Pas op voor een dreun!

De verwachtingen die ik vorige week op deze plaats publiceerde, kwamen opnieuw uit. Vorige week schreef ik immers: “Vervolgens signaleert de indicator een top op woensdag 20 januari en een bodem op vrijdag 22 januari of eventueel maandag 25 januari.” Zie wat de Dow Jones in genoemde periode deed.

Na de scherpe daling maakte de Dow Jones een bodem op 22 januari. Vanaf daar veerde de index weer wat op. Veel had het niet om het lijf, het was meer een zijwaarts patroon. De beurzen lagen er zwak bij. Alle Europese beurzen maakten bijvoorbeeld op 26 januari een lagere bodem. De tides signaleerden (zie de link naar mijn nieuwsbrief onderaan dit artikel): een bodem op 22 januari of eventueel 25 januari en dan draaien op 27 januari.

dow jones

Gelet op het zwakke patroon van de beurzen, hoeft het niet zo te zijn dat de top per sé op de 27ste gemaakt wordt, een marge van circa één dag is normaal. Rond de 27ste weten we in elk geval dat de beurzen gaan draaien. Kijkend naar het rode kader in de grafiek, waarbij – sinds de bodem op 22 januari – de Dow Jones zijn hoogste punt heeft gemaakt op 26 januari en daarmee binnen een dag van het draaipunt is beland, kan vanaf die datum al rekening worden gehouden met een scherp vervolg van de daling die op 20 januari is ingezet.

high tides

Waar ligt dan de bodem? Beleggers kunnen weer een indicatie voor een bodem verkrijgen uit de maximale aantrekkingskracht die de zon en de maan uitoefenen op de aarde. Kijk daarvoor naar de hoge waterstanden. Waar de bodem ná 27 januari precies ligt, is te lezen in mijn meest recente nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 10 januari 2010 hier downloaden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.