Zonder private equity fondsen zou de economie soms flinke files vertonen omdat bedrijven met pech een obstakel vormen voor de doorstroming. Na het lezen van de column van Allard Gunnink herinnerde ik mij een column die ik met mijn collega Robert du Bois bij ABM Financial News schreef over private equity. Hoewel al enige tijd geleden, is het verhaal nog altijd actueel.Wat de rol van een private equity fonds nu precies is, is voor velen onduidelijk. Vaak wordt er terughoudend gereageerd wanneer de naam wordt genoemd, maar of dit terecht is? Uit onderzoek blijkt dat dergelijke fondsen vaak een belangrijke functie vervullen in het gezond houden van de economie. Private equity fondsen kopen bedrijven op en vervangen het management teneinde een beter bedrijfsresultaat te behalen. Meestal blijft een private equity fonds circa 5 jaar (mede-)eigenaar van het bedrijf, om dan het bedrijf weer te verkopen.

Marktkapitalisatie
Private equity bedrijven kunnen zowel beursgenoteerde als niet-genoteerde bedrijven over nemen. Volgens Thomson Financial is de private equity activiteit in de afgelopen jaren ten minste verdubbeld (gemeten in 2008). Dat het om ter zake doende bedragen gaat, moge blijken uit het feit dat niet de kleinste ondernemingen eigendom zijn van een private equity fonds. Ook de beurswaarde van dergelijke fondsen laat zien dat het niet om kleingeld gaat.

De wegenwachtfunctie
Private equity fondsen worden gezien als de onderhoudsmensen van het economische wegennet. Dit is dan ook de reden dat de politiek minder problemen met private equity heeft, dan met hedge funds. Slecht draaiende bedrijven worden gesaneerd, de motor wordt vervangen en de weggebruiker weer op pad gestuurd. Vaak spelen nationale sentimenten een grotere rol in de discussie over grote private equity transacties, dan bedrijfseconomische overwegingen. Feit is dat private equity fondsen bedrijven opkopen die richting een faillissement bewegen en deze binnen een paar jaar weer gezond maken en in de verkoop doen.

Risico van private equity
Waar schuilt dan het risico van private equity huizen? Meestal gebruiken private equity fondsen leningen van banken en in toenemende mate van institutionele beleggers om hun overnamekas te vullen. Volgens het weekblad The Economist is het rendement van private equity huizen in de afgelopen twintig jaar gemiddeld meer dan 13% op jaarbasis geweest. Dit zorgt voor een verleiding tot schuldfinanciering en dat zorgt weer voor onrust onder toezichthouders.

Merwin Bisseling, www.deaandeelhouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.