Royal Dutch Shell als melkkoe

Royal Dutch Shell als melkkoeRoyal Dutch Shell moest het de afgelopen tijd niet hebben van de stijging van de aandelenkoers. Maar beleggers die de aandelen in portefeuille hebben en hier opties op schrijven, doen toch goede zaken. Je gebruikt Royal Dutch Shell zo niet alleen als melkkoe voor het mooie dividendrendement, maar ook om de tijd- en verwachtingswaarde op te strijken.

Het schrijven van opties is riskant, zo wordt vaak beweerd. Maar als je aandelen Royal Dutch Shell in portefeuille hebt en je schrijft op deze aandelen callopties, dan loop je geen extra risico. Natuurlijk loop je risico dat Royal Dutch Shell daalt, maar dat doe je ook als je alleen de aandelen in bezit hebt.

Calloptie

Een calloptie is het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs gedurende een vooraf vastgestelde periode. Als Royal Dutch Shell (of een ander aandeel) in waarde stijgt, dan stijgt dit recht ook in waarde. Als Royal Dutch Shell in waarde daalt, dan daalt dit recht ook in waarde. Als Royal Dutch Shell gelijk blijft, dan daalt dit recht ook in waarde omdat de tijdswaarde verdampt. En daar kunnen we mooi gebruik van maken.

Dividend Royal Dutch Shell

Stel we hebben Royal Dutch Shell in portefeuille en willen het aandeel niet verkopen, bijvoorbeeld vanwege het dividend (zie https://beleggen.com/royal-dutch-shell-de-koninklijke-dividendbetaler/) De Dividend Indicated Gross Yield bedraagt 5,35% volgens Bloomberg. Dit dividendrendement is aanzienlijk meer dan de rente op een spaarrekening natuurlijk.

Dalende trend

De lagere toppen en lagere bodems laten duidelijk een dalende trend zien, dus het is natuurlijk allemaal niet zonder risico. Maar wat nu als we naast dat mooie dividendrendement van dik 5% nu ook nog premie zouden kunnen verdienen op de aandelen, die we toch nooit verkopen? “Never sell Shell” is het motto van veel beleggers, alleen al vanwege het dividend.

Opties

En nu wordt het leuk, namelijk schrijf net zoveel callopties als het aantal aandelen dat je in bezit hebt. De ontvangen premie voor de februari calls 25 is 0,72 euro. Hiermee hebben we gelijk een extra buffer voor het geval Royal Dutch Shell afketst op de dalende weerstandslijn. Hoezo dus extra risico? We hebben nu een buffer tot circa € 24,40 (€ 25,10 minus € 0,72).

Royal Dutch Shell blijft gelijk

Blijft Royal Dutch Shell gelijk, dan kunnen we op 12 februari circa 0,33 euro aan dividend verwachten waarmee de aandelenkoers wordt verlaagd. De opties zullen in dat geval niet worden uitgeoefend. De volledig ontvangen premie is dan verdiend. Omdat we de aandelen in bezit hebben, hoeven we geen margin aan te houden. In deze 86 dagen verdienen we dus 0,72 euro. En dit kunnen we in principe nog 3 keer doen in een jaar zodat we per jaar circa 3 euro extra ontvangen, dus bovenop de € 1,30 aan dividend.

Jaarlijkse kasstroom

Een jaarlijkse kasstroom van circa € 4,30 op een investering van circa € 25 euro per aandeel is circa 17% rendement. Let wel op de premie van de call zodat de opties niet vroegtijdig worden uitgeoefend. Rol de positie door als de premie van de put februari 25 lager wordt dan het bedrag aan dividend (0,33 euro). Ook als Royal Dutch Shell daalt, dan kunnen we doorrollen als de premie van de call verdwijnt om het verlies op de aandelen te compenseren.

Gratis optie webinar over AEXAlert

Wilt u meer weten over opties, bijvoorbeeld hoe ik in 2 jaar circa 60% rendement heb behaald met AEXAlert, kijk dan vanavond naar het gratis webinar “Gratis optie webinar over AEXAlert”. Meld u aan op https://attendee.gotowebinar.com/register/5020570558139783170

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

4 antwoorden
 1. Frans Gemen
  Frans Gemen zegt:

  Onder “JAARLIJKSE KASSTROOM” staat “als de premie van de put..” dit moet zijn “premie van de call” neem ik aan..
  prima strategie
  HG Frans Gemen

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Frans,

   Dit staat wel goed. Dit heeft te maken met de put-call pariteit.

   De premie van een call optie en de premie van een put optie met dezelfde looptijd en uitoefenprijs hebben een sterke relatie:
   P + S = C + CW (X)

   De waarde van een call (C) is gelijk aan de waarde van een aandeel (S) plus de waarde van een put (P) minus de contante waarde van de uitoefenprijs (CW (X)).

   Je kunt op 2 manieren kijken of het een early exercise is:

   1) OF call heeft delta 100

   2) OF je moet put+ rente over strike vergelijken met dezelfde call. Indien lager dan exercise.

   Als je exercised ben je niet beter af, maar kost het de koper niets.Aleen de verkoper kan verdienen indien de call niet uitgeoefend word.

   Voor de gemiddelde optiebelegger volstaat 1

   Na ex div. wordt delta weer anders

   Beantwoorden
 2. Bob Zootjes
  Bob Zootjes zegt:

  Beste Harm,
  Hoe kom je aan de buffer van € 24,40 (€24,10 minus 0,72) ?
  Je gaat zeker uit van een koers van € 25,10.
  met vriendelijke groet,
  Bob Zootjes

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.