,

Portugese banken afgewaardeerd door Moody’s

Vorige week refereerden we aan Pimco, dat meende dat Portugal het ‘tweede Griekenland’ wordt. Pacific Investment Management Company, beter bekend als Pimco, verwacht dat Portugal voor het eind van 2012 in de problemen komt. Pimco is ’s werelds grootste vermogensbeheerder en obligatiebelegger met een beheerd vermogen van meer dan $1.300 miljard. Pimco heeft een ‘bondgenoot’ erbij gekregen: Moody’s.

Donderdag deed Moody’s er een schepje bovenop en heeft de waardering voor 5 Portugese banken naar beneden bijgesteld. De kredietbeoordelaar voerde de slechte economische vooruitzichten van het land als reden aan. Moody’s heeft nog 7 banken in het vizier voor een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid.

De volgende Portugese banken kregen een lagere beoordeling van Moody’s: Caixa Geral de Depósitos, Banco Espírito Santo, BPI, Banif en Banco Santander Totta. De kredietbeoordelaar verwacht dat de bezittingen van deze banken in waarde zullen gaan dalen en meent voorts dat het moeilijker gaat worden voor de banken om geld te lenen.

De Amerikaanse indices lijken zich niets van de Europese schuldencrisis te hebben aangetrokken, want die scherpten in maart moeiteloos het meerjarig recordniveau aan. De drie belangrijke indices, de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500, wisten het jaarrecord aan te scherpen.

Zo steeg de Amerikaanse technologie-index dit jaar meer dan 10% tot boven 3000 punten. In de eerste handelsdagen van maart nam de Amerikaanse technologie-index gas terug, maar vervolgde daarna de stijgende trend. De RSI veerde daarbij op boven 40% en bleef dus in de ‘bull range’. Zolang de Amerikaanse indices hogere bodems vormen en de RSI een lagere bodem, kunnen we op zoek naar instapmomenten. De Amerikaanse indices namen deze week wat gas terug, zij het binnen de sterk stijgende trend vanaf het dieptepunt in oktober 2011.

Euro/Australische dollar leeft op vanaf meerjarig dieptepunt

 Euro/Australische dollar leeft op vanaf meerjarig dieptepuntDe prestatie van de euro ten opzichte van de Australische dollar is al jaren dramatisch te noemen. De euro gleed dermate hard weg, dat de Europese munteenheid in februari op het laagste punt van de afgelopen 21 jaar belandde ten opzichte van de ‘Aussie’. Vanaf de top in oktober 2008 verloor de euro meer dan 40% in waarde. Diverse centrale banken trachtten de afgelopen jaren de euro weliswaar middels massale interventies te reanimeren, maar dat leidde uiteindelijk tot niets. Het vertrouwen in de euro daalt steeds verder en bereikte in februari een meerjarig dieptepunt rond AUD 1,21. De euro veerde weliswaar op vanaf dit diepterecord, maar meer dan een opleving binnen de sterk dalende trend kunnen we dit niet noemen.

Goud consolideert in stijgende trend

Goud consolideert in stijgende trendIn september 2011 bereikte goud een recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), omgerekend € 43.647,03 per kilo. Sinds dit record lijkt het alsof er niet zo heel veel meer gebeurt, tenminste als we kijken naar de lange termijn grafiek in euro’s. Weliswaar zien we veel grotere uitslagen, maar door de verdere verzwakking van de euro, is er voor Europese beleggers weinig aan de hand. Ook als we de beweging op de langere termijn bekijken, dan lijken de dalingen met honderden dollars tegelijk slechts een storm in een glas water. De lange termijn stijgende trend is nog steeds intact. Sinds 2002 steeg de goudprijs in euro’s meer dan 300%, wat een beduidend betere prestatie is dan die van de AEX-index. Het recordniveau in van $ 1900,30 respectievelijk € 1357,57 is (voorlopig) uit beeld verdwenen en consolideert goud binnen de stijgende trend.

CAC40 neemt gas terug

CAC40 neemt gas terugDe CAC40 scherpte op 16 maart het recordniveau voor dit jaar aan rond een niveau van 3600 punten, waarna wat gas terug werd genomen. Om het verlies sinds de zomermaanden van vorig jaar weg te poetsen, heeft de Franse index echter nog een lange weg te gaan. De top van vorig jaar rond 4100 punten ligt nog ver buiten bereik. Het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de top tot aan het dieptepunt van 2011, lijkt voor de nodige weerstand te zorgen. Dit weerstandsniveau, wat rond 3600 punten uitkomt, wordt door de CAC40 aan een test onderworpen.

De DAX is één van de sterkst presterende Europese indices en tikte op 16 maart een recordniveau voor dit jaar aan rond 7200 punten. Vervolgens nam de Duitse index wat gas terug. De brede Europese Eurostoxx50 scherpte in maart ook het jaarrecord aan, waarna de index een stap terug deed. Vooralsnog is de stijgende trend van de afgelopen maanden intact, al zou het fraai zijn als deze indices boven het dieptepunt van maart weten te blijven.

De aandelenmarkten van de PIIGS-landen staan daarentegen nog steeds onder druk. De Portugese PSI20 en de Spaanse IBEX hebben de top van oktober nog niet overschreden, laat staan de top van 2011. De Italiaanse MIB passeerde weliswaar kortstondig de top van oktober 2011, maar is inmiddels ook al weer gedaald. Kortom, in Zuid-Europa heeft de aandelenbelegger vooralsnog (en nog steeds) weinig te zoeken.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin
Link op Linkedin:
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com
KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit
door [email protected] en [email protected] toe te voegen aan uw
email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book:
http://www.facebook.com/BeursBulletin

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen
kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld
als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van
bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.