Peaks beleggen: met je wisselgeld een kapitaal opbouwen?

Peaks beleggen van de Rabobank is een laagdrempelige manier van beleggen die de belegger weinig tijd en moeite kost, ook zonder al te veel kennis van zaken. Eén van deze manieren is de app Peaks van de Rabobank, waarbij je belegt met je wisselgeld. Dit geld verdwijnt niet in je portemonnee, maar je belegt ermee. Is dit slim of juist niet?

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

Wat is Peaks beleggen?

Met Peaks beleggen beleg je met je wisselgeld, want deze beleggingen gelden namelijk alleen voor je digitale betalingen. Stel je hebt net boodschappen gedaan en je moet een bedrag van €20,45 betalen. Als je contant zou betalen, had je caissière waarschijnlijk €21,- gegeven en €0,55 wisselgeld gekregen. Dit doe je echter niet. Je betaalt dit bedrag met je bankpas en deze transactie is te zien op je bankrekening. Peaks beleggen is gekoppeld aan je bankrekening en rondt dit bedrag automatisch af naar €21,-. De resterende €0,55 gaat naar je beleggingsportefeuille.

Hoe werkt Peaks beleggen?

Zoals gezegd, wordt de app Peaks gekoppeld aan je bankrekening. Peaks beleggen is een initiatief van de Rabobank, maar als je een privérekening bij een andere bank hebt, kun je ook meedoen. Alle transacties die je in een week doet, worden naar boven afgerond. Aan het eind van de week krijg je de vraag of je het totale bedrag aan wisselgeld naar je beleggingsportefeuille over wilt hevelen. Hier zit wel een maximum aan verbonden van honderdvijftig euro. Je kunt er ook voor kiezen om geen wisselgeld te beleggen, dat is aan jezelf. Heb je een financieel lastige week en wil je je geld liever voor iets anders gebruiken dan sla je een weekje over.

Peaks beleggen: de risicoprofielen

Met het wisselgeld dat je iedere week stort, bouw je een beleggingspotje op. Dit wisselgeld wordt voor je belegd, waarbij je kunt kiezen uit vier verschillende profielen die een bepaald risico met zich meebrengen. De profielen heten: ‘mild’, ‘pittig’, ‘scherp’ en ‘heet’. Bij het milde profiel loop je de minste risico’s en bij het hete profiel de meeste. Als je minder risico neemt, heb je ook minder kans geld te verliezen, maar is het te verwachten rendement ook lager. Kies je voor een hoger risico dan kun je een ook een hoger rendement verwachten, maar is de kans op verlies ook hoger. Je kunt zelf beslissen welk risicoprofiel je neemt.

Waar beleg je in?

Jouw wisselgeld wordt belegd in indexfondsen. Een indexfonds is een mix van verschillende aandelen en obligaties die een bepaalde index volgt (bijvoorbeeld de AEX). Peaks investeert jouw wisselgeld in zes verschillende indexfondsen. Daarbij wordt een keuze gemaakt uit verschillende bedrijven, overheidsdiensten, sectoren en regio’s. Je beleggingsportefeuille is dus behoorlijk gespreid. Het grote voordeel hiervan is dat je je het risico ook spreidt. Zou je in één bedrijf investeren dan kan het aandeel stijgen of dalen. Nu je in verschillende aandelen en obligaties investeert, zijn er aandelen die dalen, maar ook aandelen die stijgen. Daarmee loop je minder risico om al je geld te verliezen.

Peaks beleggen

Peaks beleggen: aandelen en obligaties

De indexfondsen waar Peaks beleggen in investeert, bestaan uit zowel aandelen als obligaties.

 • Met een aandeel ben je als het ware voor een klein deel mede- eigenaar van een bedrijf. Het aandeel volgt een bepaalde koers op de beurs die kan stijgen en dalen. De winst die het bedrijf maakt, wordt aan iedere aandeelhouder uitgekeerd als dividend.
 • Een obligatie is een soort van lening die je verstrekt aan (meestal) een overheidsinstelling. Je leent je geld uit aan de instelling of bedrijf en aan het eind van de looptijd krijg je dit terug plus het rendement. Beleggen in obligaties is iets minder risicovol dan beleggen in aandelen, omdat overheidsinstellingen vrijwel altijd hun verplichtingen kunnen nakomen en niet snel failliet gaan. Daarnaast is het rendement van een obligatie wel lager dan dat van een aandeel.

Hoe zien de risicoprofielen eruit?

De risicoprofielen van Peaks beleggen zijn op verschillende manieren opgebouwd uit aandelen en obligaties. Hieraan wordt automatisch een bepaald risico gekoppeld. Hieronder volgt de opbouw van de profielen.

 • Mild: dertig procent aandelen en dertig procent obligaties.
 • Pittig: vijftig procent aandelen en vijftig procent obligaties.
 • Scherp: zeventig procent aandelen en dertig procent obligaties
 • Heet: negentig procent aandelen, tien procent obligaties

Je ziet dat het procentuele aantal aandelen steeds meer oploopt. Aangezien aandelen risicovoller zijn dan obligaties, neemt het risico ook toe.

