Richting een nieuwe top zonder kleerscheuren

Op 6 april om 11.37 uur trad de maanfase ‘laatste kwartier’ op. We zijn nu op weg naar nieuwe maan op 14 april. Nieuwe maan gaat doorgaans gepaard met een top in de markt. Maar eerst dienen we dus zonder kleerscheuren voorbij het laatste kwartier te komen.

De toppen en de bodems op de beurzen worden beïnvloed door de maanfasen. Zo gaat nieuwe maan vaak gepaard met een top, volle maan met een bodem en eerste kwartier en laatste kwartier zowel met toppen als bodems.

low tides

Kijken we naar de waterstanden, dan zien we veelal de toppen en bodems ontstaan 1 à 2 dagen na de betreffende maanfase. Zo zien we dat de ‘low tides with the greatest value’ aangeven dat op 6 april doodtij optreedt met 39 cm. Laagtij heeft hier een hoge waarde waardoor de amplitude tussen laagtij en hoogtij klein is. Deze 39 cm geeft in dit geval een top in de markt weer. We zien dat doodtij exact op 6 april uitkomt.

Met behulp van de ‘tidal sum’ kunnen we nog iets nauwkeuriger kijken naar de dag van het draaipunt. De ‘tidal sum’ is een optelsom van alle waterstanden (hoogtij, laagtij en ‘tidal swings’ met de hoogste en de laagste waarden). We zien in de grafiek rond 7-8 april een relatief lage waarde. Een lage ‘tidal sum’ gaat gepaard met toppen, waar een hoge ‘tidal sum’ veelal bodems als uitkomst geeft. De ‘tidal sum’ geeft in dit geval zowel op 7 als 8 april dezelfde uitkomst. Door naar de achterliggende cijfers te kijken, kan vaak een definitieve uitkomst verkregen worden. In dat geval slaat de balans heel licht door naar 8 april.

tidal sum

Dit betekent dus dat rond 8 april, in beginsel een top verwacht mag worden. Wat we in de praktijk zien, is dat Wall Street een afwijking laat zien van niet meer dan 1 dag. Gaan we uit van een top op 8 april, dan kan de top op 7 april komen, maar ook op 9 april. Een dergelijke afwijking is normaal en ook alleszins acceptabel. Bij een sterke trend zal de top vaak plus één dag komen en de datum van de volgende bodem min één dag. Gelet op het feit dat het volgende week nieuwe maan is, bestaat dan ook de kans dat de top plus één dag komt. Wanneer de volgende bodem ná 8 april berekend is, is na te lezen in de meest actuele versie van mijn nieuwsbrief.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

www.twitter.com/goudtekoop

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 22 maart 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw e-mailadres in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.