Pensioenfondsen opnieuw in de problemen

Het ABP, het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers van overheid en onderwijs, heeft een dekkingsgraad onder de 100%. 2,8 miljoen Nederlanders die afhankelijk zijn van vervangend inkomen bij pensionering, arbeidsongeschiktheid of overlijden kunnen hierdoor in de problemen komen.

“Voor nu heeft dit geen gevolgen voor de pensioenen”, aldus ABP. Aan het einde van het jaar evalueert ABP het herstelplan waarin staat beschreven hoe ABP in vijf jaar tijd de dekkingsgraad weer op het vereiste niveau van 105% brengt. Mocht ABP hierin niet slagen, dan volgen maatregelen, zoals een korting of bevriezing van het pensioen.

In het programma Goudzoekers van de VPRO bleek overigens dat van de 1 miljoen ZZP-ers een groot deel nu onder de armoedegrens dreigt te komen door ziekte, recessie en slechte verzekeringen. Veel ZZP-ers hebben niets geregeld voor hun pensioen en “zien wel” tegen die tijd. Het zelf opbouwen van een pensioen lijkt echter steeds belangrijker te worden omdat we niet meer op de overheid of de pensioenfondsen kunnen vertrouwen voor een onbezorgde oude dag. In de VS is men al veel langer gewend om zelf hiervoor verantwoordelijkheid te nemen.

De brede Amerikaanse S&P500 bereikte een waarde die in september vorig jaar voor het laatst werd opgetekend. De beren hebben de stieren een zware klap uitgedeeld. De S&P500 zou evenwel nog een hogere, danwel dubbele bodem kunnen vormen ten opzichte van het dieptepunt van 2010. Dat kan van menig Europese index niet worden gesteld.

De Dow Jones Index is deze week onder de 11.000-puntengrens gedoken. Veel vertrouwen hebben beleggers niet in het feit dat de schuld van de VS, inclusief toekomstige verplichtingen rond 760% van het bruto nationaal product ligt. De oneindige stroom aan dollars die uit lucht worden gecreëerd, zullen de beurzen voor een verdere daling moeten behoeden.

Euro op zoek naar richting 

 Euro op zoek naar richting
Na Cyprus ligt nu ook Frankrijk onder vuur. Ierland was, na Griekenland en Portugal, het derde Europese land waarvan de staatsobligaties officieel de status ‘rotzooi’ kregen. Frankrijk is nog niet zo ver, maar het heeft de aanval op Italië en Spanje overtuigend ingezet. De toenemende zorgen over de Italiaanse schuldenberg zijn wat naar de achtergrond gedrongen door het opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties, QE door de ‘EUSSR’. De Australische dollar en de Zwitserse frank blijven sterk ten opzichte van de euro. Zelfs ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waar de rente tot minimaal 2013 op nul werd gezet, kon de euro nog geen terrein winnen. In 2008 bereikte de euro rond $ 1,60 een ‘all time high’, waarna de Europese munteenheid tot onder $ 1,20 daalde. De euro/dollar beweegt nu in een consolidatiedriehoek en is nog steeds op zoek naar richting.

Goud doorbreekt $ 1800-grens 

 Goud doorbreekt $ 1800-grens
Terwijl de mondiale effectenbeurzen scherpe koersdalingen lieten zien, steeg goud overtuigend verder. Beleggers blijven hun toevlucht zoeken tot het glimmende edelmetaal, waardoor goud de $ 1800-grens doorbrak. Hiermee werd, zowel in dollars en euro’s, het recordniveau verder aangescherpt. De turbulentie in de wereld blijft aanhouden, van de Europese schuldencrisis tot aan het schuldenplafond in de VS. In maart werd Japan geteisterd door een aardbeving, tsunami en vervolgens een nucleaire ramp. Daarnaast stonden Noord-Afrika en het Midden-Oosten ‘in brand’ en is de brand overgeslagen naar diverse Europese landen met de slag om Londen als nieuwste wapenfeit. Goud presteert al meer dan 10 jaar aanzienlijk beter dan diverse aandelenindices. De waarde uitholling van valuta door onder meer de Fed en de ECB, doordat zij de ‘money printing presses’ op volle toeren laten draaien, speelt goud in de kaart. De Fed kondigde aan om ‘tot minstens 2013’ de rente op nul te houden, net zoals de Japanners dat jaren hebben gedaan, hetgeen goed is voor de goudprijs.

Eurostoxx50 op meerjarig dieptepunt

 Eurostoxx50 op meerjarig dieptepunt
De Eurostoxx50 bereikte in februari een meerjarig recordniveau, maar zette vervolgens de daling weer in. Een mogelijke afwaardering van Frankrijk vormt het nieuwste hoofdstuk in de voortwoekerende staatsschuldcrisis. De brede Europese index gleed onderuit vanwege de escalerende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het hoofdpijndossier is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard) is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast. De euforie na de Eurotop en het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond, ebde alweer snel weg: de Eurostoxx50 zette de neergang in en doorbrak het dieptepunt van 2010. De index kwam de afgelopen weken zelfs in een versnelling naar beneden terecht en bereikte daarbij een meerjarig dieptepunt. Het verlies van de Eurostoxx50 bedraagt dit jaar al 22%.

De Italiaanse MIB scherpte het laagste punt van 2011 verder aan. De Spaanse IBEX scherpte ook het laagste punt van 2011 verder aan en staat al onder het dieptepunt van 2010. De Franse CAC40 is het laagste punt van 2010 in een klap gepasseerd. De Portugese index is zelfs de bodem van 2009 al genaderd. Alleen de Duitse DAX staat nog boven het laagste punt van 2010.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.