Laatste update:

IndiaIndia: Let’s Rock and Roll. 2012 zit erop! Tijd om de balans op te maken en een terugblik te geven op de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en de vooruitzichten te schrijven voor het aankomende jaar. Veel gerenommeerde banken en effectenhuizen geven rapporten uit met hun visie over het aankomende jaar. Het ene rapport is nog mooier en uitgebreider dan de andere, maar de terugblik op de vooruitzichten wordt vaak (bewust) vergeten.

De rapporten die ik ontvang zijn meestal niet beschikbaar voor particuliere beleggers. Deze beleggers moeten het doen met RTL Z, CNBC Europe, Bloomberg TV, diverse websites, nieuwsbrieven, kranten en tijdschriften waarop zij zijn geabonneerd en de seminars en/of webinars waaraan zij deelnemen om een mening over 2013 te vormen.

Martin Pring

Moet ik blijven zitten, bijkopen of afscheid nemen van één of enkele posities? Moet ik afgaan op de meningen van de experts of mijn eigen plan trekken? Gemakkelijke vragen met moeilijke antwoorden. In ieder geval geeft de mening van experts aanleiding om een tegengestelde mening te hebben, aldus Martin Pring.

Investment Psychology Explained

In zijn boek Investment Psychology Explained schrijft hij dat experts bullish worden aan het einde van een rally en bearish als de correctie op zijn einde loopt. De experts, Marc Faber en Nouriel Roubini, verwachten dat 2013 een zwaar beursjaar wordt. In feite verandert er niets aan hun visie, want de heren zijn structureel negatief.

Media

We hebben gezien wat de rendementen waren in 2012; hoofdzakelijk positief. Naast de visie van experts draagt de media ook haar steentje bij aan het sentiment. Positieve en negatieve artikelen verschijnen in de vakbladen als de top of bodem bijna bereikt is. De financiële televisieprogramma’s en het journaal zijn er als de kippen bij als de beurs crasht, maar ze melden (bijna) nooit als de beurzen een rally laten zien.

Contrair

Pring zegt dan ook, dat als de meerderheid extra bullish of bearish wordt, om dan contrair te reageren. Als belegger moet je dan sterk in je schoenen staan om een tegengestelde mening te hebben en om het lef hebben contrair te beleggen. Dat is voor weinigen weggelegd. Voor India houd ik mij tot de feiten over 2012, maar zal ik met een technische knipoog kijken of 2013 een positief of negatief beursjaar kan worden.

Terugblik India: Let’s Rock and Roll

Zoals wij vaak zeggen: ”De r is weer in de maand”, zo was in India de “R” in het jaar. Na de verzwakking van de Roepie ten opzichte van de dollar en de euro met 15% in 2011, verzwakte de Indiase valuta met nog eens 5% in 2012, waardoor de roepie op een recorddieptepunt het jaar afsloot.

Inflatie

De oorzaak ligt in het begrotingstekort, het tekort op de lopende rekening en de hoge inflatie. Door dure import (van vooral olie) neemt het tekort op de handelsbalans verder toe en wordt er tegelijkertijd inflatie geïmporteerd. De subsidies (zeg maar gerust: schadeloosstellingen) van de overheid aan de oliebedrijven nemen toe en dus ook het begrotingstekort, waardoor de roepie nog verder deprecieert. Helaas lijkt hier in 2013 nog geen einde aan te komen.

Indiase Centrale Bank

De huidige inflatie laat te wensen over. De economische groei is afgezwakt tot 5,3% in het 3de kwartaal van 2012, terwijl de inflatie zich nog steeds boven de 7% manifesteert. De Indiase Centrale Bank (RBI) kan hierdoor weinig aan de Rente doen om het monetaire beleid te verruimen ter stimulering van de groei.

