De prijs van grond kan exploderen

Nieuwbouwwoningen; vergunningen naar opdrachtgever, eigendomsvorm 1995-2016

Grond kan een interessante investering zijn. De woningmarkt in Den Haag is enorm gespannen. De gemeente Den Haag verwacht 50.000 woningen in de komende 20 jaar te gaan bouwen. Het stadsbestuur van Groningen meldt 20.000 woningen extra nodig te hebben. De grote steden willen de komende jaren veel meer huizen laten bouwen dan ze eerder van plan waren.

De steden groeien en zijn verwoed op zoek naar bouwgrond

De wachtlijsten voor sociale woningen zijn enorm lang. De toestroom van statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) zorgt ervoor dat de wachtlijst verder toeneemt. Amsterdam meldt 60.000 nieuwbouwwoningen te willen gaan bouwen binnen vier jaar. Utrecht wil ruim 12.000 nieuwe woningen bijbouwen voor 2019.

Interessante kansen voor investeerders

Door de crisis heeft de bouw van nieuwe woningen de afgelopen jaren stilgelegen. De inhaalslag die nu moet worden gemaakt, zorgt ervoor dat er een enorme vraag naar grond is ontstaan. Gemeenten halen bouwplannen naar voren en wijzigen bestemmingsplannen. Dit biedt interessante kansen voor investeerders in grond.

In Utrecht komen er 42.000 woningen bij

Annemieke Vermeulen, woordvoerder voor de gemeente Utrecht meldt: “we zijn hard op zoek naar plekken voor nieuwbouw”. In 2040 denkt Utrecht 425.000 inwoners te hebben tegen 350.000 nu. In Utrecht zijn nu ongeveer 150.000 woningen en het moet in 2040 zijn gegroeid tot 192.000. De Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB) spreekt van een ‘nijpend tekort aan warme bouwgrond’ waardoor de verkoop van nieuwe woningen nu onder druk staat (-4%).

Aantal bouwvergunningen neemt verder toe

grond: Nieuwbouwwoningen; vergunningen naar opdrachtgever, eigendomsvorm 1995-2016

In het vierde kwartaal van 2016 bereikte het aantal nieuwe woningen waarvoor een vergunning is afgegeven weer een hoogtepunt. Sinds het vierde kwartaal van 2010 is een dergelijk hoog aantal niet meer voorgekomen. Voor ruim 16 duizend te bouwen woningen werd in het vierde kwartaal een vergunning afgegeven. Dat is bijna 32 procent meer dan in dezelfde periode in 2015, zo lezen we in CBS Kwartaalmonitor Bouw, maar we zitten nog lang niet op het niveau van voor de crisis.

Gereedmeldingen-2006-tot-en-met-2015

Geen grond meer beschikbaar

De wethouder wonen van de gemeente Delft, Raimond de Prez meldt: “Delft staat voor een enorme opgave. De komende jaren moeten er 15.000 woningen bijgebouwd worden, maar we hebben hiervoor geen grond meer beschikbaar.” In Hoofddorp wordt een compleet nieuwe woonwijk met 3000 tot 4000 woningen gebouwd.

Interessante groeikernen

In de komende 15 jaar moeten er in Zuid-Holland naar schatting circa 240.000 koop en huurwoningen bijgebouwd worden. Maar ook buiten de Randstad zijn er interessante groeikernen. Het aantal inwoners van Drenthe is in 2016 toegenomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Landbouwgrond zal van bestemming moeten wijzigen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek neemt het bevolkingsaantal in Nederland nog tot zeker 2040 toe. Het aantal huishoudens wordt daarbij steeds kleiner. Hierdoor zijn er steeds meer woningen nodig. Veel landbouwgrond in Nederland zal daarom van bestemming moeten wijzigen.

Investeren in grond bereikbaar voor particulieren

Een bestemmingsplanwijziging leidt tot een enorme waardestijging van de grond. Vroeger waren grondinvesteringen voorbehouden aan grondspeculanten en projectontwikkelaars. Door het verkavelen van gronden zijn investeringen in grond ook bereikbaar voor particuliere en zakelijke investeerders.

Belastingvrij rendement

De winst is overigens in principe onbelast wanneer de investering plaatsvindt in box drie. In box drie geldt een vermogensrendement van 1,2%. De grondprijzen zijn in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Het rendement was dan ook aanzienlijk hoger dan op een spaarrekening.

grond prijs 10 jaar

Gaat de economie exploderen of imploderen

Aangezien de vraag naar grond de komende jaren naar verwachting blijft toenemen en de beschikbare grond afneemt, zal naar verwachting de grondprijs verder stijgen. Er is echter een alternatief scenario: het fiat geldstelsel implodeert. In 2008 daalden de aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed in waarde.

Inflatie of deflatie

Het grote economische experiment wereldkampioenschap geld bijdrukken kan zorgen voor een enorme inflatie, maar de opgeblazen zeepbel kan ook uit elkaar spatten en zorgen voor deflatie. Niemand weet hoe dit gaat aflopen. Wel weten we dat in 2008 alles in prijs daalde behalve grond. Grond lijkt dus de enige echte veilige haven.

De valkuilen bij het investeren in grond

Blind instappen in de grondmarkt is echter niet verstandig. Er zijn diverse valkuilen bij het investeren in grond. Hierover heb ik een e-boek geschreven. De komende dagen geef ik dit e-boek gratis weg. Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond” Op

Informatiebijeenkomsten over investeren in grond

Binnenkort gaan we opnieuw informatiebijeenkomsten houden over het investeren in grond. Er komt namelijk heel wat kijken bij het investeren in grond. Deze informatiebijeenkomsten zullen op diverse plaatsen in Nederland worden georganiseerd. Kavels zijn er al vanaf 15.000 euro.

Altijd via de notaris in het kadaster inschrijven van uw eigendom

De grond wordt via de notaris ingeschreven in het kadaster en komt dus op uw naam te staan. De kavels zijn zorgvuldig geselecteerd door een team van specialisten. Meer weten? Vul het formulier in en we zien elkaar dan wellicht binnenkort:

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

p.s.Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

1 antwoord
 1. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  De boeren lijken hier al van te hebben geprofiteerd…
  Miljonair worden is een droom voor velen. Toch lukt het maar één op de honderd Nederlandse huishoudens om die gedroomde zesde nul te bereiken. En dan is het nog de kunst om ook miljonair te blijven.

  In totaal zijn er 112.000 miljonairsgezinnen in Nederland, blijkt uit de meest actuele cijfers uit 2016. Dat is 1,2 procent van alle huishoudens. Volgens de definitie van het CBS moet je een vermogen van minimaal een miljoen euro hebben, waarbij de waarde van het huis en de hypotheekschuld buiten beschouwing worden gelaten.
  https://www.rtlz.nl/life/personal-finance/artikel/4411946/miljonairs-boer-rijkste-nederlanders

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.