Het verwachte rendement

Natuurlijk wil je als belegger ook weten wat beleggen met Peaks beleggen je oplevert. Je spreekt altijd over een te verwachten rendement. Niemand kan in de toekomst kijken en zeggen hoe de koersen zich ontwikkelen. Daarom is een rendement altijd een verwachting op basis van resultaten uit het verleden. Het rendement van je beleggingen kan hoger uitvallen, maar ook lager. Om het te verwachten rendement te bepalen, wordt ook rekening gehouden met de looptijd van je beleggingen. Peaks beleggen adviseert de volgende looptijden:

 • Mild: twee tot vijf jaar
 • Pittig: vijf tot tien jaar
 • Scherp: tien tot vijftien jaar
 • Heet: meer dan vijftien jaar

Peaks beleggen: kosten

Ook in de beleggingswereld is niks gratis en dus moet je ook voor Peaks beleggen betalen. Je hebt te maken met de volgende verschillende kosten.

 • Je betaalt Peaks beleggen voor het gebruik van de app. Per maand betaal je hier een euro voor. Als je beleggingsportefeuille meer dan €2500 waard is, betaal je 0,5 procent per maand over de waarde van je beleggingen.
 • Daarnaast betaal je transactiekosten. Iedere keer als je geld inlegt of opneemt, betaal je hiervoor. De kosten hiervan liggen tussen 0,03 en 0,05 procent per transactie.
 • Tot slot betaal je de fondskosten. Dit zijn de kosten die de indexfondsen rekenen en deze worden al verrekend in de koersen. Deze kosten bedragen 0,25 tot 0,33 procent van je belegde geld per jaar.

Bruto- en netto rendement

De risicoprofielen van Peaks beleggen hebben allemaal een bepaald rendement. We hebben het hier over een bruto en een netto rendement. Het bruto rendement is het totale rendement over je beleggingen na een bepaalde looptijd. De kosten, zoals hiervoor beschreven, moeten hier nog vanaf. Wat je dan overhoudt, is je netto (en dus daadwerkelijk) rendement. Het rendement per risicoprofiel ziet er als volgt uit:

 • Mild: 3,2 procent bruto en 2,3 procent netto
 • Pittig: 4,3 procent bruto en 3,4 procent netto
 • Scherp: 5,4 procent bruto en 4,5 procent netto
 • Heet: 6,5 procent bruto en 5,5 procent netto

We benadrukken nogmaals dat het om een te verwachten rendement gaat. In de praktijk kan het rendement zowel hoger als lager uitvallen.

(bron: https://www.Peaks beleggen.com/nl/nl/ )

Peaks beleggen: de meevallers

Behalve het afronden van je transacties kun je je vermogen ook vergroten door gebruik te maken van de zogenaamde ‘meevallers’. Meevallers zijn bepaalde transacties die je doet en die je, naast het wisselgeld ook in kunt leggen. Het gaat hierbij om:

 • Geld dat je ontvangt via Tikkie
 • Betaalverzoeken van je bank
 • Geld dat je verdiend hebt door op Marktplaats iets te verkopen

Als het systeem een meevaller herkent, krijg je de vraag of je deze ook wilt overhevelen naar je beleggingsportefeuille. Omdat deze bedragen voor jou een extraatje zijn, zou je het kunnen gebruiken om te beleggen in plaats van uit te geven. Je hebt zelf de keuze om dit wel of niet te doen.

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Peaks beleggen: een vast bedrag investeren

Behalve het wisselgeld kun je er ook voor kiezen om een vast bedrag in te leggen. Vergelijk dit maar met je spaarrekening waar je iedere maand een vast bedrag op stort. Je kunt dit per maand doen tot een bedrag van tweehonderdvijftig euro. Het is ook mogelijk om een vast bedrag per dag te beleggen. Dit bedrag is maximaal tien euro per dag. Een keer per week kun je het totaalbedrag overhevelen naar je beleggingsrekening. De mogelijkheden om bij Peaks beleggen geld in te leggen, zijn dus uitgebreider dan alleen je wisselgeld dat wordt afgerond.

Peaks beleggen: de voordelen

Beleggen met je wisselgeld via Peaks beleggen heeft een aantal voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste.

 1. Kost weinig tijd en moeite

De app van Peaks heb je in een paar minuten geïnstalleerd en niet veel later kun je al beginnen met beleggen. Als je zelf wilt beleggen op de beurs moet je een broker (effectenmakelaar) zoeken die dit voor je regelt. Dit kost in de regel veel meer tijd en ook veel meer onderzoek, want wie is de juiste broker? Zie http://brokeronderzoek.com/ Ook kost het natuurlijk tijd om je te verdiepen in welke indexfondsen je wilt investeren. Dit wordt allemaal voor je gedaan bij Peaks beleggen. Je hoeft echt nergens naar om te kijken.

