OptionAlert nettowinst bijna € 2000

Strangle_met_putspread

De AEX heeft de afgelopen weken flinke klappen gekregen. De AEX-index daalde van 420 punten tot onder de 400-puntengrens. Natuurlijk nog geen reden tot paniek, maar wel reden om wat voorzichtiger te worden. Tijd voor een putspread bij een short strangle bij OptionAlert.

 Gelukkig geen nieuwe posities

De daling van de AEX heeft er voor gezorgd dat de premies op opties weer wat zijn opgelopen. De lage premie verhinderde de afgelopen weken dat we nieuwe short strangles konden opzetten. De combinatie van lage premie met het einde van een aantal cycli was voor ons reden om voorzichtig aan te doen. Gelukkig maar.

Impliciete volatiliteit

De impliciete volatiliteit van de AEX-index is opgeveerd van een historisch dieptepunt onder 10% naar circa 16%. Bij het verdubbelen van de volatiliteit, verdubbelt ook de optiepremie, dus als je dan veel geschreven optieposities hebt, dan beginnen de meeste beleggers nerveus op hun stoel te schuiven.

Geen positie is ook een positie

Een waardevolle uitdrukking onder beleggers is: “geen positie is ook een positie”. Het gaat immers niet alleen om winst, het gaat ook om het vermijden van verliezen. Dat geldt zeker voor beleggers die opties schrijven. Het zal niet de eerste keer zijn dat de winst in rook opgaat wanneer de markt tegen je ingaat.

Mooie kans

Soms moet je dus geduldig op je handen zitten tot de markt weer kansen biedt. Kansen doen zich namelijk altijd weer voor. Zo zagen we een mooie kans om met een deel van de opbrengst van de short strangle een putspread te kopen.

Donderdag verstuurden we daarom 2 berichten:

OptionAlert: wij schrijven (openingsverkoop) 1 put AEX sep 380 en 1 call 420 (short strangle) en ontvangen 3,30 euro als combi. Margin circa 3100 euro gevolgd door

OptionAlert: wij kopen (openingskoop) 1 put AEX sep 400 en verkopen 1 put 390 (putspread) en betalen 2,80 euro als combi. Ter afdekking neerwaarts risico.

400-puntengrens

Aanleiding was het afketsen van de AEX op de vorige top, waardoor een nieuwe aanval op de 400-puntengrens kon worden ingezet. De afweging was om opnieuw weer niks te doen, niks te verliezen, maar dus ook niks verdienen. In overleg met de collega’s van http://optieacademy.nl kwamen we uit op het toevoegen van een putspread.

Onder 400 punten

Indien de AEX tussen de grenzen van de short strangle blijft (380 en 420) dan verdienen 50 cent (maal 100 is dat 50 euro per optiecontract). Daalt de AEX echter onder 400 punten, dan zal de put 400 snel gaan oplopen, zoals ook is te zien in de bovenstaande grafiek. De winst neemt niet meer toe onder 390 punten door de geschreven 390 put.

Onder 380 punten

Als de AEX nog verder daalt en onder 380 punten komt, dan moeten we in actie komen omdat dat ook de 380 put pijn gaat doen. Rond 380 punten ligt echter een belangrijke dubbele bodem, dus dat geeft ons de tijd om de winst binnen te halen. Pas onder 370 duikt de positie in het rood omdat dan de winst van de 400-390 putspread is opgegeten door de geschreven 380 put.

Putspread

De maximale winst van de 400-390 putspread is 10 punten, namelijk het verschil tussen de uitoefenprijzen. Onder 390 punten wordt de winst van de gekochte put 400 1-op-1 opgegeten door de geschreven put 390. De maximale winst is dus 10 punten maal 100 is € 1000 per putspread.

Op 420 punten een dubbele top

Bij een expiratiestand op de 3de vrijdag van september boven 400 punten lopen alle puts zonder waarde af. Boven 420 punten gaat onze call 420 geld kosten, dus dan moeten we in actie komen. Omdat op 420 punten een dubbele top ligt, hebben we rond 420 punten waarschijnlijk ook voldoende tijd om de positie te sluiten.

Veiligheid voor alles.

We gebruiken dus de dubbele steun rond 380 punten en de dubbele top rond 420 punten om een optieconstructie op te zetten die ons een zeer grote kans op winst biedt. Zelfs onder 380 punten verdienen we nog geld, dus mocht de AEX hard dalen, dan is er nog niet zoveel aan de hand. Veiligheid voor alles.

