Royal Dutch Shell met 83% rendement

Royal Dutch Shell levert 83% rendement opRoyal Dutch Shell (RDS) gaat al jaren nergens heen. De ‘olietanker’ zit ingeklemd tussen de dalende weerstandslijn (nu circa € 27) en de stijgende steunlijn (nu circa € 17). In de afgelopen periode testte Royal Dutch Shell de bovenkant van deze driehoek en lijkt daarop te zijn afgeketst. RDS zou natuurlijk weer kunnen teruggevallen naar de onderkant van deze driehoek, maar de kans is groot dat RDS tussen € 27 en € 17 in blijft hangen. Tijd dus om een short strangle op te zetten.

Overnamebod Royal Dutch Shell

Ik vind een short strangle weer interessant omdat de kans op bijvoorbeeld een overnamebod op Royal Dutch Shell niet zo groot is. Een enorme koerssprong lijkt dus niet echt waarschijnlijk. Een (forse) daling kan natuurlijk altijd (zie ook de dalingen in 2001 en 2002, maar ook in 2008) maar ik vind het niet zo’n probleem om dan de aandelen geleverd te krijgen.

Minimaal 20 jaar het dividend verhoogd

Bovendien hebben we natuurlijk nog de lange termijn stijgende trend uit 1987 die steun biedt aan het aandeel en de druk ieder jaar steeds verder opvoert. En omdat Royal Dutch Shell jaar in jaar uit het dividend heeft verhoogd, maken we ons wat RDS betreft niet zoveel zorgen. Royal Dutch Shell behoort zelfs tot de weinige dividend aristocraten van Europa (aandelen die minimaal 20 jaar het dividend hebben verhoogd of minstens gelijk hebben gehouden). Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 24,015

Dividendrendement (Dividend Indicated Gross Yield) 5,62%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013))          8,1678

Lage koers-winstverhouding en hoog dividendrendement

We kunnen dus nog steeds niet stellen dat het aandeel enorm overgewaardeerd is. Met een lage koers-winstverhouding en een hoog dividendrendement lijken de risico’s te overzien. Maar laten we voor de zekerheid dan een putoptie kiezen die onder de stijgende steunlijn ligt.

Short strangle Royal Dutch Shell

Ik koos voor een call 27 en een put 16 met een expiratiedatum op 18 december 2015. Zekerheden zijn er natuurlijk nooit in het leven, maar ook omdat ik in het slechtste geval de aandelen geleverd krijg op € 16 durf ik de gok wel aan. Ik ontving voor de calls RDS DEC15 27 € 0,77 en voor de puts DEC15 16 ontving ik € 0,58. Voor deze short strangle ontving ik voor de combinatie totaal dus € 1,35.

Voor de 3 short strangles wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 850 euro. Omdat we 3 keer € 135 ontvingen, werd er dus direct € 405 op de rekening bijgeschreven. Na aftrek van transactiekosten is dat € 391,50.

Nettorendement van 83%

Uitgaande van € 863 aan margin en een premieontvangst van € 391,50 is er dus een netto investering van € 471,50. Dit levert dan een nettorendement op van 83% in 851 dagen. In deze ruim 2 jaar komt dat op jaarbasis neer op 36% op jaarbasis, ruim meer dus dan op een spaarrekening en voldoende om de 1,2% vermogensrendementsheffing en de 3,1% inflatie te kunnen trotseren.

Overigens als u Royal Dutch Shell in uw portefeuille heeft, is uw margin aanzienlijk lager en zal uw rendement dus nog hoger worden omdat uw netto investering daalt.

Iedere maand € 14 tijdswaarde

Iedere dag ontvangen we € 0,46 voor het risico dat we lopen. Per maand is dat circa € 14 waar we verder niets meer voor hoeven te doen. Maand in, maand uit en dat dus ruim 2 jaar achter elkaar. Het is overigens handig om € 4800 achter de hand houden voor het geval dat we toch de stukken geleverd krijgen (of er voor zorgen dat dan dat geld vrijgemaakt kan worden).

Bodem van maart 2009

We kopen dan overigens niet de stukken voor € 16 maar gezien de ontvangen premie van € 1,35 dus eigenlijk voor € 14,65. Dat lijkt mij dan niet echt een probleem omdat we dan de aandelen zouden kopen voor een koers die lager is dan de bodem van maart 2009.

Covered strangle

Op dat moment kunnen we natuurlijk altijd weer aan de slag met deze aandelen door middel van een covered straddle, een covered strangle of bijvoorbeeld een CPR. Mochten de aandelen Royal Dutch Shell daarentegen weer gaan stijgen, dan kunnen we altijd nog de calls doorrollen of de positie sluiten.

9 keer dividend

Bovendien wordt de koers van Royal Dutch Shell ieder kwartaal weer met circa € 0,35 verlaagd door het uitgekeerde dividend. Tot december 2015 wordt nog 9 keer dividend uitgekeerd, dus zal circa € 3,15 van de koers worden afgesnoept door het dividend. Vanaf het huidige niveau kan daardoor tot expiratie de koers nog circa 25% stijgen zonder dat we in de problemen komen.

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

4 antwoorden
 1. J. Portz
  J. Portz zegt:

  Het risico aan de onderkant is inderdaad te overzien, maar ongedekt calls schrijven op een niet al te hoog gewaardeerd aandeel vind ik best riskant.

  Beantwoorden
 2. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  “Vanaf het huidige niveau kan daardoor tot expiratie de koers nog circa 25% stijgen zonder dat we in de problemen komen….” zo groot is het risico nu ook weer niet…statisch is de kans kleiner dan 15%.

  Beantwoorden
 3. dirk becking
  dirk becking zegt:

  mooie constructie,maar vind het wel een lange tijd wachten tot de premie binnen is–kan je niet periode bv in drieën verdelen en dan met kleinere premies (incl transactiekosten) hetzelfde resultaat behalen?
  –opties terugkopen voor 0.10 een idee?
  –dekking naar boven toe event indekken met turbo (weet dat dit geen invloed op margin heeft)

  zomaar wat ideeën

  vriendelijke groet

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.