Groei en de hoge rente

De RBI heeft twee Ratio’s verlaagd in 2012. De kasreserveratio en de Statutory Liquidity Ratio ter verruiming van de geldmarkt. Het herstel (Recovery) van de groei en de hoge rente dragen niet bij aan de vraag naar producten, waardoor de gemiddelde omzetgroei (Revenue Growth) onder 1.179 bedrijven afnam. Daarentegen nam de Return on Equity toe.

Indiase beurs beste in de afgelopen drie jaar

Op de Indiase beurs werd het verlies van 2011 ruimschoots goedgemaakt. Het Rendement op aandelen was het beste in de afgelopen drie jaar. De beurzen werden gedreven door de Recordinstroom van buitenlands kapitaal van meer dan $27 miljard. De aankondiging van belangrijke hervormingen (Reforms) in de detailhandel, luchtvaart en pensioen- en verzekeringssector zorgde voor een extra positief sentiment van beleggers.

Fibonacci is bullish

Al zeggen Faber en Roubini dat het beursjaar 2013 waarschijnlijk negatief wordt, Fibonacci is eerder positief. Fibonacci was een Italiaans wiskundige, die de zogenaamde “Gulden snede” (een getal van 1,618) ontdekt heeft. In de beleggingswereld wordt de “Gulden snede” en de rij van Fibonacci (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, etc.) gebruikt in de technische analyse via de zogenaamde Elliott Wave theorie.

Toppen van cycli

In het kort komt het erop neer, dat de rij van Fibonacci kan worden gebruikt om de richting van een beursjaar te voorspellen. Er zijn veel onderzoeken hierna geweest, maar het onderzoek van Samuel T. Benner in 1875 spreekt nog steeds tot de verbeelding. In zijn boek “Business Prophecies of the Future Ups and Downs in Prices” beschreef hij dat de toppen van cycli plaatsvinden met een interval van 8, 9 en 10 jaar.

Bodems in de cycli

De bodems in de cycli hebben een vast ritme van 16,18 en 20 jaar. (Paniek)bodems worden afgewisseld met milde correcties (recessie) en zware correcties (depressie). De zogenaamde Benner-Fibonacci Cyclus werd voor het eerst in 1967 gepubliceerd en in 1978 verder uitgewerkt door Frost & Prechter. Voor hun onderzoek hebben ze gebruikgemaakt van de Dow Jones Industrial Average. De originele grafiek loopt tot 1987 (beurscrash oktober). Deze grafiek heb ik doorgetrokken tot 2041.

Benner Fibonnaci Cyclus

Bron: Frost&Prechter, Bloomberg, Intereffekt

Dow Jones

Zowel in 1983, 1991 en 2000 noteerde de Dow Jones inderdaad een hoogste stand in de tussenliggende tijdspanne van 8, 9 en 10 jaar. Het jaar 2003 was daadwerkelijk het dieptepunt na 1987. De top van 2010 gaat alleen niet op.

All time high

De Dow Jones zette zijn all time high neer op 11 oktober 2007 om vervolgens af te glijden ten gevolge van de kredietcrisis. Het volgende hoogste niveau was wel in 2010 (29 december). De tussentijdse dip in 2011 hebben we gezien op 3 oktober 2011, toen de Dow Jones op 10.655 punten sloot.

Omhoog  in 2013

Gezien de bovenstaande grafiek zal, met tussentijdse pieken en dalen in 2018 een nieuw record moeten worden neergezet. Het rendement in 2012 gaf een eerste aanzet voor het hervatten van de bull market. Gezien de correlatie van 67% tussen de Dow Jones en de Nifty Index over een periode van 20 jaar op maandbasis, zou het zomaar kunnen dat, zowel de Dow Jones, als de Nifty Index hun wegen omhoog kunnen voortzetten in 2013. Heb ik nu toch een voorspelling gedaan?

Johan Smit

Fund Manager Intereffekt India & Brazil Warrants

Bronnen:

Frost, A.J. en Prechter Jr., Robert R. (2001). Elliott Wave Principle: Key to Market Behavior. New York: Wily Trading Advantage

Morgan Stanley Research Asia(2012). India Strategy: The Year That Was: All About “Rs”.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.