Rente Griekenland op 190%

Rente Griekenland op 190%De rente van de Griekse staatsobligaties blijft maar oplopen. De rente van Griekenland staat inmiddels op 190% voor 1-jaars geld. De kans dat je de rente of de hoofdsom wordt terugbetaald, is echter klein en lijkt steeds kleiner te worden. De 10-jaarsrente noteert rond 24% en de 2-jaarsrente staat inmiddels op 78%.

Ik vraag me af of Jan Kees de Jager nog steeds overtuigd is dat het geld dat wij aan de Grieken hebben geleend, terug komt. “Griekenland heeft de wereld eerder geïnspireerd en ik heb er alle vertrouwen in dat u dat opnieuw doet”, meldde Hillary Clinton. Nout Wellink sprak zelfs diverse malen zijn “volledig vertrouwen” uit in Griekenland: “Nederland zal al het geld met rente terugkrijgen.”

Griekse staatslening

Ik heb hier altijd openlijk mijn twijfels over geuit. Ik schreef in maart op de site van de Telegraaf al: “De Griekse 10-jaars staatslening biedt nu een rente van 12,6%, 2-jaars geld levert zelfs bijna 15% op. Die rentevergoeding klinkt natuurlijk leuk, maar het wil niks anders zeggen dan dat de koers van de staatsobligaties in rap tempo naar beneden gaat omdat de kans meer dan 50% is, dat de hoofdsom niet wordt terugbetaald.”

Incompetent of de kluit belazeren?

De vraag is nu of de politici incompetent zijn of dat ze willens en wetens de kluit belazeren. Het kan er bij namelijk maar niet in dat je het vertrouwen uitspreekt terwijl iedereen ziet dat het misgaat. Niet alleen de enorme schuldenberg, de stakingsgolf die het land keer op keer platlegt, het enorme ambtenarenapparaat, de bonussen aan ambtenaren of de opmerkelijke uitgaven van Griekenland zijn een probleem.

Afnemende productie Griekenland

Afnemende productie GriekenlandDe afnemende productie van Griekenland spreekt ook boekdelen. Het statistiekbureau van Griekenland becijferde dat de industriële productie van Griekenland in augustus met 11,7% op jaarbasis was gedaald. De verwachting is dat de economie in 2012 met circa 2,5% krimpt, zodat vijf jaar achter elkaar de economie krimpt.

Noord-Zuidlijn

Net als de Betuwelijn, 80% van de grote ICT-projecten, de Noord-Zuidlijn en allerlei andere projecten van de overheid, worden de schattingen van de kosten steeds hoger. Waar eerst € 200 miljard werd genoemd, wordt nu een bedrag van € 400 miljard genoemd om de Grieken te redden. Waar eerst 21% werd genoemd, wordt nu gesproken over 50% afschrijving op leningen aan Griekenland.

Nederlandse CDS schiet verder omhoog

Nederlandse CDS schiet verder omhoog

De Credit Default Swaps (een soort verzekering tegen een faillissement) op Spanje, Portugal, Ierland, Ierland en Italië dalen momenteel, maar de premie voor Nederland schiet fors omhoog en is in de afgelopen weken verdrievoudigd. Ook de rente in Nederland kruipt omhoog.

Rente België en Frankrijk schiet omhoog

En niet alleen Nederland ondervindt de consequenties. Ook de rente in België en Frankrijk schiet omhoog. Gezien de omvang van België is dat nog niet zo problematisch, maar in combinatie met Italië, Spanje, Ierland en, niet te vergeten Portugal (10-jaarsrente 12%!), wordt het toch wel gevaarlijk. Zeker als je kijkt hoe hard de rente in Frankrijk de afgelopen weken is opgelopen.

Goud klimt langzaam weer op

Beleggers in goud doen weer goede zaken. Ondanks de scherpe val in september loopt de koers van het edelmetaal weer voorzichtig op. Een stijgende goudprijs is vaak een teken dat de nervositeit weer wat toeneemt. Goud keert immers geen rente uit, dus waarom kies je dan voor 0% als je elders wel een vergoeding kunt krijgen?

De ontknoping nadert

De crisis sluimert maar door, zonder dat de politici in staat zijn om ook maar iets te beslissen. Het lijkt er echter op dat de ontknoping nadert. Volgt woensdag dan toch opeens het verlossende woord? Of wordt woensdag besloten om weer verder te vergaderen? De keuzes zijn eenvoudig: de Verenigde Staten van Europa (EUSSR) of terug naar individuele soevereine landen. Of natuurlijk niets blijven doen en wachten tot alles in elkaar stort.

Drukken van Duitse marken

Philippa Malmgren, een voormalig economisch adviseur van George W. Bush, meldde dat Duitsland in alle stilte bezig was met het drukken van Duitse marken. Andere landen zijn Duitsland voorgegaan verwijzend naar het rapport, “Exits from Currency Unions” van de Monetary Authority van Singapore. Landen die een monetaire unie verlaten zijn meestal groter, rijker, meer democratisch en hebben meestal een hogere inflatie dan hun partners zo concludeert het rapport.

