Opties doorrollen

Opties doorrollenOpties doorrollen betekent een optiepositie sluiten en een nieuwe optiepositie innemen. Opties zijn rechten en hebben een bepaalde looptijd. Het tijdstip waarop de optiecontracten op houden te bestaan, wordt ook wel expiratie genoemd. Opties doorrollen is zoveel als de oude positie sluiten en een nieuwe positie openen.

Opties doorrollen: sluiten oude en openen nieuwe optiepositie

Gedurende de looptijd van een optie heeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde, zoals een aandeel, valuta, grondstof of een index te kopen of te verkopen. Wanneer de expiratie in zicht komt en u nog opties in portefeuille heeft, dan kunt u deze sluiten en eventueel een nieuwe optiepositie innemen, oftewel doorrollen.

Opties doorrollen: combinatie-order

Hoe gaat opties doorrollen in zijn werk? Stel dat u een longpositie heeft in een call-optie of put-optie, dan geeft u een sluitverkooporder op en tegelijkertijd een openingskoop van een andere call of put. In het geval dat u een shortpositie heeft in een call-optie of put-optie, dan geeft u een sluitkooporder op en tegelijkertijd een openingsverkoop van een andere call of put.

Een order die zowel de sluitings- als de openingstransactie bevat, wordt ook wel een combinatie-order genoemd. U kunt natuurlijk ook de optie-orders afzonderlijk doorgeven, maar dan loopt u het risico dat u slechtere prijzen maakt of dat de ene optie wel wordt uitgevoerd en de andere niet.

 

Opties doorrollen voorbeeld

Stel, u heeft vlak voor expiratie de volgende optiepositie: long 5 RDS Call JUL 27 en u wilt bijvoorbeeld 5 calls RDS met uitoefenprijs 28 en afloopmaand december kopen. De RDS Call JUL 27 doet € 0,70 en de RDS Call DEC 28 noteert € 1,45. Per saldo moet u dus € 0,75 (€ 1,45 – € 0,70) per optie bijbetalen, exclusief transactiekosten.

Een ‘doorrol-order’ (spread-order) van de opties in bovenstaand voorbeeld zal dan luiden (zie afbeelding):

Sluitverkoop 5 RDS Call JUL 27 @ € 0,70 en openingskoop 5 RDS Call DEC 28 @ € 1,45.

Het is natuurlijk ook mogelijk om opties door te rollen zonder bijbetaling (even money) of zelfs met een credit, dus dat er geld wordt ontvangen.

Optie expiratie is belangrijk bij doorrollen

Het tijdstip waarop de optiecontracten op houden te bestaan, wordt ook wel expiratie genoemd. Vergelijk dit met een lucifer: je weet wanneer deze is opgebrand en je kan dus in actie komen voordat je je vingers brandt.

Overigens loopt gemiddeld meer dan de helft van de opties zonder waarde af, dus je vingers branden aan geschreven oftewel verkochte opties is eerder uitzondering dan regel dus. Opties doorrollen betekent dus de oude positie sluiten en een nieuwe positie openen. Zorg er voor dat je je plan klaar hebt voordat je in actie komt.

Als je faalt om te plannen, dan plan je om te falen.

Gedurende de looptijd van een optie heeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde, zoals een aandeel, valuta, grondstof of een index te kopen of te verkopen. Wanneer de expiratie in zicht komt en u nog opties in portefeuille heeft, dan kunt u deze sluiten en tegelijkertijd een nieuwe optiepositie innemen, oftewel doorrollen.

Hoe gaat opties doorrollen in zijn werk? Stel dat u een longpositie heeft in een call-optie of put-optie, dan geeft u een sluitverkooporder op en tegelijkertijd een openingskoop van een andere call of put. In het geval dat u een shortpositie heeft in een call-optie of put-optie, dan geeft u een sluitkooporder op en tegelijkertijd een openingsverkoop van een andere call of put.

Een order, die zowel de sluitings- als de openingstransactie bevat, wordt ook wel een combinatie-order genoemd. U kunt natuurlijk ook de optie-orders afzonderlijk doorgeven, maar dan loopt u het risico dat u slechtere prijzen krijgt of dat de ene optie wel wordt uitgevoerd en de andere niet. Ik raad daarom altijd aan om door te rollen met een combinatie order.

Stel, u heeft vlak voor expiratie de volgende optiepositie: short 5 RDS Call JUL 27.

RDS is in de afgelopen periode gestegen en deze positie dreigt u met een verlies te moeten sluiten.

U wilt daarom in dit voorbeeld liever 5 calls RDS met uitoefenprijs 28 en afloopmaand december verkopen.

Deze opties lopen langer, dus wellicht volgt na de stijging weer een daling en loopt de premie snel terug.

Bewegingen gaan immers nooit in een rechte lijn en gaan doorgaans in golfbewegingen.

Zo heeft u weer wat tijd gecreëerd om alsnog de positie met een winst te kunnen sluiten.

De tijd is dus uw beste vriend.

Het nadeel is dat u langer op uw winst moet wachten, maar het alternatief is een zeker verlies.

Wat heeft u dan liever? Bovendien is de uitoefenprijs veel verder weg, dus een stuk veiliger. U brandt dus minder snel uw vingers.

De RDS Call JUL 27 doet bijvoorbeeld € 0,70 en de RDS Call DEC 28 noteert € 1,45. Per saldo ontvangt u dus € 0,75 (€ 1,45 – € 0,70) per optie, exclusief transactiekosten.

Een ‘doorrol-order’ (spread-order) van de opties in bovenstaand voorbeeld zal dan luiden:

Sluitkoop 5 RDS Call JUL 27 @ € 0,70 en openingsverkoop 5 RDS Call DEC 28 @ € 1,45.

Het is natuurlijk ook mogelijk om opties door te rollen zonder bijbetaling (even money) of met een debet, dus dat er geld wordt betaald.

Ik raad aan om indien mogelijk altijd door te rollen met een credit, dus dat u nog wat extra premie ontvangt.

Dit lukt doorgaans makkelijker als er tijdig wordt doorgerold, dus wanneer er nog tijdswaarde in de optie zit.

Wacht niet te lang. Stuur dus op tijd bij. Blijf dus in controle en zorg dat uw emoties geen rol gaan spelen.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/