Pas op voor de woekerrente van Binck

woekerrente

Binck hanteert nog steeds bizarre rentes voor wie buitenlandse aandelen koopt

Ook al staat er ruim voldoende op de eurorekening, zorg er voor dat u niet rood staat op de dollarrekening. Dat kan u anders duur komen te staan. Wie dan Amerikaanse aandelen koopt via Binck, loopt het risico te worden geconfronteerd met een woekerrente van 6%.

Duizenden euro’s

Tot mijn grote schrik en verbazing zag ik dat er duizenden euro’s van mijn rekening werden afgeschreven door Binck. Dit bleek debetrente te zijn als gevolg van aandelen, die ik had gekocht via Binck op de Amerikaanse beurs.

Geen slapende klanten wakker maken

Ik bleek al jaren enorme bedragen aan debetrente en Binck te hebben betaald. Waar Binck doorgaans zeer attent beleggers attendeert op opties die expireren, laten ze dit na bij ontstane debetstanden op dollarrekeningen. Laat de klant maar lekker slapen.

Ondanks dekking toch woekerrente

Ondanks dat de rente in Europa en Amerika rond 0% ligt, vindt Binck het toch nodig om 6% rente in rekening te brengen. Ook al staat er voldoende saldo op de eurorekening en is er ruim voldoende waarde in de portefeuille als dekking voor de debetstand.

LIBOR Rates - 30 jaar historische grafiek

6% debetrente voor alle valuta

De debetrente voor de eurorekening is minimaal 6%, net als overigens een debetstand in Amerikaanse dollars, Zwitserse franken, Noorse kronen, Engelse ponden of Canadese dollars.

De kleine lettertjes

Natuurlijk had ik dit zelf moeten weten. Het staat immers in het tarievenoverzicht. En aangezien Binck veel geld verdiend aan debetstanden op vreemde valutarekeningen, attenderen ze klanten niet op deze woeker rente.

Dollarrekening

Wanneer iemand aandelen koopt op de Amerikaanse beurs, loopt deze transactie via de dollarrekening die bij Binck wordt aangehouden. Je kunt natuurlijk alleen aandelen kopen wanneer er voldoende geld staat op je eurorekening.

Per definitie verliesgevend

Er blijft dus een positief saldo op de eurorekening (waar je overigens geen rente over vergoed krijgt), maar de dollarrekening duikt in het rood. De consequentie is, dat als er niet minimaal 6% rendement wordt gemaakt op de Amerikaanse aandelen, dat deze transactie per definitie verliesgevend is.

Direct aanzuiveren

Je moet daarom direct na de aanschaf van Amerikaanse aandelen de dollarrekening aanzuiveren door het omwisselen van euro’s in dollars. Aangezien er geen creditrente wordt vergoed op de eurorekening scheelt dit dus 6% op jaarbasis.

Oneerlijke praktijken

Ik heb hierover contact gezocht met Binck om te vragen hoe dit nu zat. Uit coulance hebben zij me aangeboden om een deel van de betaalde rente over de afgelopen jaren terug te betalen. Kennelijk zijn zij ook van mening dat het berekenen van een debetrente van 6% op een dollarrekening en het vergoeden van 0% over het tegoed op de eurorekening niet fair is.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening

Nader onderzoek wees uit dat er meer klanten hierover hun beklag hebben gedaan. Er zijn zelfs beleggers geweest die deze praktijk onder de aandacht van de Kifid (het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) hebben gebracht. Overigens is de Kifid van mening dat Binck strikt juridisch in haar recht staat: het staat immers in de voorwaarden.

Alex vermogensbeheer

Overigens heeft Binck wel meer ontevreden klanten de afgelopen jaren. Klanten die via Alex vermogensbeheer beleggen, hebben ook een zware pijp gerookt. En nog steeds als je kijkt naar de rendementen van 2016. Binck heeft in overleg met de vereniging van effectenbezitters besloten leden van de VEB tegemoet te komen en betaalt € 8.000.000 aan beleggers die zich misleid voelen. Zie ook https://beleggen.com/alex-vermogensbeheer-onder-vuur/

De slimste belegger

Wanneer je geen lid bent van de VEB, dan kun je je melden bij de slimste belegger: http://deslimstebelegger.nl/boards/schadevergoeding-alex-vermogensbeheer Gedupeerden van Alex Vermogensbeheer, die geen lid zijn van de VEB, kunnen hier hun krachten bundelen.

