Ratio wint het van techniek

Hoewel de resultaten van de portefeuille IT en Telecom de afgelopen jaren positief waren, bleven de prestaties toch achter bij de andere sectorportefeuilles van BeursBulletin. Om deze reden is besloten om voor deze portefeuille op zoek te gaan naar een nieuwe strategie. Na diverse systemen uitgebreid te hebben getest, menen wij een uitstekend alternatief te hebben gevonden: een unieke combinatie van bewezen strategieën, waarbij gespreid wordt belegd in meerdere sectoren.Kwantitatieve analysemethodes

Door het combineren van de meest gebruikte kwantitatieve analysemethodes op de aandelen die deel uitmaken van de brede indices Euronext 100 en Next 150, signaleren we met behulp van geavanceerde software 1 maal per maand de 10 meest kansrijke aandelen. In de tabel wordt het resultaat van de Ratiomethode weergegeven, in vergelijking tot een belegging in de AEX-index op jaarbasis. Ondanks de jaarlijkse outperformance kan het nog beter. Namelijk door de resultaten van deze methode te vergelijken over een periode van 3 jaar.

 

 

Resultaten na 1 jaar Resultaten na 3 jaar

Jaar

 

Ratiomethode AEX-index Ratiomethode AEX-index

2000

22,7%

-5,0%

-28,1%

-51,9%

2001

8,9%

-20,5%

-2,2%

-47,0%

2002

-6,3%

-36,3%

19,1%

-31,5%

2003

22,1%

4,6%

70,0%

35,3%

2004

32,1%

2,9%

77,3%

46,7%

2005

35,1%

25,8%

78,5%

48,7%

2006

47,8%

13,4%

2007

5,6%

4,3%

Gemiddeld

 

19,8%

-3,2%

20,7%

-3,2%

Aangezien BeursBulletin een bovengemiddeld resultaat nastreeft, is er hard gewerkt om een gloednieuwe strategie te ontwikkelen. Hiermee zou over de afgelopen 8 jaar een gemiddeld jaarrendement van 19,8% zijn behaald. Deze resultaten zijn overigens exclusief dividenden en transactiekosten.

Dit fraaie resultaat werd gerealiseerd zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Uit de tabel blijkt dat in jaren van stijging van de AEX, de Ratiomethode veel beter presteerde. Ten tijde van een fors dalende beurs, werd er slechts één jaar (2002) een klein verlies gerealiseerd.

Als we de koersontwikkeling beschouwen van 2000 tot en met 2007, komen we tot een opmerkelijke conclusie: de AEX daalde met gemiddeld 3,2% per jaar, terwijl het resultaat van de Ratiomethode jaarlijks gemiddeld 23% hoger lag! De grafiek illustreert deze ontwikkeling.

Outperformance RatioPortefeuille

Gezien de indrukwekkende en structurele outperformance ten opzichte van de AEX-index en de Europese Stoxx50, heeft BeursBulletin veel vertrouwen in deze nieuwe strategie. Belangrijk om te weten is, dat deze portefeuille gebaseerd is op de lange termijn. De strategie geeft het beste resultaat bij een beperkt aantal mutaties. Daarom wordt door BeursBulletin slechts eenmaal per jaar gemuteerd. Dat betekent echter niet dat er geen tussentijdse adviezen worden gegeven. Abonnees ontvangen maandelijks een overzicht van de Top-10 aandelen zodat zij desgewenst, naar eigen inzicht, een bredere spreiding of tussentijds wijzigingen kunnen aanbrengen. Vanzelfsprekend worden de posities wel streng bewaakt, zodat er -indien nodig- tussentijds kan worden ingegrepen.

Werkwijze
Ondermeer de volgende bewezen strategieën worden gecombineerd bij het selecteren van de laagstgewaardeerde en daardoor meest kansrijke aandelen:

  • Koers-winstverhouding: Waardestrategie
  • Winstkwaliteit: Groeistrategie
  • Dividendrendement: Dogs of the Dow

Als bijvoorbeeld een aandeel een koers-winstverhouding van 5 heeft, een dividendrendement van 8% en een hoog groeivermogen heeft, dan nemen we het aandeel op in de selectie. De speciaal ontwikkelde software speurt de Euronext 100 en Next 150 af, op zoek naar de beste combinatie van parameters.

De vijf best presterende aandelen worden opgenomen en minimaal 1 jaar in portefeuille gehouden. Het kan namelijk een geruime tijd duren voordat de markt de onderwaardering onderkent. Een nog beter resultaat zou overigens worden bereikt wanneer de aandelen drie jaar zouden worden aangehouden zo blijkt uit de tabel. Als abonnee kunt u daarom zelf bepalen of u de aandelen 1 of 3 jaar in portefeuille houdt.  BeursBulletin prefereert echter het actief bewaken van de portefeuille, met in principe een jaarlijkse aanpassing van de selectie. Abonnees ontvangen tevens een maandelijkse update en per kwartaal een verslag van de prestaties van de selectie.

De huidige selectie kent de volgende ratio’s:

  • Winstrendement: 9,1% (=100 / koers-winstverhouding = 11)
  • Rendement op eigen vermogen: 31,8%
  • Dividendrendement: 4,4%
  • Standaardafwijking: 22,3%
  • Bèta: 0,6%

Abonnement

De nieuwe strategie is deze maand van start gegaan. U kunt zich vanzelfsprekend nog steeds aanmelden. U ontvangt dan per omgaande de meest kansrijke aandelen uit de Euronext 100 en Next 150. Ga voor meer informatie naar www.beursbulletin.nl/acties/it

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.