De rente van de Griekse staatsobligaties blijft maar oplopen. De rente van Griekenland staat inmiddels op 190% voor 1-jaars geld. De kans dat je de rente of de hoofdsom wordt terugbetaald, is echter klein en lijkt steeds kleiner te worden. De 10-jaarsrente noteert rond 24% en de 2-jaarsrente staat inmiddels op 78%.

Ik vraag me af of Jan Kees de Jager nog steeds overtuigd is dat het geld dat wij aan de Grieken hebben geleend, terug komt. “Griekenland heeft de wereld eerder geïnspireerd en ik heb er alle vertrouwen in dat u dat opnieuw doet”, meldde Hillary Clinton. Nout Wellink sprak zelfs diverse malen zijn “volledig vertrouwen” uit in Griekenland: “Nederland zal al het geld met rente terugkrijgen.”

Griekse staatslening

Ik heb hier altijd openlijk mijn twijfels over geuit. Ik schreef in maart op de site van de Telegraaf al: “De Griekse 10-jaars staatslening biedt nu een rente van 12,6%, 2-jaars geld levert zelfs bijna 15% op. Die rentevergoeding klinkt natuurlijk leuk, maar het wil niks anders zeggen dan dat de koers van de staatsobligaties in rap tempo naar beneden gaat omdat de kans meer dan 50% is, dat de hoofdsom niet wordt terugbetaald.”

griekenland

Incompetent of de kluit belazeren?

De vraag is nu of de politici incompetent zijn of dat ze willens en wetens de kluit belazeren. Het kan er bij namelijk maar niet in dat je het vertrouwen uitspreekt terwijl iedereen ziet dat het misgaat. Niet alleen de enorme schuldenberg, de stakingsgolf die het land keer op keer platlegt, het enorme ambtenarenapparaat, de bonussen aan ambtenaren of de opmerkelijke uitgaven van Griekenland zijn een probleem.

Afnemende productie Griekenland

De afnemende productie van Griekenland spreekt ook boekdelen. Het statistiekbureau van Griekenland becijferde dat de industriële productie van Griekenland in augustus met 11,7% op jaarbasis was gedaald. De verwachting is dat de economie in 2012 met circa 2,5% krimpt, zodat vijf jaar achter elkaar de economie krimpt.

griekenland

Noord-Zuidlijn

Net als de Betuwelijn, 80% van de grote ICT-projecten, de Noord-Zuidlijn en allerlei andere projecten van de overheid, worden de schattingen van de kosten steeds hoger. Waar eerst € 200 miljard werd genoemd, wordt nu een bedrag van € 400 miljard genoemd om de Grieken te redden. Waar eerst 21% werd genoemd, wordt nu gesproken over 50% afschrijving op leningen aan Griekenland.

Nederlandse CDS schiet verder omhoog

De Credit Default Swaps (een soort verzekering tegen een faillissement) op Spanje, Portugal, Ierland, Ierland en Italië dalen momenteel, maar de premie voor Nederland schiet fors omhoog en is in de afgelopen weken verdrievoudigd. Ook de rente in Nederland kruipt omhoog.

griekenland

Rente België en Frankrijk schiet omhoog

En niet alleen Nederland ondervindt de consequenties. Ook de rente in België en Frankrijk schiet omhoog. Gezien de omvang van België is dat nog niet zo problematisch, maar in combinatie met Italië, Spanje, Ierland en, niet te vergeten Portugal (10-jaarsrente 12%!), wordt het toch wel gevaarlijk. Zeker als je kijkt hoe hard de rente in Frankrijk de afgelopen weken is opgelopen.

Goud klimt langzaam weer op

Beleggers in goud doen weer goede zaken. Ondanks de scherpe val in september loopt de koers van het edelmetaal weer voorzichtig op. Een stijgende goudprijs is vaak een teken dat de nervositeit weer wat toeneemt. Goud keert immers geen rente uit, dus waarom kies je dan voor 0% als je elders wel een vergoeding kunt krijgen?

De ontknoping nadert

De crisis sluimert maar door, zonder dat de politici in staat zijn om ook maar iets te beslissen. Het lijkt er echter op dat de ontknoping is genaderd. Besloten werd dat 50% van de Griekse staatsschuld wordt kwijtgescholden door de banken. Het EFSF wordt uitgebreid tot € 1000 miljard. Daarnaast wordt er bezuinigd in Italië en Spanje. De keuzes zijn eenvoudig: de Verenigde Staten van Europa (EUSSR) of terug naar individuele soevereine landen. Of natuurlijk niets blijven doen en wachten tot alles in elkaar stort.

Drukken van Duitse marken

Philippa Malmgren, een voormalig economisch adviseur van George W. Bush, meldde dat Duitsland in alle stilte bezig was met het drukken van Duitse marken. Andere landen zijn Duitsland voorgegaan verwijzend naar het rapport, “Exits from Currency Unions” van de Monetary Authority van Singapore. Landen die een monetaire unie verlaten zijn meestal groter, rijker, meer democratisch en hebben meestal een hogere inflatie dan hun partners zo concludeert het rapport.

Ineenstorting monetaire unie lijkt onvermijdelijk

“De euro nadert zijn lelijke einde”, aldus Stefan Homburg, hoofd van het Duitse Instituut voor Openbare Financiën in The Telegraph. “Een ineenstorting van de monetaire unie lijkt nu onvermijdelijk.” Er zijn tevens geruchten dat de centrale bank van Ierland ook de oude munt aan het drukken is, voor het geval het land de eurozone verlaat, aldus Alan McQuaid, chief economist bij Bloxham effectenmakelaars in Dublin.

Weinig macro economische volatiliteit

In tegenstelling tot de meeste angstverhalen van banken en politici, concludeert het rapport, dat bij de 69 landen die na de tweede wereldoorlog een valuta-unie verlieten, er “opvallend weinig macro economische volatiliteit” is. Er lijkt dan ook geen enkele reden om vast te houden aan een verkeerde politieke beslissing.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk, www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.