Pas op voor debetstanden

Omdat Binck klanten in hun hemd laat staan, wil ik graag beleggers waarschuwen voor debetstanden omdat de boeterente van 6% in veel gevallen niet opweegt tegen het rendement wat wordt gemaakt.

Goedkoper rood staan

Wanneer toch gebruik wordt gemaakt van debetstanden, dan loont het de moeite om over te stappen naar bijvoorbeeld Lynx. Als we naar de eurorekening kijken, dan betaal je 2,5% + Libor, dit is de benchmark (BM). Aangezien de BM nu negatief is, komt de rente op 2,5% uit. Mocht iemand een grote roodstand hebben dan gaan de rentetarieven omlaag.

1,5% debetrente in plaats van 6%

Mocht iemand meer dan € 100.000 rood staan, dan gaan de volgende tarieven gelden: 2,0% + BM.  Bij meer dan € 1.000.000 gaat het om 1,5% + BM. Zo hanteert Lynx dus een staffelsysteem voor grote debetstanden.

Binck Protrader instabiel

Het platform dat Binck aanbiedt, Binck Protrader, bleek afgelopen week overigens niet stabiel. Tot twee keer toe moesten beleggers tijdens beursuren nieuwe versies installeren. Kennelijk was de nieuwe versie niet goed getest voordat deze werd uitgerold, wat tot veel overlast leidde.

Trader Work Station

Aangezien Lynx gebruik maakt van het Trader Work Station (TWS) platform van Interactive brokers, is het platform ook veel stabieler en is er veel meer mogelijk. Per dag worden er gemiddelde 748.000 transacties per dag uitgevoerd. Ter vergelijking BinckBank voerde 1,75 miljoen transacties uit in het derde kwartaal (20.000 per dag).

Stabiel platform

Gezien deze getallen is het essentieel dat het platform altijd goed werkt, zodat je portefeuille kan. Iets wat bij Trader Workstation vrijwel altijd kan. Interactive brokers is een van de grootste brokers ter wereld met een marktkapitalisatie van $ 15.000.000.000.

Een van de grootste brokers ter wereld

In 2016 stalden klanten voor ongeveer $ 72.000.000.000 bij Interactive brokers. In het vierde kwartaal van 2016 telde Interactive brokers 345.000 klanten die gemiddeld 748.000 transacties per dag doen, een groei van circa 15% ten opzichte van het jaar daarvoor. Al met al een grote en stabiele partner.

Binck stelt regelmatig teleur

Binck stelt echter beleggers regelmatig teleur. Binck zag afgelopen jaar de kosten met 10% oplopen. Het aantal transacties kwam veel lager uit dan verwacht. Binck zag hierdoor de nettowinst halveren. De koers van Binck is sinds 2010 met circa twee derde gedaald (van boven € 14 naar onder € 5). Waar de koers van Interactive brokers, de ontwikkelaar van TWS, met 35% is gestegen, daalde de koers van Binck met 60%.

ib-versus-binck

Aanzienlijk besparen op transactiekosten

Overigens is Lynx niet alleen goedkoper bij debetstanden, maar ook aanzienlijk goedkoper met opties. Opties op de AEX-index kosten een belegger slechts € 1,30 wanneer via TOM wordt gehandeld. Opties via kosten € 1,40.

Binck is aanzienlijk duurder dan Lynx

Bij Binck Basic betalen beleggers € 2,90 voor een optiecontract. Meer dan het dubbele dus. Tegen betaling van een hogere service fee, kan de klant met een ander abonnement op Binck Active opties handelen voor € 1,95 per contract. Nog steeds aanzienlijk duurder dus dan via Lynx.

Een extra korting van € 0,10 voor klanten van BeursBulletin

Lynx is bereid om klanten van BeursBulletin een korting van € 0,10 te geven op de al scherpe tarieven van opties:

Aandeelopties Euronext:          € 1,70

AEX Indexopties:                     € 1,30

AEX Indexopties TOM:           € 1,20

Aandeelopties TOM:                € 1,60

Amerikaanse opties:                € 2,00

Het aanbod is geldig als je voor 1 maart een rekening opent. Vraag daarom nu gratis een informatiepakket aan.

