Black-Scholes optiewaarderingsmodel

Optiewaarderingsmodel

Black-Scholes

Black-Scholes optiewaarderingsmodel wordt gebruikt om optieprijzen te berekenen. Market makers hanteren daarbij doorgaans dit beroemde optiewaarderingsmodel. Het Black-Scholes-model is het meest toegepaste model om de prijs van een optie te bepalen.

De prijs van een optie wordt bepaald door de volgende waarden: de koers van het onderliggend aandeel, de uitoefenprijs van de optie, het dividend, de looptijd van de optie, de rentestand en de volatiliteit van het aandeel.

Black-Scholes: Nobelprijs

In 1997 kregen wetenschappers Fischer Black en Myron Scholes de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie (ook wel bekend als Nobelprijs voor de Economie). Black was reeds in 1995 overleden maar werd wel postuum vermeld.

De Nobelprijs kregen deze heren voor het feit dat in hun Black-Scholes model, optieprijzen onafhankelijk zijn van de mate van risico en daarmee ook onafhankelijk van de mate van risico-aversie, een groot theoretisch probleem in de financiële wiskunde.

Déconfiture LTCM

Het ironische is echter dat Long-Term Capital Management (LTCM) in 1998 failliet ging, ondanks dat onder meer Myron Scholes partner van LTCM was. Dit hedgefund richtte zich op het benutten van kleine prijsverschillen tussen verschillende gerelateerde obligaties. Deze arbitragehandel leverde rendement op ongeacht de richting van de beurs.

Omdat de prijsverschillen klein waren, werd grootschalig ingezet met een hefboomwerking (leverage). En toen ging het mis: in augustus en september van 1998 brak de Russische roebelcrisis uit, waardoor LTCM zwaar in de problemen kwam en op de fles ging, ondanks hun eigen Black-Scholes model.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

AEXAlert

Op de weblog www.aexalert.nl informeren wij beleggers over het resultaat van deze portefeuille die werkt met een strategie met geschreven opties, genaamd short strangle. Met een short strangle kan men profiteren van een zijwaartse markt. Een short strangle houdt in dat call- en put-opties met een zelfde expiratiedatum verkocht (geschreven) worden, maar met verschillende uitoefenprijzen.

OptieAlert

www.OptieAlert.nl is een dienst van BeursBulletin die uitsluitend optietips op aandelen verstrekt. De belegger wordt per e-mail en SMS volledig begeleid bij zowel het openen als het sluiten van een positie.

Wij werken bij OptieAlert met rendementsabonnementen en dus niet met tijdsabonnementen. Kiest u bijvoorbeeld voor een rendement van 30% (na aftrek transactiekosten) dan ontvangt u onze tips totdat dit rendement in onze modelportefeuille is bereikt en stopt uw abonnement dus niet na bijvoorbeeld een jaar.

Met dit systeem weet u vooraf waar u aan toe bent en kunt u exact berekenen wat het abonnement u oplevert. Ga voor meer informatie naar www.OptieAlert.nl