put optie

Put opties

Put opties zijn uitstekende instrumenten om in te spelen op een koersdaling. Evenals bij een ‘long call’ bedraagt het maximale verlies de betaalde premie voor de putoptie.

Ook kunt u een put kopen door uw aandelenpositie te beschermen tegen een koersdaling. Dit kunt u zien als een soort brandverzekering. Net als een verzekering bent u aan het einde van de periode de premie kwijt. Of het huis nu is afgebrand of niet. Klik hier voor een uitgebreidere uitleg over opties op Wikipedia…

Putopties hebben vaak hogere prijzen dan logisch. Dit blijkt ook uit onderzoek naar prijzen voor S&P 500 put opties. Onderzoekers hebben aangegeven dat als een put optie een niet logische prijs heeft, modellen dit vaak niet kunnen verklaren. De “schuld” ligt dan vooral bij gedachten die beleggers hebben over de optie en noodzakelijkheid van de optie[1].

Nooit meer verlies op aandelen

Waarschuwing: alleen voor beleggers die exact weten wat ze doen. Wil je niet langer geld verliezen op de beurs met aandelen? Beperk eventuele verliezen met deze uitgekiende optiestrategieën  https://slim.beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Onbeperkt winstpotentieel

Als de put optie op aandeel DEF bijvoorbeeld wordt verhandeld op € 0,50 dan investeer je derhalve € 0,50 maal 100 = € 50. Op deze wijze kan er met beperkt kapitaal (dus met een hefboom, oftewel ‘leverage’) worden geprofiteerd van een koersdaling van het aandeel DEF. Het winstpotentieel is ‘onbeperkt’, terwijl het maximale verlies € 50 bedraagt.

Om te profiteren van een koersdaling middels puts, zal het aandeel evenwel (spoedig) moeten dalen tot onder de uitoefenprijs en ook voor de expiratiedatum, anders verliest de put zijn waarde.

Europese opties versus Amerikaanse opties

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen opties van het Amerikaanse en die van het Europese type. Amerikaanse opties kunnen tijdens de volledige looptijd van de optie uitgeoefend worden, Europese opties kunnen echter alleen op de afloopdatum uitgeoefend worden. Een eenvoudig ezelsbruggetje is Amerikaans is de A van altijd en Europees is de E van Einde looptijd. Bij opties Amerikaanse stijl vindt de afwikkeling fysiek plaats (vaak bij opties op aandelen) terwijl bij de opties Europese stijl dit cash gebeurt (vaak bij een index).

Op de beurs verhandelde Amerikaanse put opties kunnen dus voor de vervaldatum worden uitgeoefend. De auteurs kwamen tot de conclusie dat hoewel het vaak interessant is voor de beleggers om vervroegde uitoefening te doen, dit veel te weinig gebeurt. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode januari 1996 tot en met september 2008. In totaal werden 4 miljoen put opties niet gesloten hoewel dit voordelig zou zijn geweest voor de beleggers. Daardoor zagen ze een totaalbedrag van bijna 2 miljard dollar aan hun neus voorbijgaan[2].

Tijdswaarde bij opties

De tijdswaarde is het grote verschil tussen aandelen en put opties. Het is dus van belang om niet alleen een inschatting te maken over de richting van het aandeel (of de index), maar ook de termijn waarbinnen het aandeel zal moeten gaan dalen.

Bovendien zal een inschatting moeten worden gemaakt over de beweeglijkheid van het aandeel. Zowel de richting, de tijd als de beweeglijkheid bepalen de waarde van een optie. Dit maakt het beleggen met put opties lastiger dan het beleggen met aandelen.

De beloning van een juiste inschatting is echter groter. Een verkeerde inschatting van of de richting, de tijd als de beweeglijkheid, kan echter leiden tot een verlies. Een belegger zal dus goed moeten weten wat hij aan het doen is.

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

https://slim.beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Een voorbeeld:

De AEX staat rond 390 punten. Als u een correctie verwacht met 40%, dan staat de AEX rond 240 punten. 2 AEX dec 375 put gaan dan van 2,50 euro naar 135 euro.

De waarde is dan 2 maal 100 maal 135 (=375-240) is dan 27.000 euro.

Waarom in dit geval de 2 AEX put 375 zal stijgen van 2,50 naar 135 is als volgt:

De koper van een putoptie heeft een recht om een onderliggende waarde tegen een van tevoren afgesproken koers te verkopen. Stel dat we voor de AEX, een huis als voorbeeld nemen.

Als de waarde van het huis van 390 naar 240 daalt (bijvoorbeeld als gevolg van brand) en je hebt het recht om je huis te verkopen voor 375, dan is dat recht 375 min 240 is 135 waard. Omdat optiecontracten veelal uitgaan van 100, is dat dus 13.500. Voor 2 contracten is dan de waarde 27.000.

Een concreet voorbeeld kan het nut van put opties in de bedrijfswereld bewijzen. Daarbij verwijzen we naar de studie “Het gebruik van put opties in de toeleveringsketen om onzekerheden over het evenwicht tussen vraag en aanbod in te dekken”[3]

Het doel van deze studie was het aantonen van het belang van put opties bij afdekken van risico’s in een toeleveringsketen, waarbij een bedrijf moet bepalen welke hoeveelheid componenten het van een klant/toeleverancier moet afnemen.

De auteurs kwamen tot de conclusie dat beide partijen, dus zowel het bedrijf zelf als de toeleverancier) baat kunnen hebben bij het gebruik van put opties. Dat moet dan wel op een gecoördineerde manier gebeuren opdat succes gegarandeerd zou zijn. De auteurs stellen als conclusie een mechanisme voor dat deze coördinatie mogelijk maakt op basis van het gebruik put opties. Concrete toepassingen van put opties in de bedrijfswereld zijn dus niet zeldzaam.

Maar de vraag kan ook anders worden gesteld: waarom gebruiken bedrijven put opties? In het geval van goudmijnen werd dat uitgezocht in een studie door Tim Adam[4].

Adam onderzocht waarom het management van grote goudmijnen eerder geneigd is om zich in te dekken tegen prijsdalingen via put opties, terwijl kleinere bedrijven de voorkeur geven aan het schrijven van calls. Ook bedrijven die grote investeringen hebben gedaan, geven de voorkeur aan put opties.

De keuze voor put opties in plaats van geschreven call opties heeft deels ook te maken met de marktomstandigheden, wat doet vermoeden dat de visie van de managers op de goudprijs deels bepalend is voor de keuze van de afdekkingsinstrumenten.

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

Pin ook deze handige infographic:

Put opties

Bronnen:

[1] https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S2010139214500153

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-6261.2012.01752.x

[3] http://sfb649.wiwi.hu-berlin.de/QFS/en/papers/Adam.pdf

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X0900004X