Sinds de start van de RatioPortefeuille op 1 februari 2008 is de Euro Stoxx 50 circa 40% gedaald. Dit ging bovendien gepaard met een behoorlijke volatiliteit. Laten we eens kijken hoe het onze RatioPortefeuille sinds de start is vergaan. Degene die deze portefeuille heeft gevolgd, zal niet verbaasd zijn dat deze portefeuille het aanzienlijk beter heeft gedaan dan de markt.

Achteraf bezien, hadden we bijna geen slechter moment kunnen kiezen om met een nieuwe portefeuille van start te gaan: alle aandelen doken sinds het begin van 2008 immers omlaag. De AEX noteerde op 1 februari 2008 445 punten. Toch bleek ook deze strategie voldoende robuust om de 2 belangrijkste doelen van beleggen te realiseren, te weten:

  1. het in stand houden van het vermogen en
  2. het vermeerderen van het vermogen.

Deze resultaten zijn niet alleen over de afgelopen 2 jaar indrukwekkend. Recent zagen we de nervositeit op de aandelenmarkt weer toenemen. De Euro Stoxx 50 bijvoorbeeld dook van een jaarrecord rond 3044 punten in twee weken naar 2800 punten. De RatioPortefeuille wist opnieuw de index met glans te verslaan. Dat deze resultaten niet op zich staan, toont ook onderstaande tabel:

overrendement

De RatioPortefeuille bestaat uit 5 aandelen met een aanhoudperiode van 12 maanden. Wanneer de aandelen 3 jaar zouden worden aangehouden, zou dit overigens een nog beter resultaat opleveren, zo bleek uit onderzoek. In de tabel is ook te zien dat wanneer een aandelenportefeuille met tien aandelen wordt aangehouden, het resultaat eveneens hoger zou zijn. Als abonnee heeft u hierin zelf de keuze, afhankelijk van uw eigen portefeuilleomvang.

Wat tevens te zien is in de tabel, is dat wanneer, vanwege een beperkte portefeuilleomvang, gekozen wordt voor een meer geconcentreerde portefeuille, het de aanbeveling verdient om te kiezen voor aandelen binnen de Top10 die het beste scoren op het gebied van marktrisico en bedrijfsrisico. Deze criteria worden gehanteerd op basis van koers-winstverhouding, dividendrendement en het rendement op eigen vermogen. We noemen deze verder aangescherpte methode de La crème de la crème variant.

Op basis van een unieke combinatie van een aantal bewezen strategieën hebben we voor de RatioPortefeuille een strategie ontwikkeld waarin de volgende factoren worden gecombineerd:

  • Koers-winstverhouding (typische factor voor waardestrategieën)
  • Winstkwaliteit (typische factor voor groeistrategieën)
  • Dogs of the Dow (typische factor voor dividendstrategieën)

Een combinatie van deze bewezen analysemethodes wordt losgelaten op aandelen die deel uitmaken van Euronext 100 en Next 150. De meest kansrijke aandelen worden geselecteerd op basis van een optimale mix van koers-winstverhouding, winstkwaliteit en dividendrendement.

Met de RatioPortefeuille zou vanaf 2000 een gemiddeld jaarrendement van 15% zijn behaald, echter zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Over de gehele periode vanaf 2000 daalde de AEX met gemiddeld 11%. De Ratiomethode wist ieder jaar de Amsterdamse graadmeter te verslaan. Gezien de indrukwekkende outperformance ten opzichte van de AEX-index, waren de verwachtingen hooggespannen. De RatioPortefeuille heeft de verwachting waargemaakt en de diverse indices met glans verslagen.

Denkt u nog steeds dat dit toeval is? Beleggers die, net als wij, overtuigd zijn van de meerwaarde van ratio (en dus niet willen beleggen op basis van emotie) en een hoger rendement dan de index nastreven, kunnen overwegen deze strategie te gaan volgen. De nieuwe selectie wordt volgende week weer naar onze abonnees verzonden. Bent u geïnteresseerd in de nieuwe RatioPortefeuille, bezoek dan www.beursbulletin.nl/acties/it. Bij een jaarabonnement op onze RatioPortefeuille ontvangt u overigens tot 1 februari een gouden tientje ter waarde van € 170.

Gezien de indrukwekkende outperformance ten opzichte van de Euronext100 en Next150 én het relatief lage risico, houdt BeursBulletin dus niet voor niets veel vertrouwen in de toekomstige ontwikkeling van de RatioPortefeuille. Hoewel resultaten uit het verleden nooit een garantie vormen voor toekomstig succes, staan beleggers met deze solide portefeuille in ieder geval goed voorgesorteerd.

Harm van Wijk, BeursBulletin.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.