voor de Short Strangle (SEP 490 Call en SEP 340 Put) in de AEX-index met september-opties hebben we dus €1,25 *100=€125 ontvangen. We zitten op de september-expiratie veilig als de AEX tussen de 340 en 490 expireert. Momenteel noteert AEX-index rond 445 punten, dus we hebben voldoende ruimte. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we hebben ‘gelegged’, dat wil zeggen de short strangle op verschillende tijdstippen opgezet. Eerst hebben we rond 430 punten een put geschreven en vervolgens na een fors herstel in de AEX rond 445 punten een call geschreven.

Scenario op expiratie
We kunnen 2 break-even-points berekenen op expiratie: 338,75 (340-€1,25) respectievelijk 491,25 (490+€1,25).

De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van €125 per short strangle als de AEX tussen 340 punten en 490 punten expireert. Dit achten we een voldoende ruime range om winst te kunnen halen.

Verlies wordt geleden als de AEX-index te ver ‘uit de band springt’, zijnde €100 per punt daling onder de 338,75 respectievelijk €100 per punt stijging boven 491,25 punten. Uiteraard kunt rond op het huidige niveau kiezen voor andere uitoefenprijzen.

Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard een e-mail sturen.

Disclaimer
Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meer weten over opties?

Zie https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.