Rally door gecoördineerde actie centrale banken

AEX hard omhoogOndanks dat alle lichten vrijdag op rood stonden en maandag de berichten daartoe geen enkele aanleiding gaven, schoten de koersen maandag omhoog. De AEX sloot 3,9% hoger, de op één na beste dag van het jaar. Woensdag bleek waarom de koersen maandag al zo hard opliepen: een gecoördineerde actie van alle grote centrale banken in de wereld. Kennelijk was het nieuws maandag al gemeld aan bevriende financiële relaties, want er werd met fors volume gekocht.

Je moet zorgen dat je de juiste vrienden hebt. Anders moet je koersgevoelige informatie uit de krant vernemen. Met de juiste vrienden krijg je tijdig een telefoontje wat en wanneer je moet kopen en verkopen. Zeker nu bankiers de topposities in Griekenland, Italië en de Europese Centrale Bank hebben ingenomen, zijn de lijnen tussen politici en bankiers nog korter en kun je vooruit lopen op de feiten. Woensdag steeg de AEX verder waardoor in enkele dagen een stijging van ruim 11% werd opgetekend. De vraag is nu wanneer de telefoon weer gaat om de nieuwste maatregelen met elkaar te delen.

De S&P500 brak begin augustus neerwaarts uit een consolidatiezone tussen circa 1250 punten en 1360 punten en bereikte in oktober een laagste koers onder 1100 punten. Vervolgens wist de brede Amerikaanse index een sterk herstel in te zetten en doorbrak daarbij de toppen van augustus en september. Dit uitbraakniveau werd onlangs echter opnieuw neerwaarts doorbroken. Daarnaast is het ‘death cross’-verkoopsignaal nog steeds valide. Het feit dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken, geeft dit ‘death cross’-signaal. De RSI belandde begin augustus in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. Tijdens het herstel wist de RSI niet ‘overbought’ te worden en bleef de koopkrachtindicator daarmee in de ‘bear range’. Kortom, het gevaar is nog steeds niet geweken.

De Dow Jones vormde een stijgende trend, binnen de dalende trend sinds het voorjaar. De Dow test nu de dalende weerstandslijn, na de vorming van een hogere bodem. De Nasdaq zit nog steeds binnen een ‘broadening formation’: oftewel de vorming van hogere toppen en lagere bodems. De onzekerheid in de markt blijft dus nog steeds zeer groot.

Euro vormt hogere bodem

Euro vormt hogere bodemDe Europese Centrale Bank heeft vorige week voor ruim € 8 miljard aan staatsobligaties van eurolanden opgekocht. In totaal heeft de Europese VuilnisBank, sinds mei 2010 voor € 203,5 miljard aan (Europese) obligaties gekocht. Griekse, Ierse, Portugese, Italiaanse en Spaanse staatsobligaties worden gekocht omdat niemand anders die wil hebben. De Italianen hebben vrijdag een recordrente betaald: voor nieuwe 3-jarige obligaties liep de rente op tot 7,89%, wat het hoogste niveau sinds de invoering van de euro is. Ook Frankrijk en België wankelen. Ondanks dat de verplichtingen in de VS zijn opgelopen tot boven $ 1 miljoen per belastingbetaler (www.usdebtclock.org), verliest de euro het van de dollar. De euro leefde wel wat op na het bericht dat de centrale banken van Europa, Amerika, Engeland, Japan, Zwitserland en Canada goedkoper (dollar)liquiditeit gaan verschaffen aan Europese banken. Dit kon al ongelimiteerd, maar nu tegen een opslag van slechts 50 basispunten in plaats van 100 basispunten.

Goud presteert bGoud presteert beter dan AEXeter dan AEX

De mondiale effectenbeurzen kwamen dit jaar aanzienlijk onder druk te staan, waarbij vooral de Europese schuldencrisis de boventoon voerde. Niet alleen Griekenland stond ‘in brand’, maar ook Italië werd het vuur aan de schenen gelegd en lijkt het een uitslaande brand te worden. Aldaar steeg de rente tot boven de kritische grens van 7%. Beleggers zochten dekking bij vluchthavens zoals goud, met als resultaat een recordniveau rond $ 1900, dat goud in september aantikte. Het gele edelmetaal nam sindsdien weliswaar wat gas terug, maar deze beweging kunnen we aanmerken als een consolidatie binnen de jarenlange stijgende trend. Goud presteert al langer dan een decennium aanzienlijk beter dan bijvoorbeeld de Amsterdamse AEX-index. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door de acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet. De Fed hanteert nog steeds een ‘zirp’-beleid, oftewel ‘zero interest rate policy’. De Europese Centrale Bank doet niet voor de Fed onder en zou onder strikte voorwaarden bereid zijn om ‘massaal’ staatsobligaties van (problematische) eurolanden op te kopen.

Eurostoxx50 vormt hogere bodem

Eurostoxx50 vormt hogere bodemDe Eurostoxx50 bereikte in februari weliswaar een meerjarig recordniveau, maar sindsdien is het goed misgegaan. De brede Europese index kwam vervolgens onder druk te staan en bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar. Het einde van dit jaar komt snel naderbij, maar aan de Europese schuldencrisis lijkt geen einde te komen. De index is dit jaar mede daardoor verder afgegleden richting de 2000-puntengrens. De Eurostoxx50 is er in geslaagd om een hogere bodem te vormen ten opzichte van het dieptepunt van dit jaar. De index heeft evenwel een lange weg te gaan om de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken.

De Duitse DAX zit nog steeds in de ‘downtrend’ sinds de zomermaanden, waardoor het gevaar op een nieuwe daling nog niet is geweken. De Franse CAC40 veerde deze week opnieuw op en vormt hiermee een hogere bodem, wat het begin zou kunnen zijn van een nieuwe aanval. De CAC40 zal echter nog aanzienlijk moeten stijgen om de top van oktober te overschrijden. Daarnaast kan de CAC weerstand verwachten van de dalende weerstandslijn uit juli. De beursindices van Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië overtuigen evenmin. Is de crisis nu opgelost, nu banken goedkoper kunnen lenen? Of moeten we toch wachten op een structurele oplossing voor de crisis?

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.