Optie Trade van de Week: short put Aperam

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: short put Aperam. Op het Amsterdamse AMX-fonds Aperam worden opties verhandeld, wat ons mogelijkheden biedt om een mooie optietrade op te zetten. Deze week reiken we een geschreven put voor maart op Aperam aan.Fundamentele analyse Aperam:
Aperam behoort tot de 1 van de grootste roestvaststaalproducenten ter wereld met een marktkapitalisatie van ruim €2 miljard. Aperam heeft diverse fabrieken, zoals in België, Frankrijk en Brazilië en heeft bijna 10.000 werknemers in dienst. Aperam is een afsplitsing van staalgigant ArcelorMittal en staat sinds januari 2011 genoteerd aan de effectenbeurzen van Amsterdam, Luxemburg en Parijs. Naast Aperam zijn ook het Finse Outokumpu en het Spaanse Acerinox actief in Europa als producent van roestvast staal.

Op woensdag 10 februari publiceert Aperam nabeurs de resultaten over het vierde kwartaal en het gehele boekjaar 2015. Meer informatie vindt u op de corporate website van Aperam: http://www.aperam.com/about-2/investors-shareholders/financial-calendars

Daggrafiek Aperam
Aperam daggrafiek

Aperam bereikte maart vorig jaar nog een hoogste punt van bijna €42. Vervolgens wist het aandeel niet meer te overtuigen en zette een dalende trend in waarbij in september op €22,08 steun werd gevonden. Op dit moment zijn we niet zo negatief gestemd en denken dat Aperam wel boven de €25 zal blijven. Al eerder hebben we een put optie geschreven met uitoefenprijs €20. De exponentiële moving averages (10, 20, 40 en 47) kunnen evenwel als een weerstandszone fungeren tussen €29 en €30.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: €30,46.
Tweede weerstand: €33,50.
Eerste steun: €27,25.
Tweede steun: €25,90.

OptieAcademy OptieAanbevelingen:
We hebben momenteel een optie positie in Aperam, zijnde een short (geschreven) put: Open Sell 1 AP MCH 20 Put @ €0,55. Deze trade hebben we exclusief aan de OptieActief-abonnees gecommuniceerd.

Short put

De verkoper (schrijver) van een putoptie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen (kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs. Schrijvers van putopties kunt u het beste vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs.

Short put Aperam
Aperam Short put

Het winst/verlies-profiel op maart-expiratie van de short put Aperam met uitoefenprijs 20 is via bovenstaande figuur geïllustreerd. De winst is beperkt tot de ontvangen premie, in casu €0,55*100 per optiecontract. De geschreven putoptie levert pas een verlies op, zodra de koers van het aandeel daalt onder de uitoefenprijs minus de ontvangen premie. De tegenpartij heeft het recht om aandelen Aperam te leveren en de schrijver heeft de potentiële plicht om 100 aandelen af te nemen voor €20 per aandeel als de koper van de put zijn verkooprecht uitoefent.

Scenario op maart-expiratie
Hierbij schetsen we de resultaatsscenario’s van 1 short AP MCH 20 Put @ €0,55. De multiplier van 1 Aperam contract is 100. Er wordt in dit voorbeeld derhalve €0,55*100=€55 ontvangen per contract.

Winst bij expiratiekoers hoger dan €20
Mocht Aperam boven de uitoefenprijs van €20 blijven, dan zal de putoptie niet worden uitgeoefend en kunnen we de ontvangen premie van €55 (€0,55 maal 100 per 1 optie) in onze zak steken.

Break-even-point
Break-even-point op expiratie: €19,45 (uitoefenprijs €20 minus de ontvangen premie). Op dit niveau wordt noch verlies, noch winst geboekt op expiratie.

Verlies bij koersdaling onder uitoefenprijs put minus premie

Het verlies bedraagt €100 bij iedere puntdaling onder €19,45. Stel dat de expiratiestand €19 is, dan bedraagt het verlies derhalve €45. De uitdaging ligt derhalve alleen aan de onderkant. Mocht Aperam onverhoopt hard dalen, dan trekken we tijdig aan de noodrem door de put bijvoorbeeld terug te kopen of een andere hedging-strategie toe te passen.

Stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist afscheid neemt van de geschreven optie, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stopniveau te nemen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van de uitoefenprijs van €20 of wellicht eerder. Als u het aandeel echter op een hoger niveau zou hebben gekocht, zou u een veel groter verlies hebben geleden.

U hoeft de geschreven opties uiteraard niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen.

We zijn ons ervan bewust dat het handelen in opties niet eenvoudig is. Vandaar dat wij speciaal voor beleggers met weinig tot geen optie ervaring een Opleidingstraject Opties hebben ontwikkeld, dat in maart wederom van start gaat. Voor de snelle beslisser is er nog een plaats beschikbaar om deel te nemen.

Opleidingstraject Opties
Dit is een intensief en exclusief coachingsprogramma, waarbij u wordt begeleid door ervaren optiehandelaren. Aan de hand van seminars, webinars, persoonlijke coachingsessies en case studies, gaan we aan de slag om van u een betere optie belegger te maken.

Voordelen Opleidingstraject Opties

  • Coaching door professionele optiehandelaren
  • Individuele begeleiding
  • Kleine groep tot 12 personen voor ‘optiemale’ begeleiding
  • Praktijkgericht, vanuit de basis
  • Veilig leren optie beleggen
  • Grote verliezen vermijden, valkuilen omzeilen
  • Winstgevende optiestrategieën toepassen
  • Met gecalculeerd risico winst behalen

Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website: http://optieacademy.nl/opleidingstraject-opties/

Wij wensen u veel succes met het optiebeleggen!

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957

E-mail: [email protected]
Website: http://optieacademy.nl/

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in Aperam. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.