Als je het web eens goed onder de loep neemt om wat meer te lezen over AOW en pensioen(problematiek) dan is het best wel even schrikken, wat er zoal geschreven en gezegd wordt. Ik schrik vaak zelf van de berichten die ons tegemoet komen. Al die jaren dat ik als financieel adviseur dacht het pensioenstelsel te begrijpen (ik had er voor doorgeleerd zelfs!), zijn inmiddels grote onzekerheden geworden. De toekomst is niet echt voorspelbaar meer. Want wie geeft mij als individu de garantie dat ik in 2027 (het jaar waarin ik dan 67 jaar word) of later, nog wel een AOW uitkering ontvang?

Ik moet echt gaan zorgen voor extra inkomsten én extra vermogen. Ik moet zorgen dat mijn kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Niet omdat zij dat recht moeten krijgen van een overheid, maar omdat ik en mijn echtgenote verantwoordelijk zijn voor het welzijn van onze kinderen. Ik moet ook meer gaan besparen. Maar waarop kan ik nog besparen?

En met dat verhaal in mijn achterhoofd, begon ik mij voor de zoveelste keer in mijn leven te verdiepen in dat hele pensioenvraagstuk.

En zo kwam het dat ik een artikel van de Rijksoverheid tegen kwam van 24 september 2012. Ik dacht direct: “ja hoor daar gaan we weer”. De pensioenfondsen krijgen extra mogelijkheden om forse verlagingen van pensioenen te voorkomen en de toekomstbestendigheid van pensioenregelingen te verbeteren.

In datzelfde artikel stond echter iets dat me direct veel meer deed schrikken: “Door de maatregelen hoeven pensioenpremies volgend jaar niet onnodig te stijgen en kunnen pensioenfondsen – onder strikte voorwaarden – noodzakelijke verlagingen van pensioenen over meerdere jaren spreiden en beperken tot maximaal 7%”.

Wat zegt u? “Maximaal 7%”!

Het staat er toch echt. Nou dat is dan zeer “geruststellend” nietwaar?

En toen las ik vervolgens de publicatie van infonu.nl van 19-02-2013, laatst gewijzigd op 31-01-2014 dat maar liefst 80 van de 415 pensioenfondsen gebruik maken van de mogelijkheid tot verlaging van de pensioenaanspraken. 19 fondsen zelfs van de maximaal toegestane 7%!

Zie je wel? Ze doen het gewoon toch!

Je zal het maar van je pensioen moeten hebben, rond de 70 jaar oud zijn en niet meer kunnen werken? Wat dan?

Ik vroeg mijzelf af: “Zou ik zonder slag of stoot bereid zijn om 7% van mijn salaris in te leveren, als mijn werkgever dat “recht” kreeg van de overheid”?

Ik denk dat heel werkend Nederland “plat” zou gaan. Onacceptabel!

Maar 7% verlaging was dus alleen dit jaar? En volgende jaren dan? Wat blijft er dan over van dat zuurverdiende pensioen? Wie geeft mij nog enige garantie dat ik zelfs nog maar een pensioen heb straks?

Ik denk oprecht dat het woord pensioen uit het woordenboek geschrapt kan worden. Onbetaalbaar en slechts weggelegd voor “the chosen few”.

Het is toch zeer merkwaardig dat al die artikelen, praatprogramma´s en andere media allemaal tot dezelfde conclusies komen!

Echt allemaal. Hier een bloemlezing uit al die “conclusies”:

1.      We worden ouder
2.      We worden gezonder
3.      Het wordt allemaal veel duurder
4.      We betalen steeds meer belasting
5.      We betalen steeds meer voor onze zorg
6.      We betalen steeds meer voor ons eigen welzijn
7.      We betalen steeds meer verzekeringpremies
8.      We betalen steeds meer voor onze mobiliteit
9.      We betalen steeds meer voor onze energie
10.  We betalen steeds meer voor ons drinkwater
11.  We betalen steeds meer voor ons “woongenot”
12.  We betalen steeds meer voor onze voeding
13.  En? Wellicht ben ik nog wat vergeten?

Maar onze AOW uitkering ontvangen we steeds later en onze pensioenen worden steeds minder waard. Onze zorgpremie wordt steeds duurder.

Oh ja. En dan betalen we niet alleen een enorme bak belasting over ons bruto inkomen (hoogste in  Europa), maar zijn we “stiekem” ook nog eens 25% van ons netto inkomen extra kwijt aan “vadertje Staat”. Volgens mij is mijn spons zover uitgeknepen dat deze van droogte uit elkaar valt.

Ik weet dus niet hoe u er over denkt, maar ik heb besloten het heft in eigen hand te nemen! Basta!

Ik heb me aangesloten bij de Financial Community die op 11 december 2013 werd opgericht door Harm van Wijk om mijn financiële kennis te vergroten en om mij bij te staan bij het creëren van meer vermogen, zodat ik de toekomst rooskleurig tegemoet kan zien en mijn “pensioen” en welzijn en dat van mijn kinderen veilig kan stellen. Ik zal dat zelf moeten doen. Ik ben daarnaast ook nog ZZP-er! Dus ik moet alles toch al zelf doen. Dat ben ik inmiddels wel gewend.

ZZP-er? Ja dat klopt! Ik ben een Zelfstandige Zonder pensioen. Één van de velen overigens. Maar “gelukkig” gaat de overheid daar wat aan doen. Jawel. Alle ZZP-ers kunnen straks meedoen aan een collectieve pensioenregeling. Gelukkig is de deelname vrijwillig en mag ik zelf bepalen hoeveel ik inleg! Maar waarvan dan? Ik heb niets meer om in te leggen!

Tja. Het kan verkeren in Nederland. Ik mag overal aan meedoen, maar mis momenteel even de pecunia om ook echt mee te doen.