Ineenstorting monetaire unie lijkt onvermijdelijk

“De euro nadert zijn lelijke einde”, aldus Stefan Homburg, hoofd van het Duitse Instituut voor Openbare Financiën in The Telegraph. “Een ineenstorting van de monetaire unie lijkt nu onvermijdelijk.” Er zijn tevens geruchten dat de centrale bank van Ierland ook de oude munt aan het drukken is, voor het geval het land de eurozone verlaat, aldus Alan McQuaid, chief economist bij Bloxham effectenmakelaars in Dublin.

Weinig macro economische volatiliteit

In tegenstelling tot de meeste angstverhalen van banken en politici, concludeert het rapport, dat bij de 69 landen die na de tweede wereldoorlog een valuta-unie verlieten, dat er “opvallend weinig macro economische volatiliteit” is. Er lijkt dan ook geen enkele reden om vast te houden aan een verkeerde politieke beslissing.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

6 antwoorden
  1. Piet van der Plas
    Piet van der Plas zegt:

    Ik vind het vreemd dat de goudprijs niet omhoog schiet (in euro’s) met het nieuws van de afgelopen weken. Zitten de regeringen te kloten met de goudprijs?
    De (voorspeldde) Mark zou bij invoering nog wel eens omhoog kunnen schieten, omdat de mede-Europeanen liever niet op deze Titanic blijven zitten maar een veiliger onderkomen zoeken.Er bestaat een kans dat de Mark niet alleen in Duitsland wordt ingevoerd, maar in de (schijn) sterke EU landen, zoals Nederland, Finland en Oostenrijk. Als die omschakeling gewoon automatisch gebeurd ( gewoon dat je geld op je bankrekening veranderd van munt a in munt b) dan verwacht ik dat de euro’s op Duitse bankrekeningen meer waard is dan op Spaanse bankrekeningen.
    moraal van dit verhaal, met je geld , als Nederlander zijnde, op een Nederlandse bankrekening zit het wel snor.

    Beantwoorden
  2. Johan
    Johan zegt:

    Wat verwacht u, zal de euro ten opzichte van de dollar in elkaar gaan vallen als bijv. Duitsland besluit uit de Euro te stappen? Of zal men weer een wissel koers gaan opstellen waar tegen je bankrekening wordt omgezet van euro’s in guldens? En zal Nederland tegelijk met Duitsland uit de Euro stappen of vermoed je dat Duitsland eerst gaat en Nederland zolang mogelijk braaf kind van de klas wil spelen en pas 1 week later als men ziet dat het echt niet meer gaat alsnog uit de Euro gaat stappen?

    Ps. Jaren geleden had ik al een gesprek met vrienden die allemaal bang waren dat de Dollar ging vallen, ik vertelde hun toen al dat ik daar niet zo bang voor zou zijn maar eerder voor de bananenvaluta genaamd de Euro…en wat zien we 6 jaar later…

    Ps2. Overal in de wereld zien we al jaren dat volkeren bezig zijn om zich te verkleinen en af te zetten tegen anderen omdat mensen niet goed met anderen kunnen samen werken en altijd jaloers. Kijk naar Joegoslavië, Tsjecho-Slowakije, Nederlandse Antillen, de USSR. Dus het laatste wat je moet doen is volkeren samen gaan voegen, daar komt ellende en oorlog van! Maar wat willen wij hier in Europa, samen één worden, het tegenovergestelde van wat de historie ons juist leert wat NIET de juiste weg is, maar helaas we willen het liever voelen dan accepteren. Samenwerken is prima, maar samengaan en anderen over je laten beslissen helaas niet! Naïviteit van de goed gelovigen!

    Beantwoorden
  3. Piet van der Plas
    Piet van der Plas zegt:

    Ik verwacht eigenlijk dat Duitsland eerst uitstapt, als de euro nog enige waarde heeft, en Jan Kees zal zeggen dat Duitsland zijn toekomst verspeeld, om uit de stabiele waardevaste Euro te stappen.

    En wie er het eerst eruit gaat (als het gaat ploffen) krijgt het meest.

    iets anders: waar ik me echt boos om kan maken (ja, dat zijn heel veel dingen) is dat we niet gewoon heel simpel vaste wisselkoersen deden, en dat bijvoorbeeld de ECB gratis wisseld, zonder opslag.

    Dat wisselen had geld gekost, maar dat had de eu kunnen betalenen, en bedrijven konden zaken doen zonder risico van koersen, en als de nood hoog was hadden ze evengoed goed kunnen switchen met de waardes van de munten, maarja dan hadden de nieuwe adel (De EU politici ) nooit hun stempel zo duidelijk kunnen drukken op de wereld geschiedenis

    Beantwoorden
  4. Bert van den Burg
    Bert van den Burg zegt:

    Ben benieuwd wat er a.s. woensdag wordt beslist door de Parlementariërs. Persoonlijk zie ik het meest in euro obligaties.

