Optie Trade van de Week: winst binnenhalen met short strangle Galapagos

Deze week krijgt u van OptieAcademy ‘winst binnenhalen met een short strangle op Galapagos’ als Optie Trade van de Week gepresenteerd. Galapagos is met tickersymbol (GLS/GLPGA) aan de Amsterdamse effecten- en optiebeurs genoteerd.

Galapagos is een Belgische biotechonderneming die medicijnen ontwikkelten heeft een marktkapitalisatie van €2,1 miljard. Het biotechbedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken van eiwitten die een ziekte veroorzaken. Galapagos is daarnaast actief in de ontwikkeling van nieuwe moleculen. De focus ligt op reuma, botontkalking, ontstekingen, taaislijmziekte, metabolische- en kraakbeenafbraak. Galapagos heeft meer dan 20 andere medicijnen in ontwikkeling die op dezelfde manier zijn ontdekt als het succesverhaal GLPG0634, oftewel het reumamedicijn Filgotinib.

Goed nieuws Galapagos
Nadat Abbvie een paar maanden geleden zijn handen aftrok van de samenwerking met Galapagos, is er onlangs goed nieuws gekomen voor Galapagos. Het biotechbedrijf gaat in zee met het Amerikaanse Gilead Sciences voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van kandidaat-medicijn filgotinib voor alle mogelijke ontstekingsziektes.

Galapagos ontvangt een betaling van $725 miljoen ($300 miljoen cash + een 15% belang in de onderneming op basis van €58 per aandeel). Daarnaast kan Galapagos tot $1,35 miljard aan mijlpaalbetalingen ontvangen, plus royalty’s op omzet, die trapsgewijs oplopen vanaf 20%, en een 50/50-winstdeling in de co-promotie landen, zijnde Groot-Brittannie, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Nederland en Luxemburg.

Chief executive officer Onno van de Stolpe stelde: “We zijn erg enthousiast over het vooruitzicht van filgotinib als medicijn in reumatoide artritis en andere ziektes met een sterke partner als Gilead die deze behandelingen snel wil ontwikkelen voor patiënten.”

Onlangs zag Abbvie af van het licenseren van Galapagos’s reumamedicijn filgotinib. Galapagos kreeg daarmee alle rechten op filgotinib terug, maar liep een bedrag van $200 miljoen mis, en mijlpaalbetalingen en royalties die in de miljarden hadden kunnen lopen.

Diverse analisten zijn te spreken over de voorwaarden die Galapagos uit het vuur heeft gesleept. De vooruitbetaling is groter dan verwacht en door deze deal houdt Galapagos meer waarde bij zich gezien de hoge royalties en co-promotierechten.

Daggrafiek Galapagos

Galapagos daggrafiek 18 december
In september tikte Galapagos nog een dieptepunt aan van €31,15 nadat Abbvie met het bericht kwam om niet meer met Galapagos samen te werken. Na deze schrikreactie herstelde het aandeel zich sterk. Galapagos bereikte deze week een ‘all time high’ van net boven de €60 op het positieve bericht van Gilead. Daarmee is de zware weerstand rond €60 nog steeds in tact. Het aandeel kan steun vinden tussen €49 en €51 alwaar de 10, 20, 40 en 47-daags exponentiële moving averages noteren.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: €60,55.
Tweede weerstand: n.v.t.
Eerste steun: €49,77.
Tweede steun: €41.

Eind augustus en begin december hebben we voor de OptieAanbevelingen ruime december-Short Strangles met opgezet in Galapagos. De ontvangen premie hebben we inmiddels binnengehaald: de geschreven opties liepen allemaal waardeloos af. We hebben deze trade uiteraard exclusief aan onze OptieAanbevelingen-abonnees gecommuniceerd. Verderop leggen we deze affaire verder uit.

Short strangle Galapagos
Eind augustus en begin december we 2 keer een short strangle opgezet, waarbij we in totaal €2,23 (maal 100) hebben ontvangen. Bij een short strangle wordt zowel een put als een call met dezelfde expiratiemaand geschreven met niet gelijke uitoefenprijzen. Een ezelsbruggetje hierbij is dat de ng in strangle staat voor ‘niet gelijk’.

Onze trades luidden:
“Augustus:
We verkopen (Open Sell): 1 GLPGA DEC 80 Call @ €1,50 (ontvangen).
We verkopen (Open Sell): 1 GLPGA DEC 30 Put @ €0,35 (ontvangen).

December:

We verkopen (Open Sell): 1 GLPGA DEC 62 Call @ €0,28 (ontvangen).
We verkopen (Open Sell): 1 GLPGA DEC 24 Put @ €0,10 (ontvangen).
In totaal hebben we derhalve 100*€2,23 = €223 ontvangen.

Nieuwe positie:
Short: 1 GLPGA DEC 80 Call.
Short: 1 GLPGA DEC 62 Call.
Short: 1 GLPGA DEC 30 Put.
Short: 1 GLPGA DEC 24 Put.

Scenario op december-expiratie
Aangezien Galapagos ruim binnen de marge tussen €30 en €62 is geëxpireerd, hebben we de gehele premie kunnen bijschrijven.

Volatiele markt: nieuwe ronde, nieuwe kansen
De afgelopen maanden was er weer de nodige hectiek in Galapagos. Vanwege de hoge volatiliteit zijn de optiepremies in dit fonds hoog. Daarvan konden we de afgelopen maanden met geschreven opties aanzienlijk profiteren. Nu de december-expiratie achter de rug is, kunnen we ons voorbereiden op nieuwe kansen. Wellicht opnieuw een short strangle of een andere optiestrategie? Zodra we kansen zien, zullen we dit uiteraard aan onze deelnemers van de Europa-portefeuille communiceren.

Wij wensen u veel succes met het optiebeleggen!

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: [email protected]
Website: http://optieacademy.nl/
Disclaimer

Het OptieAcademy-team heeft een positie in Galapagos. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

1 antwoord
  1. bob witte
    bob witte zegt:

    het is mij niet duidelijk welke opties ik nu zou moeten sluiten. immers de december opties zijn geëxpireerd.Dan schrijft u over nieuwe kansen: dec 80 call/dec 62 call en vervolgens 2 puts Dec. 30 en 24.Zonder aan te geven wat de premie zal zijn. Ook zou ik hierboven iets moeten invullen op de Webite.Wat wordt daar verwacht van mij??

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.