Psychologie van de belegger
Veel particuliere beleggers verliezen geld op de beurs omdat ze hun emoties niet de baas zijn. Wanneer u minder op uw emoties zou ‘varen’, zouden uw beleggingsresultaten fors omhoog gaan.
Ik heb een rapport geschreven over de grootste valkuilen voor iedere particuliere belegger en hoe u ze kunt omzeilen.
U kunt het rapport hier downloaden.
Lees het goed door en maak aantekeningen. Dan haalt u maximaal rendement uit dit rapport.
Wilt u mij een plezier doen?
Geef dan uw mening over dit rapport in de commentaarbox hieronder. Andere beleggers kunnen daar weer van leren! Bij voorbaat dank.
dank voor de grondige analyse.het is goed om regelmatig te spiegelen.dank!
Zeer herkenbare analyse. Inderdaad heb ik in verleden mijn winst te vroeg geïncasseerd en het verlies door laten lopen in de hoop dat het een incident betrof en de zaak weer (sterk) winstgevend zou worden.
Angst om verlies te nemen is een groot gevaar.
Iemand zei eens, emotie is een gevoel en gevoel kun je uitschakelen…..!
Hoe moeilijk dat in de praktijk is blijkt wel in o.a. dit verhaal over de psychologie van belegger. Ik denk zeker de groep van kleine, veelal particuliere beleggers waartoe ook ik behoor.
Dit verhaal zet je erg goed voor de spiegel; kijk goed waar je eigenlijk mee bezig bent, wat zijn je motieven enz.
Ik herken veel dingen, maar doe nog teveel op gevoel! Uitschakelen dus!
Heel hartelijk bedankt Harm!
Heb met belangstelling gelezen
Maar… hoe nu verder… ben een beginnende belegger
Waar naar toe ?
Hartelijk dank! Heeft u al het gratis ebook bekeken? Of een gratis abonnement op onze ETF portfeuille? Zie Hopelijk kan ik u daarmee verder helpen.
Ik denk dat het zeer belangrijk is om kennis te hebben van de waarde van het betreffende bedrijf waarin belegt wordt.Dus de financiele informatie.Indien men deze kennis over enkele jaar heeft dan geeft dit een goede bijdrage aan het onafhankelijk denken en verkrijgt men een psychologische kracht om de juiste beslissingen te nemen tov het nemen van winst of verlies.
Beleggen is het vullen en leeghalen van een grote zak met geld waarin men een aandeel heeft. Aandelen worden verhandeld. Bij meer vraag stijgen de aandelen en is men bereid meer te betalen. Wil men er van af is men bereid met minder genoegen te nemen.
Mensen stappen op verschillende momenten naar een hoogste koers in.
Als een aandeel stijgt willen mensen op verschillende hogere niveau’s meeliften.
Ben je een vroege koper en vind je dat je genoeg winst hebt dan gaat dit ten koste van de late koper op een hoger nivo met name als meer vroege kopers gaan verkopen en de koers daardoor gaat dalen.
Indicatoren zouden volgens sommigen daarom een objectieve weg wijzen als systeem, maar ook dat is niet zo simpel als opgeschreven is……….
Emotie kan je daarom nog steeds de das om doen.
In zoverre ben ik het wel met je eens.
Achteraf analyseren is makkelijker dan vooruit kijken.
Verstand en emotie staan ver van elkaar.
Bij beleggen moet je emotie uitschakelen
Bij mijn werk speelt emotie een bepalende rol.
Veel is herkenbaar, voor een overzichtelijke emotionele instap is t toch fijn om dit nog even door te nemen. Weet waar je staat en waar je heen gaat. Tx!