Oranje, blanje, bleu

Je ziet ze wel eens op Schiphol of in Amsterdam. Van die kleine, donkerharige mannetjes en vrouwtjes. Daar loopt dan een hele sliert achteraan van meer van hetzelfde. De voorste heeft doorgaans een vlaggetje in de hand. Dat wordt hoog boven het hoofd geheven, zodat ze het allemaal goed kunnen zien tussen alle West-Europese en Amerikaanse reuzen, die daar ook rondlopen. Doorgaans zijn dat dan groepen Japanse of Chinese touristen, die hier op vakantie zijn. Het doet ook wel een beetje denken aan een moedereend met een rijtje pullen, die erachteraan waggelen. Die snateren vaak net zo.

Daar moest ik vanmorgen aan denken, toen ik de grafiek van de S&P 500 op het scherm zette:

stand&poor

Want we zien dat daar vorige week een vlaggetje is gevormd. Net boven de hoogste top van dit jaar. En een vlag is volgens de Encyclopedia of Chart Patterns van Thomas Bulkowsky een continueringspatroon, dat vaak halverwege de trend optreedt. Een mooi voorbeeld daarvan is te zien aan de linkerkant van de grafiek. Daar vormde zich in december 2003 ook een vlaggetje, vrijwel exact in het midden van de opgaande trend van dat moment. En ook nu weer is de trend, zoals we zien, omhoog. Want door de opgaande beweging van de laatste weken is er een einde gekomen aan het neergaande trendkanaal van dit jaar. Het aardige is nu, dat je in dat lange, neergaande trendkanaal op zich ook weer een vlag zou kunnen zien. Maar dan een hele grote. Die komen zo zelden voor, dat de Encyclopedie daar niets over zegt. Het is echter toch wel opmerkelijk. Vooral voor wat dat eventueel zou kunnen betekenen voor de te verwachten koersontwikkeling. En om dat te symboliseren heb ik die drie vlaggen maar in de kleuren rood-wit-blauw in de grafiek gezet. Kortom, de vlag in top.

Want als de grote witte vlag zich ook halverwege de koersstijging vanaf maart 2003 bevindt, wordt het feest. De stijging tussen maart 2003 en het begin van de vlag in januari 2004 was 300 punten. De uitbraak van de grote witte vlag lag bij 1140. Het koersdoel wordt dan dus 1440. Feest!

Voor het moment lijkt het me echter goed om ons eerst maar te concentreren op het recente vlaggetje. Dat treedt op tussen 1160 en 1170. En de koers kwam van 1090. Dus dat zou betekenen dat er eventueel nog een stijging naar 1240 te verwachten is. Dat is natuurlijk goed om te weten. Want de S&P 500 vertegenwoordigt zo ongeveer 70% van de Amerikaanse beurskapitalisatie. Dus daar gaat een sterke invloed vanuit. Ook in de richting van de andere indices en de overige grote internationale beurzen. Daar zien we overigens op een aantal plaatsen op dit moment vergelijkbare koerspatronen optreden. Dus het is wellicht tijd om bullish posities in te gaan nemen.

aex

Uiteraard handelt niet iedereen in futures op de S&P. Daarom kijken we ook maar even naar onze eigen AEX. Daar zien we dat er in de laatste paar weken ook een opgaand trendkanaaltje is gevormd. En dat het lange termijn neergaande trendkanaal intussen is verlaten. Na de uitbraak boven de oude top op 339, wordt dit niveau op dit moment nog een keer getest. En tot nu toe met succes. Dus wellicht is dit een goed moment om bijvoorbeeld de Put AEX dec 335 te schrijven. Die brengt op dit moment nog € 2,35 op. Daarbij kunnen we dan een stop-loss van 337 hanteren. Dat lijkt me beter dan de Call AEX jan 340 te kopen. Want die kost op dit moment € 6,35. En we zien dat er op 349 de volgende weerstand ligt van de oude top, waar ook de 0% Fibonacci lijn doorheen getrokken is.

Maar net als bij de S&P500 is hier met enige fantasie ook een super turbo vlag te zien. Kijk maar eens naar wat er gebeurde sinds maart 2003. De AEX steeg eerst van 218 naar 338 eind december 2003 en begon toen aan zijn vlag te breien. Dat duurde tot november 2004 toen de vlag bij 336 verlaten werd. Als we dit inderdaad als een vlag mogen zien -en of dat zo is weet ik niet- dan wordt het koersdoel dus (338-218) + 336 = 456. Weer feest!

Daarnaast zijn er natuurlijk door de recente koersbeweging ook nogal wat individuele fondsen uitgebroken. Dus er zijn kansen te over om ook aandelen op te nemen. Ik noem in dit verband bijvoorbeeld ABN-AMRO, Aegon, Philips, Stork, etc.

Bij dit alles moeten we uiteraard wel goed blijven opletten. Want de diverse uitbraken zijn nog tamelijk pril. Dat biedt dus mooie kansen. Maar er is ook een risico, dat de boel toch weer terugdraait. En dat de vlag van de S&P en AEX de bekende vlag op de modderschuit (van het neergaande trendkanaal in dit geval) zal blijken te zijn. Dat zou wel jammer zijn, maar niet erg. Want ook in dat geval weten we wat ons te doen staat.

Met wiskundige nauwkeurigheid en chirurgische precisie is beleggen leuker. En met een vlag die uitkomt, is het feest.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.