Wilt u ook handelen voor € 1,20 per optiecontract in plaats van € 1,95 of € 2,90 per contract, open dan nu rekening bij Lynx. U kunt zich hiervoor aanmelden via https://www.lynx.nl/zelf-online-beleggen/?a=beursbulletin

U ontvangt dan vrijblijvend een informatiepakket thuis.

MeXeM tarieven

MeXem is een nieuwe broker (MeXeM is een introducing broker van Interactive Brokers ) en kent
+Extreem lage tarieven
+Gratis Smartrouting Software
+Uw eigen Relatie Manager
+Verzekerd tot wel $30.000.000
+Wereld’s beste Trading Software (Trader Workstation (TWS) is al meer dan 8 jaar op een rij bekroond tot de beste Beleggingssoftware ter wereld (Vakblad Barron’s)

Veiligheid is zeer belangrijk in de financiële wereld. Ook MeXeM hecht bijzonder veel aandacht aan veiligheid en het bijhorende vertrouwen en zorgen daarom voor een optimale bescherming.

1. Geregistreerd bij de AFM onder toezicht van CySec
MeXeM staat geregistreerd bij de AFM (https://bit.ly/2WxN8TZ) en staat onder toezicht van CySec (https://bit.ly/2Jb3fUf). MeXeM is een introducing broker van Interactive Brokers en zij staan onder toezicht van de Amerikaanse SEC.

2. Bescherming bij terugstorting
Bedragen kunnen enkel teruggeboekt worden naar een tegenrekening die uw naam staat. Het is dus niet mogelijk om uw geld van uw effectenrekening over te boeken naar een rekening van iemand anders.

3. Maximale vermogens dekking en juridische bescherming
Het geld dat u stort gaat naar de rekening van Interactive Brokers bij de Citi Bank in Duitsland. Door zowel de Amerikaanse als Europese regelgeving moeten de aandelen en andere effecten apart bewaard worden op een gesegregeerde rekening waardoor bij een eventueel faillissement van Interactive Brokers of MeXeM uw aandelen niet aangesproken kunnen worden.

4. Maximale waarborgen voor je effecten en liquiditeiten
De rekeningen van onze rekeninghouders zijn door de SIPC (https://bit.ly/2WHxXXI) verzekerd tot een waarde van $500.000, waarvan maximaal $100.000 in cash. Daarnaast is er nog een aanvullende verzekering bij Lloyd’s of London die zorgt voor een additionele $29,5 miljoen waarvan inclusief $900.000 in cash.

5. Samenwerking MeXeM & Interactive Brokers
Zoals eerder vermeld is MeXeM een introducing broker van Interactive Brokers. Dit betekent dat u eigenlijk een rekening zal hebben bij IB maar met de Nederlandse support en tarieven van MeXeM. Dit betekent ook dat u de stabiliteit van IB heeft, deze stabiliteit kunt u via de Nasdaq in de gaten houden want daarop staat IB genoteerd.e

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

10 antwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Het gaat niet alleen om prijs…wat voor platform krijg je? Kan je bijvoorbeeld in 1 keer een Iron Condor opzetten om moet dat in 2 keer (zodat je spread groter is en je opbrengst dus lager, waardoor je voordeel van lagere kosten volledig verdwijnt of zelfs omslaat in hogere kosten? Hoe stabiel is de partij? Wat gebeurt er als het bedrijf omvalt? etc. etc…

   Beantwoorden
 1. Karien De steenhuijsen piters
  Karien De steenhuijsen piters zegt:

  werk al 6 jaar met Binck. werkt prima, alleen bij crash liggen ze eruit, maar anderen dan ook. en 6% debetrente kan je weten, staat vermeld, dus daar naar acteren.

  Beantwoorden
 2. Marcus
  Marcus zegt:

  Bedankt Harm, inderdaad geen chique klantenzorg van Binck.
  Makkelijk door Binck in te voeren met alle automatisering & techniek tegenwoordig, dat een klant, waaraan ze sowieso hun bestaansrecht en inkomen danken, een warning krijgt, direct na bv aankoop van Amerikaanse aandelen, dat je je dollarrekening moet aanvullen. Ook al staat het ergens in kleine letters, het is geen nette klantenbehandeling. Wel inlichten over optie afloop maar niet over roodstand is incorrect.
  Zelf al jaren bij Lynx voor buitenlandse transacties. Weet niet of die dat trouwens wel doen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.