Royal Dutch Shell met 100% rendement

Royal Dutch Shell met 100% rendementRoyal Dutch Shell (RDS) blijft een dankbaar fonds voor de optiebelegger. De dalende weerstandslijn (nu circa € 27,50) en de stijgende steunlijn (nu circa € 18) geven de grenzen aan waarbinnen Royal Dutch Shell de afgelopen jaren heeft bewogen.

Royal Dutch Shell in een driehoek

Deze driehoek wordt natuurlijk steeds smaller waardoor Royal Dutch Shell ooit natuurlijk een kant moet kiezen om uit te breken. Maar wanneer? De druk van de stijgende steunlijn en de dalende weerstandslijn zorgen ervoor dat dit niet zonder slag of stoot gebeurt. Daar kunnen we dus van profiteren door het schrijven van opties, bijvoorbeeld met een short strangle.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell biedt als zwaargewicht een aantal voordelen aan de optie belegger. Ten eerste is een enorme koerssprong, bijvoorbeeld door een overnamebod, minder waarschijnlijk. De ‘olietanker’ beweegt natuurlijk wel, maar blijft vaak gewoon op koers.

Opties meer liquide

Ten tweede, zijn de verhandelde opties meer liquide dan die van de minder liquide aandelen. Door de kleinere bied- en laatspread is de opbrengst bij het schrijven van opties hoger en hoef je minder in te leveren als je weer de positie wilt sluiten. Per saldo verdien je dus meer bij een kleinere spread.

Transactiekosten minder zwaar

Ten derde zijn er ook meerjarige opties, zodat je niet alleen meer keus hebt, maar ook in absolute zin meer premie ontvangt, waardoor de transactiekosten minder zwaar wegen. Opties die langer lopen, hebben ook als voordeel dat ze minder reageren op bewegingen van de onderliggende waarde. De opties/delta/” title=”delta”>delta van meerjarige opties is dus wat lager.

Lage koers-winstverhouding en hoog dividendrendement

We kunnen nog steeds niet stellen dat Royal Dutch Shell enorm is overgewaardeerd. Met een koers-winstverhouding van 8 en een dividendrendement van 5,5% lijken de risico’s te overzien. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 24,41

Dividendrendement (Dividend Indicated Gross Yield) 5,5%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013))          8,3

Royal Dutch Shell mag circa 38% dalen

Ik koos voor de zekerheid ditmaal weer een putoptie ruim onder de stijgende steunlijn. Ik koos voor een call 28 en een put 15 met een expiratiedatum op 16 december 2016. In het slechtste geval krijg ik de aandelen geleverd voor € 15. Omdat ik natuurlijk ook nog € 1,60 aan premie ontvang, koop ik dan dus de aandelen voor € 13,40. De aandelen Royal Dutch Shell zouden daarvoor dus circa 38% mogen dalen.

11 keer dividend

Bovendien wordt de koers van Royal Dutch Shell ieder kwartaal weer met circa € 0,35 verlaagd door het uitgekeerde dividend. Tot december 2016 wordt nog 11 keer dividend uitgekeerd, dus zal circa € 3,85 van de koers worden afgesnoept door het dividend. Vanaf het huidige niveau kan daardoor tot expiratie de koers nog circa 36% stijgen zonder dat we in de problemen komen.

Short strangle Royal Dutch Shell

Ik ontving voor de calls RDS DEC16 28 € 0,93 en voor de puts DEC16 15 ontving ik € 0,67. Voor deze short strangle ontving ik voor de combinatie totaal dus € 1,60. Voor 3 short strangles wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 900 euro. Omdat we 3 keer € 160 ontvingen, werd er direct € 480 op de rekening bijgeschreven. Na aftrek van transactiekosten is dat € 466,50.

Nettorendement van 100%

Uitgaande van € 900 aan margin en een premieontvangst van € 466 is er dus een netto investering van € 434. Dit levert dan een nettorendement op van ruim 100% in 1196 dagen. In deze ruim 3 jaar komt dat op jaarbasis neer op 33% op jaarbasis, ruim meer dus dan op een spaarrekening en voldoende om de 1,2% vermogensrendementsheffing en de 3,1% inflatie te kunnen trotseren.

Margin lager

Zoals al eerder vermeld, als u Royal Dutch Shell in uw portefeuille heeft, is uw margin aanzienlijk lager en zal uw rendement dus nog hoger worden, omdat uw netto investering daalt. Bovendien loopt u dan geen risico dat het aandeel fors stijgt, omdat u de aandelen in portefeuille heeft.

Iedere maand € 12 tijdswaarde

Iedere dag ontvangen we € 0,39 voor het risico dat we lopen. Per maand is dat circa € 12 waar we verder niets meer voor hoeven te doen. Maand in, maand uit en dat dus ruim 3 jaar achter elkaar. Als u niet de stukken in portefeuille heeft, is het handig om € 4500 achter de hand houden voor het geval dat we toch de stukken geleverd krijgen (of er voor zorgen dat dan dat geld vrijgemaakt kan worden).

Bijsturen

We kunnen, zeker met langere opties, natuurlijk altijd bijsturen door aandelen te kopen en er een opties/covered-optie-2/” title=”covered”>covered strangle van te maken of opties door te rollen of er een driepoot van te maken of de positie te sluiten.

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

2 antwoorden
 1. Ed Wisdom
  Ed Wisdom zegt:

  Ik begrijp de uitleg `11 keer dividend`niet.
  Wordt de koers daadwerkelijk met 0,35 per maand verlaagd of loop je 0,35 p/m mis omdat je de aandelen niet je bezit hebt. Wanneer de koers met 0,35 iedere maand wordt verlaagd, zou er toch van de koers niets meer overblijven? De normale koersstijging is niet 0,35 p/m om die verlaging door het dividend weer goed te maken.
  Mede hierdoor vind ik een call 28 dec16 aan de lage kant, zeker wanneer er een uitbraak komt. De put 16 zou m.i. hoger kunnen, maar er is geen dec16 18.
  Verder zou je volgens mij bij daling de aandelen geleverd krijgen voor 13,40 i.p.v. 14,40.

  Beantwoorden
 2. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Hallo Ed,

  Het gaat om een betaling per kwartaal. Zie

  Door het dividend wordt de koers van het aandeel lager.

  Overigens heeft u inderdaad gelijk: de aandelen worden dan geleverd voor 13,40. Ik zal de typefout direct herstellen. Hartelijk dank voor uw opmerkzaamheid!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.