Rente en beleggen

Zowel de korte als de lange rente is in Europa op historisch lage niveaus aanbeland. De lange rente bevindt zich nog steeds in een dalende trend, terwijl de korte rente zich heeft gestabiliseerd. ECB-president Trichet hintte afgelopen week op een verhoging van de korte rente vanwege de vrees voor een oplopende inflatie. Betekent dit ook het einde aan de dalende trend van de lange rente?

Ondanks de dreiging van een stijgende rente ligt de Nederlandse obligatiemarkt er nog steeds goed bij. Dat komt voor een belangrijk deel door de functie van veilige haven. De voortdurende terroristische dreiging, natuurrampen als de tsunami en de orkanen die het zuiden van de VS teisterden, maken beleggers angstig. Zij zoeken daarom de relatief veilige beleggingen in staatsleningen op. Ook goud is zo’n veilige belegging. De goudprijs beweegt de laatste maanden in een krachtige opgaande trend en bereikte deze week het hoogste niveau in 17 jaar. Zolang deze angst er bij beleggers in blijft zitten, zal ook de vraag naar staatsleningen hoog blijven. Hierdoor handhaaft de lange rente zich op lage niveaus.

Korte rente gestabiliseerd, lange rente nog steeds in dalende trend

Korte rente gestabiliseerd, lange rente nog steeds in dalende trend

Oplopende rente negatief voor obligaties

Toch zijn de vooruitzichten voor de obligatiemarkt niet rooskleurig. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan hebben beleidsmakers aangegeven dat er renteverhogingen aankomen. Enkele Fed-bestuurders uitten vorige week hun bezorgdheid over de oplopende inflatie in de VS en gaven aan dat de centrale bank deze zal blijven bestrijden met renteverhogingen. Ook Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), maakte afgelopen week duidelijk dat hij de rente zal verhogen als dat nodig is. De inflatie in de eurozone bevindt zich al een aantal maanden boven de streefwaarde van 2 procent en loopt steeds iets verder op. Doordat de inflatie hoger is dan de korte rente, is de reële rente negatief geworden. Daarnaast zien we steeds meer signalen dat de economie in de eurozone aantrekt. Trichet lijkt de markt voor te bereiden op een eerste renteverhoging. De meeste analisten gaan ervan uit dat deze op zijn vroegst in 2006 zal plaatsvinden. Tot slot lijkt ook met de herstellende Japanse economie en het naderende einde van de deflatie, een einde te komen aan het nul-rentebeleid van Japan.

Volgt de lange rente de korte rente?

De korte rente zal dus gaan stijgen. Maar zal de lange rente de korte rente volgen op de weg omhoog? Belangrijke factor daarbij is dat de vraag naar langlopende obligaties zal moeten afnemen. Door een oplopende korte rente in zowel de VS, Europa als Japan, is er straks geen enkele grote economie meer waar goedkoop kan worden geleend. Dat is negatief voor de obligatiemarkten. De vraag naar obligaties komt onder meer van beleggers die ‘kort’ lenen en ‘lang’ uitzetten. Een stijging van de korte rente maakt dit minder aantrekkelijk. Verder heeft de opbouw van valutareserves door centrale banken gezorgd voor een toenemende vraag naar langlopende obligaties. In de afgelopen twaalf maanden was dit meer dan $ 600 miljard. Dit zorgde voor neerwaartse druk op de lange rente. Als de opbouw van valutareserves wat rustiger zal verlopen, kan de rente omhoog.

Rendement op obligaties nihil

Kortom, de kans dat de lange rente in Europa volgend jaar gaat stijgen lijkt groot. Veel analisten gaan uit van een bescheiden stijging, terwijl er ook effectenhuizen zijn die verwachten dat de rente ook volgend jaar nog laag blijft. Dresdner Kleinwort Wasserstein verwacht zelfs dat de tienjaarsrente eind 2006 op 2,75 procent zal staan. Een verdere daling is natuurlijk ook niet uitgesloten. Leg deze vraag aan een technisch analist voor en hij zal vertellen dat de tienjaarsrente zich nog steeds in een mooi neerwaarts trendkanaal bevindt. Feit blijft dat de rendementen op obligaties bij de huidige lage rente uiterst beperkt zijn. Het jaarlijkse rendement op een Nederlandse 10-jaars staatsobligatie bedraagt momenteel circa 3,2 procent. Na aftrek van de vermogensrendementheffing en rekening houdend met de inflatie, betekent dit dat u niets verdient op obligaties. Bovendien, stapt u nu in een obligatie, dan is de kans groot dat de rente gaat stijgen tijdens de looptijd van bijvoorbeeld 10 jaar. En dat betekent koersverlies.

Het alternatief is spreiden

Er zijn betere alternatieven. En dat is een combinatie van aandelen en derivaten wat BeursBulletin betreft. Laten we het dicht bij huis houden en kijken naar de AEX. In de afgelopen tweeënhalf jaar had u als u gespreid in de AEX had belegd een zeer aantrekkelijk rendement kunnen behalen. Met een stijging van 218 punten in maart 2003 tot 408 punten op 4 oktober jongstleden, heeft de nationale beursgraadmeter een stijging van ruim 87 procent gerealiseerd. BeursBulletin belegt met een bewezen systeem voornamelijk in Nederlandse aandelen. Met de vijf sectorportefeuilles verdeelt u uw portefeuille over verschillende sectoren, waardoor u uw risico maar ook uw kansen spreidt. Daarnaast biedt BeursBulletin mogelijkheden om extra rendement te behalen. Zoals de TurboPortefeuille, die met een hefboom belegt en optimaal rendeert wanneer de markt een duidelijk richting heeft. Beweegt de markt voornamelijk zijwaarts, dan zijn OptieAlert en AEXAlert een goede belegging. Het schrijven van opties rendeert wanneer de koersen slechts kleine schommelingen laten zien. AandelenAlert tot slot is een portefeuille met een laag risicoprofiel die belegt in Nederlandse aandelen.

Het totaalrendement op de sectorportefeuilles bedraagt sinds de start op 5 augustus 2004 zo’n 37 procent. U belegt gespreid, met een relatief laag risico en een mooi rendement. Ongeacht wat de rente doet.

Jacco de Winter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.