De daling van circa 405 tot 398 punten

Laten we eens kijken wat er sinds de daling van circa 405 tot 398 punten is gebeurd. De short strangle is natuurlijk de verkeerde kant opgegaan. De september call is fors gedaald, maar de put 380 is behoorlijk opgelopen. Alleen een short strangle opzetten zou dus tot verlies hebben geleid.

Slaapt rustiger

De putspread is door de forse stijging van de put 400 behoorlijk opgelopen. Het verlies op de short strangle wordt hiermee ruimschoots gecompenseerd. Niet alleen hebben we dus geld verdiend, het slaapt ook nog eens een stuk rustiger omdat we weten dat we een forse daling kunnen hebben voordat we in de min komen.

Nettowinst van bijna € 2000

Door deze beschermingsconstructie hebben we een deel van het verlies van de andere short strangle in onze portefeuille kunnen opvangen. Het nettoresultaat van OptionAlert Indices blijft daardoor mooi rond 10% winst hangen, gemeten vanaf de start op 13 februari 2014. In euro’s uitgedrukt is dat een nettowinst van bijna € 2000.

Traderswinkel_OptionAlert_indices

Werk uit handen

Sinds enkele weken bieden we de mogelijkheid om voor u de transacties uit te voeren. Het normale tarief voor deze dienstverlening is 49 euro per maand per portefeuille, maar klanten van www.OptionAlert.nl ontvangen deze dienst gratis en betalen alleen de transactiekosten.

Lynx

Het enige dat u hoeft te doen, is u aan te melden bij TradersWinkel. U ontvangt dan een pakket van Lynx voor het openen van een effectenrekening. Na het storten van 5000 euro respectievelijk 20.000 euro wordt de rekening gekoppeld en loopt u mee met de gekozen portefeuille.

U kunt kiezen uit:

AEXAlert

Een Optie-systeem gebaseerd op short strangle opties op de AEX-index met een modelportefeuille van 5000 euro.

http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/aexalert/

En/of

OptionAlert Indices

Een Optie-systeem gebaseerd op short strangle opties op diverse indices zoals de AEX, CAC40, DAX30, Russel2000, S&P500 met een modelportefeuille van 20.000 euro.

http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/optionalert-indices/aanmeldformulier

Procedure

Hoe kunt u mee meedoen?

-1- U opent een TradersWinkel Lynx rekening.

-2- Minimaal benodigd Kapitaal op deze rekening: 5.000 respectievelijk 20.000 euro

-3- Kosten deelname: 49,– euro per maand/per 20.000 euro (deze vervallen als u klant bent bij OptionAlert)

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

4 antwoorden
 1. Theo Weenink
  Theo Weenink zegt:

  ach arme 5000 euro klanten option aex alert die het alleen moeten hebben van short strangle kansen! Het is niet anders…… in ieder geval geen verlies, maar toch al ruim 1 1/2 maand geen opbrengst…. Waarom alleen AEX? Groeten, Theo Weenink.

  Beantwoorden
 2. Theo Weenink
  Theo Weenink zegt:

  Harm bedankt voor je reactie. Volgend jaar hoop ik de Aex Alert in te ruilen voor de Option Alert. Ik was net even te laat denk ik met inschrijven voor de Option AEX Alert zodat er nog geen transactie op mijn auto trader rekening is te zien. Overigens heb ik op mijn rekening bij Traders Only nog open staan de SHORT STRANGLE PUT AEX SEP.2014 380/440, WELLICHT IS DAT DEZELFDE? Het kan nog spannend worden als de lang verwachte correctie zich eerdaags aankondigt. De berichten uit Duitsland zijn niet best inderdaad en daar naast de spanningen in de Oekraine. Komkommertijd voor de Short Strangle? Inderdaad waren de premies laag. Eventueel voor de expiratie sluiten? Groeten, Theo Weenink.

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Theo,

   Het moet wel waaien om te kunnen zeilen :-D

   De 380/440 staat inderdaad nog open…maar we hebben nog wel de nodige ruimte voor we in de problemen komen natuurlijk!

   Het grootste deel is inderdaad inmiddels wel verdiend!

   Op dit moment is het risico te hoog en de premie te laag om nieuwe posities in te nemen, maar we volgen het op de voet!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.