Paniek in de tent!

Beleggers zijn de laatste weken in paniek gevlucht uit de aandelenmarkt. Is het eigenlijk wel meetbaar of er sprake is van paniek? Jazeker, en de paniekbarometer voorspelt weinig goeds.

Mijn vrees voor een beurscorrectie van tien procent, bij voorkeur in de maand mei, blijkt angstvallig accuraat. In de columns ‘Waar blijft die 10% correctie?’ en ‘2006; het jaar van de bodem in de 4-jaars cyclus?’ was u getuige. De manier waarop de koersdaling van de laatste weken tot stand is gekomen, heeft veel weg van de spreekwoordelijke nooduitgang waardoor alle beleggers naar buiten willen. Een vorm van paniek dus. Maar is er eigenlijk wel een instrument dat ons bijstaat om te voelen of er angst in de markt is? Ja, door te kijken naar de prijs van opties.

De belangrijkste component bij de prijsvorming van opties is de verwachte (impliciete) volatiliteit. Deze volatiliteit drukt uit hoeveel beweeglijkheid beleggers verwachten in de komende maanden. Vooral beweeglijkheid omlaag is wat beleggers zorgen baart. De prijs van opties als een verzekering tegen koersdaling is dan ook flink gestegen in de laatste weken. Misschien is dat een understatement. De impliciete volatiliteit is in een paar weken tijd gestegen van 15% naar 25%. Dat betekent dat optiehandelaren een paar weken geleden met 68% zekerheid rekening hielden met een koersstijging of -daling van 15% in een jaar. Nu houden optiehandelaren rekening met een koersstijging of -daling van 25% in een jaar. Dat scheelt nogal wat.

In de bijgaande grafiek is de VStoxx afgebeeld. Deze index geeft de impliciete opties/volatiliteit-beweeglijkheid/” title=”volatiliteit”>volatiliteit weer van opties op de Dow Jones Eurostoxx50-index. Vanaf eind 2004 tot en met halverwege deze maand heeft de VStoxx zich keurig voortbewogen binnen een horizontale bandbreedte. De onderkant van deze bandbreedte ligt op 12 terwijl de bovenkant uitkomt op 19. In deze periode maakten optiehandelaren zich weinig zorgen over het risico van een scherpe koersdaling. Zij bleken immers niet bereid om veel geld te betalen voor een verzekering tegen koersdaling. Het is ook niet toevallig dat de beurs het juist in deze periode uitstekend heeft gedaan. Met de explosieve koersdaling van de laatste weken zijn optiehandelaren zich meer bewust geworden van het feit dat de beurs ook omlaag kan gaan. De impliciete volatiliteit, zoals uitgedrukt in de VStoxx, is in korte tijd gestegen naar 25. Daarmee is de horizontale bandbreedte aan de bovenkant verlaten. Dit is een goede aanwijzing dat er toch flinke paniek is ontstaan onder beleggers. De uitbraak van de VStoxx naar het hoogste niveau in anderhalf jaar geeft weer dat een vergeten beurssentiment als paniek weer zijn intrede heeft gedaan.

vstoxx

VStoxx Index (Bron: Tijdbeursmedia, Vlug, Davids & van Mourik research)

In technische analyse termen is een periode van een zijwaarts bewegende VStoxx afgesloten en maakt een nieuwe periode van een hogere VStoxx zijn intrede. De markt houdt dus rekening met een blijvend hoge beweeglijkheid in de komende maanden. Dat voorspelt niet veel goeds voor de beurs. Er is duidelijk paniek in de tent!

Hendrik Jan Davids – Vlug, Davids & van Mourik

Hendrik Jan Davids CMT is partner en technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Zijn columns verschijnen op de technische analyse website www.quoteweb.com. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Davids geven zijn mening weer over het genoemde aandeel in zijn hoedanigheid als technisch analist bij Vlug, Davids & van Mourik BV. Davids belegt niet in aandelen waarin hij adviseert. Lees ook onze disclaimer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.