Laatste update:

Portugal wordt het volgende GriekenlandPimco meent dat Portugal het ‘tweede Griekenland’ wordt. Pacific Investment Management Company, beter bekend als Pimco, is de grootste vermogensbeheerder en obligatiebelegger met een beheerd vermogen van meer dan $1.300 miljard. Pimco is onderdeel van de Duitse verzekeraar Allianz.

Pimco verwacht dat Portugal voor het eind van dit jaar in de problemen komt. De economische toestand waarin Portugal verkeert, is zorgwekkend. De economie krimpt dit jaar naar verwachting met 3,3%, de sterkste terugval sinds de jaren zeventig. Topman Dr. Mohamed A. El-Erian meent dat de € 78 miljard aan steun niet voldoende is.

El-Erian verwacht dat de problemen rond Portugal zorgen dat de discussie over de toekomst van de eurozone opnieuw oplaait. Het uiteenvallen van de zone kan dan niet worden uitgesloten. Mogelijk ontstaat dan een kleinere en sterkere muntunie.

De aandelen van de PIIGS-landen weten ook nog niet te overtuigen. De Portugese PSI20, de Spaanse IBEX en de Italiaanse MIB hebben de top van oktober nog niet overschreden, laat staan de top van 2011. De 10-jaarsrente van Italië en Spanje lijkt wel wat tot rust te komen. De 10-jaarsrente van Portugal daarentegen staat rond 12,5%. De aanval op Griekenland (momenteel 18,2%) is daarmee ingezet. El-Erian is dus duidelijk niet de enige die het niet ziet zitten met Portugal.

De Eurostoxx50 zette de stijgende lijn voort en scherpte het jaarrecord verder aan. Diverse indices hadden de top van oktober al veel eerder dan de Eurostoxx50 gepasseerd. De brede Europese index werd door de (Europese) schuldencrisis gedwarsboomd. Na in september een meerjarig dieptepunt rond 2000 punten te hebben bereikt, trad een sterk herstel in. Het verlies sinds de zomermaanden is daarmee nog niet weggepoetst. Het is positief dat de consolidatiedriehoek, die gevormd is binnen een lange termijn dalende trend, aan de bovenkant werd verlaten. De Eurostoxx50 kan evenwel weerstand ondervinden van het uitbraakniveau van de zomermaanden vorig jaar. Mocht de index erin slagen om met deze weerstandszone af te rekenen, dan is er echter nog een lange weg te gaan alvorens de top van 2011 wordt bereikt.

Euro blijft in dalende trend

Euro blijft in dalende trendDe euro bevindt zich nog steeds in een dalende trend ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook ten opzichte van de Australische dollar, de Noorse kroon en de Japanse yen, om er maar een paar te noemen, daalt de Europese munt in waarde. Het mislukte project, dat euro heet, kost dagelijks meer geld. Door de verzwakkende euro staat de olieprijs in euro’s op recordniveau. In 2008 werd een ‘all time high’ genoteerd rond $ 1,60. Vervolgens werden alleen maar lagere toppen gevormd. De euro bereikte dit jaar rond $ 1,26 een (voorlopig) dieptepunt. De dalende trend sinds 2011 kreeg hierdoor een impuls. De dalende weerstandslijn was te sterk, waardoor opnieuw de aanval lijkt te zijn ingezet op het laagste punt rond $ 1,20 dat in 2010 werd genoteerd. De problemen in de eurozone komen tevens tot uiting in de daling van de PMI en GDP.

Brent-olie op recordniveau in euro’s

Brent-olie op recordniveau in euro’sBrent-olie noteert met een koers van rond € 95 per vat rond de ‘all time high’. De waardedaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelt een belangrijke rol. Doordat de euro verzwakt (en dus de Amerikaanse dollar duurder wordt), moet er meer voor olie worden betaald. In dollars uitgedrukt, noteert Brent-olie circa $ 124, rond de koers die in het voorjaar van 2011 werd opgetekend. In juli 2008 noteerde Brent een recordprijs rond $ 147, waarna de olieprijs kelderde tot $ 35 per vat van 159 liter. De benzineprijzen per liter aan de pomp bereikten, mede door de BTW over de accijnzen en het nog nooit afgeschafte ‘tijdelijke’ kwartje van Kok, een nieuw record. De spanningen rondom Iran oefenen opwaartse druk uit op de olieprijs. De Perzische boycot van de olie-export naar Groot-Brittannië en Frankrijk heeft daarnaast extra olie op het vuur gegooid.

Nasdaq op meerjarig recordniveau

Nasdaq op meerjarig recordniveauEuropa heeft de afgelopen maanden de stijgende lijn ingezet, maar kan nog steeds niet aan Amerika tippen. Diverse Amerikaanse indices, waaronder de Nasdaq, hebben meerjarige recordniveaus bereikt. Zo steeg de Amerikaanse technologie-index dit jaar meer dan 10% tot boven 3000 punten. In de eerste handelsdagen van maart nam de Amerikaanse technologie-index gas terug, maar vervolgde daarna de stijgende trend. De RSI veerde daarbij op boven 40% en bleef dus in de ‘bull range’. Zolang de index hogere bodems vormt en de RSI een lager bodem vormt, kunnen we op zoek naar instapmomenten. In ieder geval werd er een ‘positieve reversal’-patroon gevormd, wat een nieuw jaarrecord als koersdoel voorspelde.

De Dow Jones is onvermoeibaar en heeft het meerjarig recordniveau boven 13.000 punten verder aangescherpt. De ‘moeder aller indices’ heeft inmiddels een niveau bereikt dat voor het laatst in 2007 werd opgetekend. De Dow heeft aan de stijgende trend, die in oktober werd ingezet, daarmee overtuigend een vervolg gegeven. De Dow corrigeerde vorig jaar juli en augustus fors, maar dat bleek een springplank voor een mooie rally. Het verlies kon helemaal worden ingelopen. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten de Dow Jones Industrial Average en de Transportation Index elkaars trend bevestigen. Aangezien beide indices de weg omhoog hebben ingeslagen, is dit het geval. De Transportation Index heeft de top van vorig jaar echter nog niet behaald, maar zit wel nog steeds in een stijgende trend sinds oktober 2011. De fondsen in de Transportation Index hebben waarschijnlijk last van de hoge olieprijs.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.