Range beleggen bij beweeglijke beurzen

Tot eind februari kabbelde de AEX-index rustig voort en werden stap voor stap hogere niveaus verkend. De Neutral range was populair onder beleggers in CoOptions, en terecht: hiermee werden schitterende rendementen behaald. Maar het tij is inmiddels gekeerd: de afgelopen weken werden gekenmerkt door forse koersbewegingen, zowel opwaarts als neerwaarts. Handelsdagen waarop de AEX tien indexpunten stijgt -of daalt- zijn terug van weggeweest. Ook in de huidige volatiele markt kan beleggen in CoOptions aantrekkelijk zijn. In deze bijdrage daarom een aantal richtlijnen.

Money management

Het over lange termijn succesvol beleggen in bandbreedtes staat of valt met gedisciplineerd money management. Onder het motto ‘alles of niets’ kunnen weliswaar fraaie rendementen worden behaald, maar dan moet het risico om (een deel van) het belegde kapitaal te verliezen voor lief worden genomen.

Door iedere maand slechts een deel van het beschikbare vermogen te beleggen, wordt dit risico vermeden: beleggen in een verkeerde range blijft vervelend, maar is geen ramp omdat de verliezen beperkt blijven tot het ingelegde bedrag. Met het resterende bedrag kan de volgende maand opnieuw een inschrijving worden gedaan.

Gedegen money management is dan ook het uitgangspunt dat BeursBulletin hanteert bij de CoOptionPortefeuille: van het totaal beschikbare beleggingsbedrag (met een minimum van € 5.000,-) wordt iedere maand maximaal 25% daadwerkelijk geïnvesteerd in CoOptions. Op deze manier blijft het rendementspotentieel bij iedere expiratie hoog en is er voldoende ruimte om een minder geslaagde belegging in een volgende maand te compenseren met CoOption-series die beter uitpakken.

Beleggers die de ontwikkeling van de AEX-index al geruime tijd volgen, weten dat de index op maandbasis voornamelijk bewegingen in een smalle bandbreedte laat zien en dat heftige koersbewegingen in de minderheid zijn. In de perioden dat de markt beweeglijker is, zoals in de afgelopen weken, vormt consistent money management een solide vangnet.

Spreiding

Een andere manier om de risico’s tot een aanvaardbaar niveau te reduceren, is spreiding. Het maximale bedrag dat per maand kan worden gebruikt om te beleggen in CoOptions, hoeft namelijk niet in één keer op een bepaalde range te worden ingelegd.

Iedere week wordt een nieuwe serie CoOptions uitgegeven die expireert op de derde vrijdag van de maand (maandexpiratie). BeursBulletin kan ervoor kiezen om het maandelijks in te leggen bedrag te verdelen over verschillende ranges per serie, maar ook over verschillende series. Zo kan iedere week weer worden ingespeeld op de meest recente ontwikkelingen op het Damrak.

Contrair in beweeglijke markten

Contrair inschrijven is een interessante strategie, die bij de CoOptionPortefeuille kan worden toegepast als de volatiliteit op de aandelenbeurzen hoog is. In een markt met dalende koersen zullen veel beleggers speculeren op verdere neerwaartse bewegingen. Een mogelijke tactiek is dan om een deel van het in te leggen bedrag te investeren in een range die juist uitgaat van een koersstijging: de uitgiftekoers van een dergelijke range is laag, dus als de index onverhoeds opveert is het rendement des te hoger.

Het kan derhalve zeer lucratief zijn om bij een baisse markt een klein deel van het wekelijks in te leggen bedrag te beleggen in de Higher. Andersom kan een Lower uiteraard veel rendement opleveren als bij een stijgende markt het tij plotseling keert.

Ferry Boekholt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.