Red Hot China H-Shares

In twee eerdere columns zijn de situatie en de vooruitzichten geschetst voor de beurs van Taiwan en de binnenlandse beurzen van Shenzhen en Shanghai. Maar er zijn meer mogelijkheden voor een aantrekkelijke exposure in China, namelijk in de vorm van de H-shares. Dit zijn bedrijven die gevestigd zijn in China met een notering in Hong Kong.

Vierde plaats

Sinds China in 1978 voor het eerst het pad van economische hervormingen is ingeslagen groeide de economie jaarlijks met bijna 10%. In het afgelopen jaar is de snelgroeiende Chinese economie de Britse economie voorbijgestreefd. De Chinezen zijn nu, in het kielzog van de Verenigde Staten, Japan, en Duitsland, vierde op de ranglijst van grootste economieën. In de westerse media wordt ruimschoots aandacht geschonken aan dit voortdurende ‘groei’-verhaal. Veel van deze belangstelling is te danken aan de mate waarin er wereldwijd veranderingen plaatsvinden als gevolg van de ontwikkelingen in China. Zo zijn de recente extremen in de wereldprijzen voor olie, staal en verwante producten onder andere veroorzaakt door de overweldigende vraag vanuit China.

Duurzame ontwikkeling

De sterke economische groei van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een toenemende welvaart in vooral de stedelijke gebieden en de oostelijke kustprovincies. Het besteedbare inkomen van 300 miljoen Chinezen neemt snel toe en dit levert een flinke bijdrage aan de groei in de binnenlandse consumptie. Daarbij wil de overheid de binnenlandse consumptie in de komende jaren extra stimuleren door middel van geplande belastingverlagingen, het afschaffen van agrarische belastingen, het instellen van een minimum loonstelsel en het verbeteren van het zorgstelsel. Deze maatregelen zijn onderdeel van het overheidsbeleid dat is gericht op een meer duurzame ontwikkeling van de economie.

Grondstoffenprijzen

De extremen in bijvoorbeeld de olieprijs hebben wereldwijd zonder meer een positief effect gehad op de winstverwachting en koersvorming van oliegerelateerde aandelen. Deze aandelen zijn met een gewicht van 40% sterk vertegenwoordigd in de Hang Seng China Enterprise-index (HSCE). De Chinese zwaargewichten PetroChina en Sinopec presteerden bovengemiddeld en bewezen trouwe dienst aan beleggers die de ontwikkelingen in de olie en commodities voorzagen. De HSCE-index (H-shares) heeft met betrekking tot de stijging over het afgelopen jaar dan ook veel indexpunten te danken aan de gestegen prijzen voor olie en grondstoffen.

Sectoren

Maar er is meer kenmerkend voor de economische gevoeligheid van de HSCE-index. Tot september 2005 was circa 17% van de index aan te duiden als financiële waarden. Dit werd ingevuld door de twee Chinese verzekeraars China Life Insurance en Ping An Insurance. Na de beursgang van Bank of Communications werd dit uitgebreid tot bijna 27%. De snelle groei van de besteedbare inkomens van een groot deel van de Chinese bevolking biedt veel kansen voor bovengenoemde bedrijven. Het is dan ook niet opmerkelijk dat banken en verzekeraars in Europa en de Verenigde Staten in de rij staan voor een strategisch belang in Chinese financiële instellingen. De daaropvolgende twee sectoren met een sterke vertegenwoordiging zijn transport en infrastructuur, waarin dienstverlenende bedrijven zoals China Telecom zijn opgenomen. In de sector infrastructuur bevinden zich de vliegtuigmaatschappijen, luchthavens en de scheepvaartbedrijven, die momenteel aantrekkelijk zijn gewaardeerd.

Stoelendans

Op 6 maart 2006 worden door Hong Kong Exchanges & Clearing wederom een aantal fondsen toegevoegd. Dit keer gaat het om Dongfeng Motor Group en China Construction Bank. Een aantal kleinere fondsen zullen hierbij het veld moeten ruimen. In september 2005 is de samenstelling va de HSCE-index al deels veranderd. Door de toevoeging van onder andere Bank of Communications nam de totale weging van olie en grondstoffen in de HSCE-index met 5% af. Vanaf 6 maart 2006 zal ook de methode voor het berekenen van de wegingen van individuele aandelen in de HSCE-index worden aangepast. Eén van de verbeteringen is dat de weging per fonds gemaximaliseerd zal worden op 15%. Dit zal de huidige weging van PetroChina (21% op basis van slotkoersen van 28 februari 2006) verder doen afnemen.

Kortom, de HSCE-index heeft veel te bieden. De dominante aanwezigheid van PetroChina biedt zonder meer kansen. Het blijft een aandeel met een gezonde balans, sterke kasstromen en een aantrekkelijk dividendrendement. Ondanks dat verwachten wij op korte termijn koersdruk in de HSCE-index. De koersdruk wordt mede gevoed door het terugbrengen van de weging van PetroChina tot 15%. Daar staat tegenover dat de aankomende afname in de weging van PetroChina bijdraagt aan een meer divers vertrekpunt om verder te profiteren van het Chinese groeiverhaal. De index wordt minder afhankelijk van scherpe bewegingen in de olieprijs.

Marten Bruinsma, Intereffekt Investment Funds

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.