U doet inmiddels ook alles zelf neem ik aan? Zelf doen? De bouwmarkten schieten de grond uit. Zelf doen. toch? Alles zelf doen.

Zelf sparen, zelf opvoeden, zelf onderwijzen, zelf repareren. We worden steeds meer “klusjesmensen”. Alles zelf doen, om maar te zorgen dat we zo weinig mogelijk hoeven uit te geven aan derden. En dat lijkt me echt slecht voor de economie.

Maar er is in ieder geval één ding dat u zeker zelf kunt doen! Uw financiële kennis verruimen, zodat u weer de baas over uw eigen portemonnee wordt. Dat u vermogen opbouwt voor uw nabije en verdere toekomst.

Daarom dat ik graag samen met gelijkdenkende en gelijkgestemde mensen werk binnen deze Financial Community. Het versterkt mijn gevoel dat ik goed bezig ben. Ik sta er dus toch niet echt alleen voor. Dat is een heerlijk gevoel.

Dat wil ik graag aan de mensen om mij heen uitleggen. Kom bij onze Financial Community en neem het heft in eigen hand. Waarom zou je nog langer wachten?

Omdat er overal wel weer mensen roepen dat het wel “goed komt”, dat het zo’n vaart niet zal lopen? Maar de geschiedenis heeft mij geleerd dat ik zeer alert moet zijn op de signalen die mij waarschuwen voor passiviteit.

Teveel Ministers en andere “hoogwaardigheidbekleders” hebben mij in het verleden “verzekerd” dat het allemaal wel “goed komt”. Zelfs de eerste troonrede van onze geliefde Koning, bracht mij geen financiële rust. Integendeel.

Ik ben onderdeel geworden van een “participatiemaatschappij” terwijl ik alleen maar zie dat ik steeds meer zelf moet doen. Nee, dat vond ik wel wat tegenstrijdig.

Financiële rust is emotionele rust! Dat is tenminste een feit. Geen gepraat en gesjoemel, maar een concreet feit.

Ik ga het zelf doen! Klaar.

OptionAlert. Onthoud de naam!

Een prachtige organisatie dat zich ten doel heeft gesteld mij te helpen bij het ontwikkelen van een geweldige visie en missie als het gaat om mijn vermogensgroei in combinatie met het verbeteren van mijn financiële IQ. Want waarom zou ik dat niet mogen doen? Mijn Financiële IQ verbeteren zodat ik mijn eigen vermogen kan opbouwen, onderhouden en nog meer verbeteren. Wie ontneemt mij dat recht?

Maar ook mijn mede community leden. Ook zij hebben zich datzelfde doel gesteld. En dat geeft je een extra impuls, weten dat je niet alleen staat. Dat er in 7 weken tijd ruim 1700 mensen hetzelfde dachten en lid werden van onze Financial Community. Geweldig! En we groeien gewoon door.

Stel je voor wat we kunnen betekenen voor elkaar en voor de economie van ons land en andere landen als onze Financial Community bestaat uit honderduizenden leden? Wereldwijd wellicht miljoenen leden! Inderdaad. Wij nemen het heft in eigen hand!

Wij zijn OptionAlert.

Terugkomend op mijn “overwegingen”… Haha! Ik lees ineens al die angstige artikelen op een heel andere manier. Ik heb namelijk besloten dat ik die artikelen gewoon negeer en keihard aan de slag ga om met hulp van de experts van OptionAlert eens écht aan mijn EIGEN VERMOGEN te werken. Heerlijk gevoel kan ik u verzekeren.

Heeft u ook motivatie nodig om het heft in eigen hand te nemen? Ik kan u onderstaande artikelen van harte aanbevelen. Het is slechts een topje van de ijsberg over “pensioenproblematiek”.


Ben Veerbeek

 

24 september 2012

Kabinet kiest voor evenwichtige aanpak pensioenproblemen

Nieuwsbericht | 24-09-2012

Pensioenfondsen krijgen extra mogelijkheden om forse verlaging van pensioenen te voorkomen en de toekomstbestendigheid van pensioenregelingen te verbeteren.

Het kabinet presenteert vandaag een pakket maatregelen waarmee pensioenfondsen hun financiële positie versneld en verantwoord op orde kunnen brengen. De effecten van de maatregelen, nagerekend door het Centraal Planbureau, zijn niet eenzijdig gunstig of ongunstig voor één generatie.  De macro-economische effecten zijn positief.

Door de maatregelen hoeven de pensioenpremies volgend jaar niet onnodig te stijgen en kunnen pensioenfondsen – onder strikte voorwaarden – noodzakelijke verlagingen van pensioenen over meerdere jaren spreiden en beperken tot maximaal 7% per jaar.

Meer lezen… ?

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/09/24/kabinet-kiest-voor-evenwichtige-aanpak-pensioenproblemen.html

http://financieel.infonu.nl/geld/110829-overzicht-pensioenfondsen-die-pensioenen-korten-per-1-4-2014.html

http://www.vakbondshistorie.nl/dossiers/article/de-aow-en-pensioenproblematiek.html

1 antwoord
  1. rene landsheer
    rene landsheer zegt:

    als je ziet dat de gemiddelde Nederlander 15 tot 20% van zijn BRUTO inkomen aan pensioen betaalt en als je ziet wat dat je zou opleveren als je dat ZELF zou investeren volgens de alerts die je van optionalert krijgt met de rendementen die daar in het verleden zijn gehaald (let wel: rendementen uit het verleden zijn GEEN garantie voor de toekomst), dan is het eigenlijk een schandaal hoe laag de pensioenen nu al zijn (en ook hier rendementen uit het verleden zijn GEEN garantie voor de toekomst: het wordt waarschijnlijk alleen maar minder).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.