 1. Gebruiksvriendelijk en laagdrempelig

De app van Peaks beleggen is zeer gebruiksvriendelijk en heel overzichtelijk. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen dan kun je ook kijken op de website van Peaks waar alle wetenswaardigheden nog eens duidelijk worden uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat beleggen met je wisselgeld bijzonder laagdrempelig is en in principe voor iedereen bereikbaar. Zo maak je op een eenvoudige manier kennis met beheerd beleggen.

 1. Je blijft eigen baas

In principe kun je met Peaks stoppen wanneer je wilt. Ook kun je op ieder moment geld inleggen of opnemen. Bovendien kun je altijd wisselen van risicoprofiel. Je zit dus nergens aan vast met deze app en je hebt zelf in de hand hoe je je zaken regelt. Het is natuurlijk wel zo dat als je besluit om te stoppen en je beleggingen zijn minder waard geworden, je verlies lijdt. Dat is nu eenmaal het risico van beleggen.

 1. Peaks beleggen: duurzame fondsen

De indexfondsen waar Peaks in investeert, zijn internationale bedrijven en instellingen die iets te maken hebben met duurzaamheid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw geld geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld de tabaks- of drankindustrie. Hiermee draag je indirect dus bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere wereld. Je kunt trouwens op de website van Peaks beleggen per risicoprofiel zien in welke bedrijven belegd wordt.

Peaks beleggen: de nadelen

Aan het gebruik van Peaks beleggen zitten ook nadelen verbonden. Ook hier geven we de belangrijkste weer.

 1. De kosten

Het lijkt op zich weinig dat je ‘slechts’ een euro per maand betaalt voor de app, maar de kosten drukken behoorlijk op het rendement. Dit geldt voornamelijk bij een lage inleg. We geven een rekenvoorbeeld.

– Stel je kiest voor het neutrale profiel (pittig) en je legt iedere maand €30,- in.

– Het bruto rendement is 4,3 procent en het netto rendement 2,1 procent.

– Peaks beleggen rekent dus (4,3 – 2,1) 2,2 procent aan kosten.

(bron: https://www.Peaks beleggen.com/nl/nl/kosten/)

Kosten voor vermogensbeheer lopen flink uiteen Kassa

Als je dit percentage vergelijkt met andere brokers, dan ben je vaak wel veel goedkoper qua kosten. Gemiddeld betaal je bij de meeste vermogensbeheerders met een lage inleg 1,3 procent aan kosten op jaarbasis volgens https://www.finner.nl/). Andere onderzoeken komen al snel boven 3% per jaar uit.

Kosten-gestandaardiseerd-vermogensbeheer-traditionele-banken

 1. Hoe duurzaam is duurzaam?

Zoals gezegd, geeft Peaks beleggen aan dat het investeert in bedrijven en instellingen die een link hebben met duurzaamheid. Uit de website blijkt dat Peaks beleggen veel investeert in UBS MSCI USA Socially Responsible ETF. Deze investeerder heeft echter wel belangen in olie (Total) en luchtvaart (Singapore Airlines). Het is dus aan jou om te bepalen of je dit ook duurzaam genoeg vindt.

 1. Privacy

Ga je beleggen met je wisselgeld dan geef je Peaks toegang tot je bankrekening. Niet iedereen wordt vrolijk van het idee dat er iemand je bankrekening in kan zien. Volgens Peaks beleggen hebben de medewerkers geen inzicht in de transactiegegevens. Jouw bankrekening wordt alleen gebruikt om de transacties naar boven af te ronden. Ook geeft Peaks beleggen aan nooit gegevens te zullen doorverkopen of te verstrekken aan andere partijen. Hier moet je dan maar vanuit gaan.

 1. Rendement is niet transparant

Peaks beleggen geeft eigenlijk alleen maar aan wat het te verwachten rendement is. Peaks vertelt nergens of deze rendementen ook daadwerkelijk worden waargemaakt. Aangezien Peaks beleggen al een aantal jaren actief is, mag je toch verwachten dat er rendementen bekend zijn. Inzicht hierin zou zeker mogelijk kunnen zijn, aangezien Peaks beleggen gebruik maakt van standaard risicoprofielen. Het is dus zeer vreemd dat ze dit niet op de site zetten.

Alleen door te beginnen met Peaks, kom je er op den duur achter wat het rendement is en of dit overeenkomstig is met het rendement dat Peaks je voorspiegelt. Dat is dus wel een behoorlijke gok…

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

Harm van Wijk

1 antwoord
 1. fred
  fred zegt:

  denk dat het volgende niet klopt;

  Mild: dertig procent aandelen en dertig procent obligaties. ( EN WAAR ZIJN DE OVERIGE 40 % ? ) KLOPT NIET TOCH?
  Pittig: vijftig procent aandelen en vijftig procent obligaties. KLOPT
  Scherp: zeventig procent aandelen en dertig procent obligaties KLOPT
  Heet: negentig procent aandelen, tien procent obligaties KLOPT

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.