Record aantal koophuizen op Funda

Record aantal koophuizen op FundaHet gaat nog niet lekker op de huizenmarkt. De Vereniging Eigen Huis spreekt zelfs van een “comateuze toestand”. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis voegt er aan toe dat “iedereen dacht dat het niet erger kon.” Nou ja, iedereen? Misschien moet hij de discussie met mij in het programma De leugen regeert van februari 2008 nog maar eens bekijken. 

In het eerste kwartaal daalde het aantal verkopen tot de laagste stand sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Sinds het begin van de crisis is het aantal verkopen gehalveerd. Het totaal aantal verkochte woningen door NVM-makelaars bedroeg slechts 18.549. Als we dat afzetten tegen het record aantal woningen van ruim 260.000 dat nu op Funda staat, dan duurt het 3,5 jaar voordat de huidige voorraad woningen is verkocht. Overigens staan er op http://www.huizenzoeker.nl niet minder dan 292.719 unieke koopwoningen.

De NVM blijft echter optimistisch en meldt: “Kopers kunnen van de slechte markt nog steeds profiteren; ze kunnen nu kiezen uit bijna 28 woningen bij dalende vraagprijzen.” De prijs van de gemiddelde woning daalde het afgelopen kwartaal met 2,8%. Dit is de sterkste daling sinds het eerste kwartaal 2009. De verhoging van de hypotheekgarantie, de verlaging van de btw-tarieven voor aannemers en de overdrachtsbelasting hebben allemaal niets uitgehaald. Of moeten we ons afvragen hoe de situatie zou zijn zonder deze maatregelen? De verlaging van de overdrachtsbelasting kostte de schatkist € 900 miljoen zo berekende het CBS. De Amerikanen trekken zich nog steeds niets aan van Europa.

De S&P500 passeerde eind februari de top van 2011 en scherpte begin april het meerjarig recordniveau aan rond 1420 punten. De RSI daalde sinds medio maart vanuit de ‘overbought’-zone scherp en passeerde daarbij het dieptepunt van begin maart. Zolang de koopkrachtindicator rond de 40%-grens noteert, is de ‘bull range’ nog intact. Zodra de index opveert boven het dieptepunt van maart en de RSI een lagere bodem vormt, zal een ‘positieve reversal’-patroon worden gevormd. In dat geval kan zich een goed instapmoment voordoen. Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde kruiste eind januari al het 200 daags gemiddelde opwaarts, waarmee een koopsignaal werd gegeven. Zolang dit ‘golden cross’-koopsignaal geldig is, blijft een positieve visie ten aanzien van de S&P500 gerechtvaardigd. De index heeft voldoende ruimte om te corrigeren binnen de stijgende trend vanaf het dieptepunt in oktober 2011.

Goud op zoek naar de bodem

Goud op zoek naar de bodem De goudprijs in dollars uitgedrukt heeft het afgelopen jaar niet veel laten zien. Door de steeds verder verzwakkende euro heeft de prijs van goud in euro’s daar echter weinig last van gehad. In september 2011 bereikte goud zelfs een recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), omgerekend € 43.647,03 per kilo. Sinds dit record is er niet zo heel veel meer gebeurt, tenminste als we kijken naar de lange termijn grafiek in euro’s. De lange termijn stijgende trend is nog steeds intact. Goud consolideert nu binnen deze stijgende trend. Er tekenen zich weer hogere bodems af in de grafiek. Is dit de opmaat voor een nieuwe aanval? Komt het recordniveau van $ 1900,30 respectievelijk € 1357,57 weer in beeld? Sinds 2002 steeg de goudprijs in euro’s meer dan 300%, wat een beduidend betere prestatie is dan die van de AEX-index. Het geduld van de ‘gold bugs’ werd het afgelopen jaar echter behoorlijk op de proef gesteld.

Euro/Australische dollar test uitbraakniveau

Euro/Australische dollar test uitbraakniveau De prestatie van de euro ten opzichte van de Australische dollar is al jaren dramatisch te noemen. De euro gleed de afgelopen maanden opnieuw verder weg, waarbij de Europese munteenheid op het laagste punt van de afgelopen 21 jaar belandde ten opzichte van de ‘Aussie’. Vanaf de top in oktober 2008 is de euro meer dan 40% gedaald en tikte een laagste stand aan rond AUD 1,21. Voor Europeanen is een vakantie naar Australië sindsdien dus aanzienlijk duurder geworden. Diverse centrale banken trachtten de euro weliswaar middels massale interventies te reanimeren, maar tot op heden zonder resultaat. Het vertrouwen in de euro daalde steeds verder en bereikte in februari een meerjarig dieptepunt rond AUD 1,21. De euro liet vervolgens een flauw herstel zien tot het uitbraakniveau rond AUD 1,30. Dit niveau zorgt voor de nodige weerstand en werd in de handelsdagen rond Pasen getest.

CAC40 neemt gas terug

CAC40 neemt gas terugDe Franse index bereikte medio maart het hoogste niveau voor dit jaar rond een niveau van 3600 punten. Sindsdien heeft de Franse index behoorlijk veel gas teruggenomen. Daarbij dook de index verder onder het dieptepunt van maart en tikte bijna de 3200 puntengrens aan. Tijdens de val daalde de RSI eveneens en raakte daarbij oversold (onder 30%). De correctie vindt evenwel plaats binnen de stijgende trend vanaf september vorig jaar. Deze correctie bracht de CAC40 tot het eerste Fibonacci ‘retracement level’, wat wordt berekend vanaf het dieptepunt van september 2011 tot de top van maart. Dit ‘level’ zou voor steun kunnen zorgen, waarbij de volgende steunniveaus te vinden zijn rond 3150 en 3050 punten.

Het laagste niveau voor dit jaar ligt rond 3100 punten, dat op 9 januari werd bereikt. Het is niet fraai dat de koopkrachtindicator ‘oversold’ is geworden. De RSI zal nu in ieder geval weer boven 60% moeten uitkomen, om uit de ‘bear range’ te breken. Daarbij zal de CAC40 de dalende trend vanaf medio maart moeten doorbreken. De index heeft aardig wat dalingsruimte voordat de stijgende trend van de afgelopen maanden wordt doorbroken. Zolang bovengenoemde steunniveaus intact zijn, kan worden gezocht naar instapmomenten, al is het natuurlijk niet fraai dat index zo diep door de knieën ging.

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
E-mail : [email protected]

Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com en www.beleggen.com

KvK nr: 34 24 32 58

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.