    Voordelen Euro obligaties:

    * ECB geeft deze uit tegen ’n vaste rente (b.v. 5 % op jaar basis)
    * ECB kan ’n stroppen pot aan-leggen
    * Euro obligaties hebben ’n goede stabiele werking op de pensioenen.
    * Euro obligaties zal het speculeren van de short gieren uitschakelen.
    * Euro obligaties zal de zuidelijke landen zeer helpen.
    * Euro obligaties zullen de aandelen marken tot rust brengen
    * Euro obligaties geeft ’n eerlijke verdeling qua rente wat de landen moeten betalen voor hun staatsleningen.
    * Goud en Zwitserse valuta zal terug stromen in de aandelen
    * Inflatie zal in de hand te houden zijn ( In Engeland is de inflatie al 5 % op jaarbasis)

    Nadelen:
    * Noordelijke landen gaan meer rente betalen voor hun staatsleningen
    * In de Noordelijke landen gaat de hypotheek rente omhoog

    Mogelijk kunnen andere economen en goeroe’s de lijst voordelen en nadelen langer maken ?

    Beantwoorden
  5. Harry Kuiper
    Harry Kuiper zegt:

    Beste Harm,

    Het is idd ontluisterend hoe de Europese politici de burgers en bedrijven als een kudde lemingne in galop naar de afgrond sturen.
    Het is nu voor ons allen duidelijk dat het welvaarts model van de laatste decennia gebasserd is op een wereldwijd pyramide spel.
    De schulden van nagenoeg alle landen stijgen ( in absolute zin wel te verstaan), alhoewel sommingen nog dromen van economische groei ( bij een vergrijzend een afnemende bevolking in de EU)
    en hopen dat daardoor de relatieve staatsschuld gaat dalen. Tja , hoe dom kun je zijn.
    De oplossing is natuurlijk simpel, maar politiek lastig te verkopen nu veel landen worden “geregeerd”door midden/rechts/liberale partijen.
    De EU ( burgers, bedrijven , pensioenfondsen, stichtingen en overige vehikelswaar vermogen is in ondergebracht) is schatrijk.
    Macro gezien zullen we schulden moeten wegstreepen tegen alle vermogens titels.
    Betekent heel simpel in orde van grootte 5-10% van alle vermogenss wegstreepen tegen alle schulden van overheden.
    Dit lijkt wel grof, maar beurzen fluctueren soms heftiger en bovendien heeft een ieder ( elk op zijn eigen wijze) geprofiteerd vna de teveel aan uitgaven door overheden.
    Bij grondwet leggen we vast dat we in vervolg niet meer dit soort pyramide spellen gaan spelen met de overheidsfinancien.
    Dus in vervolg inkomsten en uitgaven minimaal in evenwicht, eigenlijk elk jaar een overschot.

    Helaas meoten we vaststellen dat een aantal landen ( nog) niet passen in de euro-zone.
    Geef ze de tijd om orde op zaken te stellen, daarbij kunnen wij ze uiteraard helpen ( met geld en “dwingedn “economische advies ter zake hervormingen).
    Laten ze aub hun eigen valuta houden in deze hervormings periode, ze kunnen dan hun pricing power aanpassen met devaluati,
    Was trouwens voor de euro toetreding heel gewoon in de knoflook landen ( 10-15% per jaar)
    Iedereen weet nog uit de escudo, peseta, lire en drachme tijd dat je elke vakantie meer van dat spul mee moest nemen om je biertje te kunnen betalen, maar het bleef goedkoop.
    Indien landen geen ehrvormingen willen, nou ook prima; gaan ze weer lekker in de zon zitten. Maar neti van onze centen

    Dus Harm, de oplossing in al zijn eenvoud,

    Stuur jij het door aan Merkel en Sarkozy ?, of zouden ze het neit aandurven om een haircut toe te passenop alle vermogens.

    Uiteraard is mijn betoog kort door de bocht en dient aangepast te wordne op onderdelen, maar daar is een een korte reactie niet geschikt voor.

    Voor de overige NL dossiers ( onderwijs, zorg, AOW, hypotheek rente aftek, huurscubsidie) heb ik soortgelijke “out of the box”ideeen

    Beantwoorden
  6. Peter Makkelie
    Peter Makkelie zegt:

    Hallo Harm,

    Nog een paar jaar doormodderen met de Euro en we vervallen tot verdere inkomens nivellering waar politiek links een puntje aan kan zuigen en tenslotte rest ons de onvermijdelijke armoede. Steeds minder besteedbaar inkomen voor de middenklasse verzwakt de economie in razend tempo. Lang leve het Aardappelkoninkrijkje Hollandia !! Zal er ooit een Globo komen i.p.v. de Euro ? Ik denk en hoop het niet. Zoals een volk een leider/dictator heeft die het verdiend, vanwege de aard/mentaliteit van dit volk, zo ook geldt dit voor een eigen munteenheid. Het is onderdeel van de identiteit van dit volk en vormt een afspiegeling van de inzet, ijver en intelligentie van een bepaalde groep
    .

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.