In de afgelopen maanden hebben we met grote ogen gekeken naar de spectaculaire daling van de olieprijzen. Alle tekenen wezen de andere richting uit: de crisis in het Midden-Oosten, de forse productieverlagingen van OPEC, de continu slinkende olievoorraden en de toenemende vraag. Een vat olie verloor sinds augustus 25% van zijn waarde. Toch zit er groei in olie, vanuit onverwachte hoek.

Nieuwe olievelden
De verwachting voor de komende jaren is dat de mondiale vraag naar olie zal blijven stijgen. De grote economische groei van opkomende landen als China en India is daar debet aan. Echter, zoals bekend, staat het aanbod onder druk. De olievelden waaruit het overgrote deel van de huidige olieproductie wordt gewonnen zijn bijna tien jaar oud en zitten bijna aan hun productiepiek. Daarnaast wordt het steeds lastiger om nieuwe olievelden te vinden. Een commercieel bedrijf als Shell kan zich alleen nog onderscheiden door olie te winnen met behulp van ingewikkelde technieken. Om die reden boort Shell naar olie in de lastige zandgronden van Canada. Ook staat er bij Shell een ‘ultra’-diepzeeproject voor de kust van de Amerikaanse Golf van Mexico in de planning. Maar voor het zover is, moet er worden geïnvesteerd in de techniek.

Olieplatforms
Het wordt voor de olieconcerns steeds lastiger om vergunningen te krijgen voor de exploitatie van olievelden op het vasteland. Olievelden in zee liggen vanwege de vrijere toegang een stuk makkelijker. Het perspectief is er goed: er liggen aanzienlijke olie- en gasvoorraden en de investeringen van de olieconcerns verschuiven dus ook in die richting. Deze geologische verschuiving veroorzaakt een wereldwijde toename van orderportefeuilles voor platforms op zee. De verschoven investeringen in de zoektocht naar olie en gas moeten op den duur leiden tot de langverwachte oliewinning. De groei van orders voor olieplatforms zal voorlopig nog wel even aanhouden, is de algemene verwachting.

Offshore bouwen
Het zijn vooral de bedrijven die actief zijn in de offshore oliewinning die profiteren van deze tendens. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is SBM Offshore, wereldwijd actief in de offshore oliewinning en zeer goed gepositioneerd in deze tak. Haar activiteiten bestaan uit het ontwerpen, leveren en installeren van drijvende productie-, overslag- en opslagsystemen voor de olie- en gasindustrie. In de eerste zes maanden van dit jaar werd voor ruim $ 2,3 miljard aan nieuwe orders binnengehaald. Ook een bedrijf als Fugro, dat op zee bodemonderzoeken uitvoert, gericht op advisering aan de olie- en gasindustrie, zal hiervan kunnen profiteren.

SBM Offshore geniet van deze record orderportefeuille. Afgelopen maand nog maakte SBM Offshore bekend dat zij een aantal contracten heeft binnengehaald met een totale waarde van meer dan $ 1,2 miljard. Zakenbank Morgan Stanley berekende recent dat de huidige orderportefeuille voor SBM Offshore bijna vier jaar omzet garandeert. Haar productiecapaciteit zal de komende jaren dan ook volop bezet zijn. Shell heeft SBM Offshore bovendien zojuist een order gegeven voor de huur van een drijvend opslag- en productieschip voor de komende 15 jaar.

BeursBulletin volgt vanzelfsprekend ook olie- en olie-ondersteunende bedrijven. Voor de portefeuille Energie & Financiële dienstverlening is Royal Dutch Shell sinds de opname half oktober 5% gestegen. De koers van Fugro wordt voor deze portefeuille scherp in de gaten gehouden. Het aandeel Vopak is sinds 18 oktober 9% gestegen en draagt bij aan het resultaat van de portefeuille Industrie & Dienstverlening. SBM Offshore wordt dagelijks scherp gevolgd en zal wanneer de kans zich voordoet ook aan deze portefeuille worden toegevoegd. Misschien niet geheel toevallig zijn dit momenteel BeursBulletin’s best presterende portefeuilles. Maar ook de portefeuille OlieAlert is de afgelopen maanden na aftrek van kosten 15% in waarde gestegen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van opties en Turbo’s op het aandeel Royal Dutch Shell. Wilt u ook profiteren van oliewinning? Kijk dan op onze site voor meer informatie.

Richard de Wilde, BeursBulletin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.