Rente Griekenland op 140%
Ondanks de geruststellende woorden van politici, heeft de markt geen vertrouwen meer in de Grieken. De rente van de staatsobligaties blijft maar op lopen. De Griekse 1-jaarsrente staat op 140%. De 10-jaarsrente noteert nu 24% en de 2-jaarsrente staat boven 68%.
Dat Griekenland failliet zou gaan, is natuurlijk al maanden bekend. Ik schreef in maart in BeursBulletin.nl en op de site van de Telegraaf al: “De Griekse 10-jaars staatslening biedt nu een rente van 12,6%, 2-jaars geld levert zelfs bijna 15% op. Die rentevergoeding klinkt natuurlijk leuk, maar het wil niks anders zeggen dan dat de koers van de staatsobligaties in rap tempo naar beneden gaat omdat de kans meer dan 50% is, dat de hoofdsom niet wordt terugbetaald.”
Op basis van de Credit Default Swaps (CDS), de verzekering tegen het faillissement van de debiteur, kan worden berekend dat de markt de kans dat Griekenland failliet gaat, inschat rond 100%. “Equo ne credite, Teucri! Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes” (Vertrouw het paard niet, Trojanen! Wat het ook is, ik vrees de Danaërs (Grieken), ook als zij geschenken aanbieden!). De grote vraag is, wat de invloed is van het faillissement van Griekenland op de banken, verzekeraars en pensioenfondsen en natuurlijk op de Europese indices.
De Duitse DAX bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar onder 5000 punten, waarmee de DAX een lagere bodem vormde. Ondanks een klein herstel, overtuigt de index niet. De DAX kan nog aanzienlijk herstellen voordat de sterk dalende trend van de afgelopen maanden wordt doorbroken. De Duitse DAX dient in ieder geval een hogere, danwel dubbele bodem te vormen voordat het gevaar is geweken. Voor een positiever beeld zal de index vervolgens een hogere top moeten vormen.
De Eurostoxx50 kwam onder druk te staan, mede vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het grootste probleemgeval is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard), is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast. De Credit Default Swaps (soort verzekering tegen faillissement) van Italië prijzen een kans op faillissement in van 28,6%. De Franse CAC herstelde de afgelopen dagen iets, waarmee de index binnen de dalende trend consolideert. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems is nog steeds intact.
Brent-olie test dalende weerstandslijn
Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat. De koersdoelen van $ 200 per vat of hoger vlogen ons om de oren, maar in plaats van verder te stijgen, implodeerde de olieprijs tot $ 35 per vat van 159 liter. De situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de nucleaire ramp in Japan dreven de olieprijs weer op. Sinds begin mei staat de olieprijs echter weer onder druk, ingegeven door twijfels over de economische situatie in het Westen. Brent zit nog steeds in een stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009, maar de afgelopen maanden werden lagere toppen en lagere bodems gevormd. De dalende weerstandslijn wordt momenteel aan een test onderworpen.
Zwitserse frank vastgeklonken aan euro
De Europese munteenheid bereikte op 9 augustus een ‘all time low’ op CHF 1,0071 (mede) vanwege de escalerende Europese schuldencrisis. Al circa twee decennia presteert de Zwitserse munteenheid aanzienlijk beter dan de euro, waarbij de euro aanzienlijk terrein verloor vanaf een top rond CHF 1,80 tot het dieptepunt van CHF 1,0071. De Zwitserse monetaire autoriteiten vonden dit blijkbaar te gortig, want de Schweizerische Nationalbank (SNB) overspoelde de geldmarkt met CHF 200 miljard om de munteenheid te verzwakken, wat overeenkomt met circa 40% van het Zwitserse bruto binnenlands product. Bovendien kondigde de SNB op 6 september aan “de huidige massale overwaardering” van de Zwitserse frank aan te pakken door de frank vast te koppelen aan de euro tegen een koers van CHF 1,20 per 1 euro. De euro steeg daarbij in één klap van circa CHF 1,10 naar CHF 1,20 om vervolgens niet van zijn plaats te komen.
Dow op zoek naar de bodem
Begin mei scherpte de ‘moeder aller indices’ het meerjarig recordniveau nog aan. Eind juli vormde de Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen, een lagere top en zette vervolgens een forse daling in. De index noteert ondanks de daling nog steeds ver boven het dieptepunt van 2010, wat van diverse Europese indices niet kan worden gezegd. De Griekse Athens Stock Exchange General Index bijvoorbeeld verloor vanaf de top in 2007 tot aan de bodem van dit jaar meer dan 80%. De Dow viel, mede door de problemen in Europa, terug richting het dieptepunt van dit jaar en is op zoek gegaan naar de bodem. De index kan nog aanzienlijk stijgen voordat de sterk dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten.
De Amerikaanse technologie-index Nasdaq gleed bergafwaarts en bereikte begin augustus een dieptepunt net boven 2300 punten. De RSI daalde eveneens en belandde in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. Vooralsnog noteert de RSI echter onder 60%, al zijn de hogere bodems bemoedigend. De brede Amerikaanse S&P500 veerde op richting het uitbraakniveau. Het herstel vindt evenwel plaats binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. Het feit dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken, heeft met deze ‘death cross’ een verkoopsignaal afgegeven. Het beloofd weer een spannende tijd te worden op de beurzen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
Drs. Harm van Wijk
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
25% rente op je inleg…dan verdubbel je je geld in 4 jaar tijd. Wie durft??
wel zo’n beetje de enige mogelijkheid om nog een klein beetje van je geld terug te zien want die geleende miljarden aan Griekenland zijn natuurlijk weg. Net als het geld dat ijsland nog terug moet betalen.