Royal Dutch Shell met een gegarandeerd rendement

Royal Dutch Shell met een gegarandeerd rendement dagRoyal Dutch Shell (RDS) is de afgelopen weken fors opgelopen. Tijd om te kijken hoe het staat met onze covered straddles die we in februari hadden opgezet. Bij een covered straddle koop je de aandelen en schrijft een straddle, een put en call met dezelfde uitoefenprijs en looptijd.

Door de stijging van € 24 naar € 26 zijn de calls meer waard geworden en de puts zijn in waarde afgenomen. Omdat de aandelen meer waard zijn geworden, staat de gehele positie op winst. Ik heb er voor gekozen om daarom de positie te sluiten.

Short straddle

Gezien de lange termijn stijgende trend en het opveren rond € 24 vond ik de short straddle december 2013 met uitoefenprijs € 24 in februari interessant. Door de sterke stijging is de koopkrachtindicator RSI echter ‘overbought’ geworden. Omdat het aandeel de afgelopen jaren zijwaarts heeft bewogen, gaf deze indicator betrouwbare signalen. Een duidelijke waarschuwing dus.

Risico’s

Zekerheden zijn er niet bij beleggen, dus kijken we naar de risico’s. We hadden putopties geschreven en de aandelen in bezit dus als het aandeel daalt, dan doet dit dubbel pijn. De lange termijn grafiek oogt nog steeds niet positief. Royal Dutch Shell vormt sinds 2000 lagere toppen en lagere bodems.

Dalende trend Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell met een gegarandeerd rendement kwartaalRoyal Dutch Shell zit nog steeds aan de bovenzijde van deze dalende trend en de kwartaalcyclus loopt op zijn einde. Het einde is het meest negatief dus is een nieuwe daling niet uit te sluiten. Ik vind de verhouding tussen rendement en risico daardoor niet meer interessant.

Lange putoptie

Voor wie toch de aandelen in portefeuille zou willen houden, maar weinig risico wil lopen, is het te overwegen om een lange putoptie te kopen. Voor de put december 2017 met als uitoefenprijs € 26 betaal je nu circa € 5,55. Het volledige opwaarts potentieel blijft daarmee in tact, maar het neerwaarts risico wordt daarmee afgedekt.

Tot 15 december 2017 heb je het recht om de aandelen Royal Dutch Shell te verkopen voor € 26. Als Royal Dutch Shell doorstijgt, dan loopt de put zonder waarde af. Als Royal Dutch Shell echter (fors) terug valt, dan zal de put meer waard worden.

Dividend

Omdat de put nog circa 4,6 jaar loopt, ontvang je wel circa € 1,28 per jaar aan dividend, wat overeenkomt met € 5,88 aan dividend. Tenzij Royal Dutch Shell natuurlijk het dividend neerwaarts gaat aanpassen of gaat passeren. De put kan dus worden gefinancierd door de ontvangen dividenden.

Minimale rendement 1,1%

De totale investering komt dan op € 26,44 plus € 5,50 plus transactiekosten op circa € 32,10. De minimale opbrengst wordt dan € 26 (de uitoefenprijs van de put) plus €6,47 aan dividend als het dividend, net als de voorgaande jaren, met circa 5% wordt verhoogd. Het minimale rendement komt daarmee op € 0,34 oftewel 1,1% op de investering.

‘Gegarandeerd rendement’

Dit is dus een ‘gegarandeerd rendement’ natuurlijk onder voorwaarde dat de dividendgroei intact blijft. Gezien het feit dat RDS als een van de weinige aandelen het dividend nooit heeft verlaagd  en daarom tot de dividendaristocraten kan worden gerekend, is hierop een redelijk kans. De gemiddelde stijging van het dividend over de afgelopen 5 jaar was 5,74%. Maar echte garanties bestaan natuurlijk niet bij beleggen.

Het maximale rendement is natuurlijk afhankelijk van de koersstijging van Royal Dutch Shell. Het werkelijke rendement wordt bepaald of er zich tussentijds interessante mogelijkheden voordoen om de positie weer om te zetten bijvoorbeeld naar een covered straddle.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de nieuwe handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de nieuwe versie van de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

Optiedag met Cees Smit, Harry Klip, Jan Robert Schutte en Harm van Wijk

Op dinsdag 21 mei zullen in Maarssen Harm van Wijk, Harry Klip, Jan Robert Schutte en Cees Smit de geheimen van winstgevend beleggen met opties met u delen. Meer informatie:

http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=DienstenCursusAction

OptieAlert

Optiestrategieën worden per e-mail en sms verstuurd aan de abonnees van www.optiealert.nl BeursBulletin hanteert voor deze portefeuille een systeem dat uniek is in de beleggingswereld. U betaalt hier niet voor een periode maar voor het behaalde rendement. Ga voor meer informatie naar www.optiealert.nl.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.