rho

RhoRho: hoeveel de optiepremie verandert bij renteverandering

De rho geeft aan hoeveel de optiepremie verandert bij een renteverandering, doorgaans bij een mutatie van 1 procentpunt. De rho is vooral belangrijk bij langlopende opties en in markten waar de rente aanzienlijk fluctueert.

Invloed van rho

Voor kortlopende opties heeft de rho weliswaar enigszins invloed, maar niet zoveel als bij langlopende opties met looptijden van bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar. Dat heeft te maken met de ‘cost of carry’, oftewel de financieringskosten. Des te langer de financieringsperiode en des te hoger de rente, des te hoger de financieringskosten zullen zijn die door market makers worden doorberekend, dus des te hoger de Rho zal zijn.

Een goed voorbeeld is de rente die vanwege de kredietcrisis in 2007/2008 aanzienlijk is gedaald, wat invloed had op de rho. De monetaire autoriteiten, met de Fed en de ECB voorop, hebben de korte rente agressief verlaagd.

Rho daalt doordat rente daalt

Ook de lange rente daalde vanwege de vlucht in obligaties en het opkopen door de ECB en de Fed. Een optiebelegger die voor langlopende calls in positie had op een aandeel dat fors daalde, zag niet alleen de waarde dalen van de optie vanwege de koersdaling van het aandeel, maar ook vanwege de rentedaling: het rho component van de optieprijs daalde ook .

Handleiding Geld verdienen met opties

Download hier de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.
+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren
+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert
+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie

Klik op de volgende link voor meer informatie: https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties/

AEXAlert

Op de weblog www.aexalert.nl informeren wij beleggers over het resultaat van deze portefeuille die werkt met een strategie met geschreven opties, genaamd short strangle. Met een short strangle kan men profiteren van een zijwaartse markt. Een short strangle houdt in dat call- en put-opties met een zelfde expiratiedatum verkocht (geschreven) worden, maar met verschillende uitoefenprijzen.

OptieAlert

www.OptieAlert.nl is een dienst van BeursBulletin die uitsluitend optietips op aandelen verstrekt. De belegger wordt per e-mail en SMS volledig begeleid bij zowel het openen als het sluiten van een positie.

Wij werken bij OptieAlert met rendementsabonnementen en dus niet met tijdsabonnementen. Kiest u bijvoorbeeld voor een rendement van 30% (na aftrek transactiekosten) dan ontvangt u onze tips totdat dit rendement in onze modelportefeuille is bereikt en stopt uw abonnement dus niet na bijvoorbeeld een jaar.

Met dit systeem weet u vooraf waar u aan toe bent en kunt u exact berekenen wat het abonnement u oplevert. Ga voor meer informatie naar www.OptieAlert.nl