In de afgelopen drie weken heeft u meer kennis kunnen vergaren over opties. Deze laatste aflevering gaat in op de mogelijkheden om met opties systematisch geld te verdienen. Uiteraard kunt ervoor kiezen zelfstandig in opties te handelen, gewapend met de kennis die het blad BeursBulletin u verstrekt. Het alternatief is een alertdienst die u begeleidt en uw posities bewaakt.

Met opties kunt u ook bij gelijkblijvende of dalende koersen geld verdienen. Wie naast aandelen in opties handelt, kan het risico daarom verlagen. Uiteraard is het daarbij wel zaak om verstandig met opties om te gaan. Dit betekent in beginsel dat u opties schrijft en maar zelden koopt. Als u in opties wilt handelen, moet u eerst een beeld hebben van de technische situatie van het fonds of de index. Is er sprake van een stijgende of dalende trend? Of wordt het koersverloop juist gekenmerkt door een zijwaartse beweging? In dat geval is het schrijven van zowel putopties als callopties het overwegen waard.

Kies voor een uitoefenprijs die boven een weerstandsniveau (bij het schrijven van callopties) of onder een steunniveau (bij het schrijven van putopties) ligt. Reeds bij het innemen van een optiepositie moet de stop-loss vastgesteld worden. Komt de koers van de onderliggende waarde hieronder (bij geschreven putopties) of hierboven (bij geschreven callopties), dan moeten de opties teruggekocht worden.

Opties op kleinere fondsen oninteressant

Van alle in de AEX-index opgenomen fondsen zijn opties voorhanden. Dat geldt ook voor de meeste in de Midkap opgenomen fondsen. Veel fondsen kunt u beter links laten liggen, daar in de optieseries van deze fondsen nauwelijks wordt gehandeld. Dit zorgt voor een groot verschil – in vakjargon spread – tussen de bied- en de laatprijs. Als er weinig kopers en verkopers zijn, is het voor de animateur namelijk moeilijk de orders van de eindbeleggers op elkaar af te stemmen. Een grote spread houdt in dat u relatief veel betaalt bij een kooporder en relatief weinig ontvangt bij een verkooporder. Stel dat u een optie voor € 90 kan kopen en voor € 75 kan verkopen, dan moet u eerst deze € 15 goedmaken voordat winst wordt gemaakt. Daar bovenop komen nog de transactiekosten. Deze zijn bij de meeste internetbrokers
€ 3,75 per optie, met een minimum van € 11 per transactie. De transactiestructuur maakt het ook minder interessant om in aandelen te handelen waarvan de absolute aandelenkoers laag is. Laten we Hagemeyer als voorbeeld nemen. Stel dat u verwacht dat de koers van Hagemeyer -nu circa € 1,97 – in de komende maanden sterk zal stijgen. Dan zou u een calloptie september 2,00 kunnen kopen voor zeg € 15. Hier bovenop komen echter nog de transactiekosten van € 3,75. Dat is in percentage maar liefst 25%! En mocht u de callopties later weer verkopen of ze in juni uitoefenen, dan betaalt u nogmaals € 3,75 per optie. Vorige week legden we in het verhaal over Turbo’s reeds uit dat Turbo’s Short een beter alternatief zijn dan aandelenopties. Helaas zijn nog niet van alle AEX-fondsen Turbo’s voorhanden, maar het aantal groeit wel gestaag.

Voorkeur voor AEX-opties

De voorkeur gaat uit naar opties op de AEX en anders op grotere fondsen als Akzo Nobel, ING, Koninklijke Olie en Unilever. Het aantrekkelijke van opties op de AEX-index is de relatief grote handel in de optieseries en de absoluut hoge koers. Bovendien worden bij de AEX de koersschommelingen van de 25 individuele fondsen gedempt. Dit zorgt weliswaar voor een lagere volatiliteit en daarmee voor een lagere optiepremie, maar daar staat tegenover dat de kans groter is dat de opties waardeloos aflopen. En dat is natuurlijk het mooiste wat je als optieschrijver kan overkomen. Voorts is het prettig dat bij AEX-opties een cash settlement plaatsvindt. Indien de optie bij expiratie waarde heeft, wordt dit bedrag op uw rekening bijgeschreven (bij gekochte opties) of afgeschreven (bij geschreven opties). U hoeft in tegenstelling tot aandelenopties dus nooit te vrezen dat u aan een plicht tot het kopen of verkopen van aandelen wordt gehouden.

Johan Wiering

 

Wat is het verschil tussen AexAlert en OptieAlert?

De overeenkomsten zijn groter dan de verschillen. Beide alertdiensten van BeursBulletin informeren abonnees per sms- en e-mail over aantrekkelijke optieposities. Uitzonderingen daargelaten wordt steeds gekozen voor het schrijven van opties. Uiteraard worden de posities zeer strikt bewaakt.  Uitgangspunt is steeds een portefeuille van € 20.000. Uiteraard is het ook mogelijk om met grotere of kleinere bedragen de adviezen op te volgen. Hét verschil tussen de alertdiensten is dat bij AexAlert uitsluitend in opties op de AEX wordt gehandeld. Bij OptieAlert is de AEX juist de enige onderliggende waarde waarin geen handel kan plaatsvinden. Buiten aandelenopties komen bij OptieAlert ook opties op andere onderliggende waarden zoals de dollar in aanmerking. Een ander verschil is dat bij AexAlert vrijwel altijd gekozen wordt voor opties met een looptijd van twee tot vijf weken. Bij OptieAlert worden geregeld opties met een langere looptijd geschreven. Noodgedwongen. Verkoop van aandelenopties met een looptijd van een maand levert geregeld slechts € 10 tot € 15 op. De transactiekosten drukken dan wel erg zwaar op de opbrengst.

Heeft u andere vragen over opties? U kunt deze mailen naar [email protected]. Of kom langs op de Optiecursus van 29 juni. Zie ook www.AexAlert.nl en www.OptieAlert.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.